Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Първа копка на Младежки културен център - Ямбол

Сградата на Младежкия културен център „Георги Братанов“, която се намира в Градски парк – Ямбол ще бъде изцяло обновена. Днес се проведе официална церемония „Първа копка“ за започване на строително-монтажните дейности. 

Проектът, изпълняван от Община Ямбол, се финансира чрез комбинирана подкрепа по Приоритетна ос 1 на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. – безвъзмездна финансова помощ и заемно финансиране от ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове“ – Фонд за градско развитие ЮГ. Размерът на безвъзмездната финансова помощ е 4 029 866, 75 лв. и с нея ще бъде финансирано изпълнението на строително – монтажните работи. Останалите дейности по проекта – доставка на оборудване и обзавеждане, строителен надзор, авторски надзор, осигуряване на публичност и визуализация, одит и управление, както и част от строително монтажните работи на обща стойност 2 839 624 лв., ще бъдат финансирани чрез финансов инструмент Фонд за градско развитие - Юг по ОПРР 2014-2020. Срокът за изпълнение на проекта е до 21.12.2023 г.

Проектът обхваща ремонт и модернизация на Младежкия културен център. Строителните работи включват основно дейности по част „Архитектура“ (покрив, фасади, дограма, открити тераси, вътрешни строително-монтажни работи, достъпна среда), „Електро“ (нова ел. инсталация, аудио инсталация, система за видеонаблюдение) и др.


Дейностите по проекта са свързани не само с основен ремонт, но и с функционално преустройство и създаване на нови пространства (вкл. търговски) както в сградата, така и извън нея.

Пред входа на Младежки център „Георги Братанов“ ще бъде обособено ново пространство с подходящи размери за изграждане на временна лятна сцена, непосредствено под търговските площи, до терасата на сградата и на нивото на Градския парк. Сцената ще бъде видима и достъпна за всички посетители в парка, което допълнително ще увеличи нейната атрактивност.

Предвижда се детайлно разработване на пространството пред сцената, река Тунджа, парка и Спортна зала „Диана“. Изпълнението на задачата ще създаде възможност Младежкият културен център, зала „Диана“ и паркът със зоните си за концерти на открито, спорт, игри и отдих да осъществят единна функционалност, осигуряваща завършека на зоните за отдих в Ямбол, като естествен завършек на потока от граждани и гости на града по ул. „Г.С. Раковски” и ул. „Цар Освободител”.


Планирано е и закупуване и доставка на оборудване и обзавеждане. Предвижда се подмяна на осветление, аудио система, мултимедийна система с екран и проектор, както и подвижно оборудване (гардероби, столове, маси, шкафове, бюра и др.). Оборудването на концертната зала ще допринесе за повишаване на атрактивността на сградата и разширяването на портфолиото от предлаганите услуги в Младежкия културен център.

Проектът предвижда цялостна реконструкция и модернизация на сградата и прилежащото  пространство. Проектното решение запазва основните параметри на сградите. При разработване на инвестиционния проект са заложени съвременни технологични решения, инсталации и материали за създаване на оптимални условия за експлоатация .

Всички помещения ще бъдат основно ремонтирани, сградните инсталации ще бъдат подменени, ще бъдат положени нови фасадни и покривни покрития.


По публикацията работи: Елена Балабанова

Галерия

Още от категорията

Росица Велкова

Икономист: Приемането на бюджет е първостепенна задача за партиите след изборите

„Политическите сили със своите предложения надупчиха бюджетната рамка за настоящата година“. Това заяви в коментар за проблемите с очертаващия се дефицит в бюджета главният икономист в Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков. Експертът..

публикувано на 22.03.23 в 10:39

Отбелязваме Световния ден на водата

На 22 март отбелязваме Световния ден на водата, който цели да привлече вниманието върху значението на водните ресурси и необходимостта от опазването им. Световното свръхпотребление и промените в климата са довели до недостиг на вода в ендемични размери..

публикувано на 22.03.23 в 08:18
Снимка: НИМХ

Жълт код за значителни валежи в област Стара Загора

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде предупреждение от първа степен - жълт код, за значителни валежи в осем области на страната. Информацията е публикувана на сайта на Института. Областите с предупредителен жълт код за днес, в..

публикувано на 22.03.23 в 05:49
Живко Тодоров

Кметът Живко Тодоров с поздрав към социалните работници по повод професионалния им празник

Кметът Живко Тодоров отправи поздрав към социалните работници по повод професионалния им празник. Ръководителите на социалните услуги в Стара Загора получиха адрес, в който се казва: „Вие сте хората, призвани да дават пример и подкрепа. Вие..

публикувано на 21.03.23 в 18:53
снимка: радио Стара Загора

12 послания на жени бежанки показва фотоизложба

12 фотографии на жени бежанки в България представя изложбата „И ти можеш“, която е подредена в центъра за социални услуги на фондация „Мисия Криле“ в Стара Загора. „Жените са силни, защото животът изисква от тях тази сила“ „Жената е..

публикувано на 21.03.23 в 17:57
Община Стара Загора

Очакват мотивирани предложения за тазгодишните носители на наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора“

По повод 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, до 15 април се приемат мотивираните писмени предложения за присъждане на Награда „Стара Загора“. Отличието се връчва в две..

публикувано на 21.03.23 в 17:50

Представят в Стара Загора книгата "Фани Попова-Мутафова. Житие и страдание"

Катя Зографова ще представи в Стара Загора новата си книга "Фани Попова-Мутафова. Житие и страдание". Събитието е тази вечер от 17:30 ч. в зала „Байер“. Пред Радио Стара Загора Зографова сподели, че книгата е драматичен и дори трагичен разказ за..

публикувано на 21.03.23 в 16:17

Има известно завишаване на болните от скарлатина и варицела

Има известно повишаване на заболелите от скарлатина и варицела, но е нормално за този сезон. И двете заболявания са респираторни и се предават по въздушно – капков път и затова трябва да останем предпазливи, каза за Радио Стара Загора д-р Слави..

публикувано на 21.03.23 в 15:48
Municipality of Sliven

НСИ ще следи бюджетите на 90 домакинства в Сливенска област

От началото на месец април Националният статистически институт, започва провеждането на наблюдението на домакинските бюджети в новоизбрани домакинства. В Сливенска област 90 домакинства ще вземат участие, избрани на случаен принцип.  Всяко..

публикувано на 21.03.23 в 14:50

Община подменя повредени капаци и решетки на шахти

Общинското звено „Озеленяване и комунални дейности“ извършва оглед на уличните шахти и подменя повредените им решетки и капаци, съобщи главният експерт в звеното Методи Губеров. Амортизация на по-старите или повреди, настъпили при..

публикувано на 21.03.23 в 14:43