Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Проф. Герджиков: НДСВ може да партнира с всички политически сили, с изключение може би на "Възраждане"

Той постави ниска оценка на работата на 48-ото Народно събрание

Проф. Огнян Герджиков
Снимка: БГНЕС
България е в политическа криза, която не е патент на нашата страна, но трябва да работим в посока излизането от нея. А времето на 48-ото Народно събрание в голяма си част премина в препирни, не рационално, както трябваше да бъде. Това каза за Радио Стара Загора проф. Огнян Герджиков, бивш председател на НС и бивш служебен премиер. Според него, не е нормално, то да има толкова кратък живот и изрази надеждата си настоящата ситуация да не продължи дълго. 

Проф. Герджиков коментира и темата за референдума като "заиграване, за да се привлече вниманието". По думите му, в последно време една политическа партия често използва рефенредума като инструмент по различни теми, но по-късно това се оказва "удар във въздуха". А идеята за президентска република, проф. Герджиков окачестви като "екзотичен модел" и "експеримент, който няма място" в България.

"Ние непрекъснато си променяме законите, което е пълно безобразие. Това го няма никъде по света. Това е чудо невиждано. Толкова, че се срамувам, че съм юрист. За 8 години Изборния кодекс е променян 25 пъти. Това е някаква детска градина, която си играят и просто нямат срам. Това са нашите народни представители. "

Задачата на НДСВ в предстоящите избори е да се появи на политическата сцена така, както са се заявили и да внесе разум, каза още проф. Герджиков като допълни, че е обнадежден от възраждането на партията. 

"Една голяма част от старите лица ще се включат в партията, но ще има и нови. Ние сме балансирани - не залитаме от една в друга крайност и имаме натрупан опит. За това можем да си партнираме с всички политически сили, с изключение може би на "Възраждане", които имат друга философия, която не е наша. "

Още по темата, чуйте от прикачения звуков файл

Още от категорията

Тодор Гондов: Откритите тракийски съкровища при Синеморец и Бродилово са уникални за страната ни

"В района на селата Бродилово и Синеморец в община Царево са открити две от най-големите съкровища в региона. При Синеморец локализирахме златно такова от 2-1 век преди Христа, както и сребърно съкровище. Екипът който работи бе ръководен от професор..

публикувано на 24.03.23 в 09:43

Красимира Костова: Деултум е сред чудесата в страната ни

"Деултум е селището, което е предмет на нашите проучвания. Част е от археологическия резерват от над 40 години. Разкопките започват през 1980 година. Тогава се открива средновековна църква и митница. Също и тракийски ритуални ями. През 1986 година..

публикувано на 23.03.23 в 14:53

Милен Николов: Русокастро е бил най-големия град в Южна България

"Русокастро реално е бил не крепост, а огромен град, на площ от 52 декара, най-големия може би в Южна България. Бил е мощен и укрепен още от 6 век, а през 9 век вече е българска фортефикация. По времето на Иван Асен Втори старите градежи са..

публикувано на 23.03.23 в 11:34

Ганчо Илиев: Над 35% от ромите в Старозагорско завършват средно образование

Конфликти като този, при който при масово сбиване в Казанлък загина човек, а още 18 бяха ранени, тлеят в почти всички ромски квартали, коментира за Радио Стара Загора Ганчо Илиев от Сдружение „Свят без граници“. Той обясни, че в села като Тъжа и..

публикувано на 22.03.23 в 16:52

До петнадесетина години водата ще стане по-скъпа от дървесината у нас

У нас проблемът е да си опазим старите гори, които имат значене за задържането на почвите и водите и опазване на биологичното разнообразие. „В близко бъдеще до 10-15 години водата у нас ще стане по-скъпа от дървесината“ Това заяви в Световния ден на..

публикувано на 21.03.23 в 09:10

Борислав Григоров: Странджа е интересен биогеографски район

"Планината Странджа е разположена в югоизточните части на страната ни. Почвеното разнообразие включва жълтоземите, които се срещат единствено тук в Европейския съюз. През плейстоцена северните и централните части на Европа са били покрити с ледници,..

публикувано на 20.03.23 в 07:18

Проблемите в извънболничната помощ могат да се решат с участието на новото сдружение на лекарите от доболничната специализирана помощ

Медицинските центрове в малките населени места имат същите проблеми като тези, при които трябва да работят общопрактикуващите лекари и специалисти в Диагностично- консултативните центрове и Медицинските центрове в големите градове. „Бързаме да учредим..

публикувано на 18.03.23 в 19:27

Интернет инструменти за предизборни цели

Платени публикации в социалните мрежи, тролове и фалшиви новини съпътстват поредната предизборна кампания. Всяка политическа партия има различен целеви електорат, но това, което обединява всички партии в дигиталното пространство преди избори е..

публикувано на 17.03.23 в 19:00

Кметовете на селата трябва да имат свой бюджет

Все повече хора  предпочитат да се връщат и да живеят постоянно или в почивните си дни на село. Тази тенденция се забелязва и в старозагорските села. Жителите в малките населени места, искат да изглеждат  приветливо, да бъдат благоустроени. С..

публикувано на 20.03.23 в 09:40
Павлина Върбанова

Политиците трябва да внимават за изказа си

Политиците трябва да си дават сметка, че са еталон на подражание и начина, по който говорят е важен. Неприятно впечатление прави, че изказът на част от политическите лидери е много снижен, това коментира за Радио Стара Загора Павлина Върбанова,..

публикувано на 17.03.23 в 14:44