Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В и К Ямбол подмени 2% водопроводи и 4% канализацинни тръби

2
Снимка: Кристина Русева

По проект на Оперативна програма „Околна среда“ В и К Ямбол е подменила 17.5 км  водопроводи и 8 км  канализационна мрежа в Ямбол и Елхово. Целият проект е на стойност над 31 300 000 лв.  „Като най-мащабен участък се очертава довеждащият водопровод между помпените станции „Кабиле“ и „Ормана” в областния град.  През 2021  и 2022 г. дружеството поднови  11 км  водопровод „Воден-Елхово“ в участъка от  с. Златиница до резервоара в гр. Елхово“ и пусна  в експлоатация реконструираната и разширена В и К мрежа на гр. Елхово“. Това казва в интервю за РСЗ директорът на дружеството Цветан Съйков

    „Три от четирите инвестиционни обекта по проекта  са въведени в експлоатация след приемането на Акт 16. До няколко месеца се очаква разрешението и за четвъртия обект“, каза Съйков.

  Новият  водопровод с дължина над 6 км е изграден за една година и с това добиваната вода ще се ползва без изпомпване  ПС „Ормана“, което ще спестява разходи на дружеството за ток и ще даде възможност да не се използва остарелият водопровод от ПС „Кабиле“. Новата водопроводна мрежа е от сферографитен чугун, който има 300 години срок на експлоатация. А другият вид тръби, които са годни да издържат на напор от 16 атмосфери, имат 60-70 години годност.“, посочи управителят.

  С  изпълнението на проекта  над 98% от отпадните води на Ямбол се пречистват от изградената пречиствателна станция.

   В момента жителите на област Ямбол плащат 2,93 лв. за кубик вода без ДДС, 31 ст., 31 ст. за отвеждане до канализация и 41 ст. за пречистване на отпадните води.  „Трябва да  бъдат осигурени средства от държавата и от общините, които са собственик на всички ВиК активи по Закона за водите, за развитие на сектора и подмяна на два и три пъти амортизираната ВиК мрежа. През цената на водата това няма как да се случи дори и в следващите 100 години”, казва още Цветан Съйков.

  Одобреният от КЕВР Бизнес план на дружеството за  периода 2022-2027 г. е заложил за тази година 3 млн. лв. инвестиции. Дружеството поддържа 800 км  водопроводи, и дори да се осъществи на 100% плана, това ще бъде крайно недостатъчно. Според разчетите от 2016-2017 г. са необходими  над 500 млн. лв., за да се подмени изцяло амортизираната ВиК мрежа. След инфлацията тази сума е многократно променена. Там където е подменена водопреносната система на общините Ямбол и Елхово, загубите са 6-7 %. А в участъците, където се използват старите тръбопроводи, загубите са над 70 %“, подчерта Цветан Съйков.  

 В звуковия файл чуйте интервюто с управителя на В и К Ямбол Цветен Съйков.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Смениха областните управители на Стара Загора и Ямбол

С решение на правителството са назначени седем нови областни управители – на областите Враца, Монтана, Разград, Смолян, Стара Загора, Шумен и Ямбол, като със същото решение са освободени досега заемащите длъжността, информират от пресцентъра на..

публикувано на 03.07.24 в 18:51
Стадион

Засилен граждански контрол върху случващото се в ПФК "Берое" обсъждаха на среща в Община Стара Загора

Първите консенсусни стъпки за преодоляване на кризата в Детско-юношеската школа на „Берое“ набелязаха на среща днес всички заинтересовани страни. На разговора в зала 2 на Община Стара Загора, който се проведе по покана на кмета Живко Тодоров,..

публикувано на 03.07.24 в 17:30

Близо 10 хиляди малки пъстърви бяха пуснати в реките на Сливенската планина

Близо 10 хиляди малки пъстърви бяха пуснати в реките на Сливенската планина. Зарибяването на планинските реки на територията на Държавно горско стопанство – Сливен се прави за трети път. Кампанията е по инициатива на Югоизточното държавно предприятие и..

публикувано на 03.07.24 в 17:26

Община Стара Загора има готовност да обезщети собствениците на земи в "Бедечка"

Община Стара Загора има готовност с процедурата по обезщетяване на собствениците на земи в парк „Бедечка“, съобщават от общинския пресцентър. Това стана известно днес по време на среща с представители на сдружението „Запазете Бедечка“ и общинското..

публикувано на 03.07.24 в 17:23

Фармацевти и собственици на аптеки в Ямбол излязоха на протест

Фармацевти и собственици на аптеки в Ямбол затвориха обектите и се събраха пред сградата на Регионалната здравна  в знак на протест срещу предложеното  изменение на Наредба 4 за условията и реда на предписване на отпускане на лекарствени продукти...

публикувано на 03.07.24 в 17:22

Държавен куклен театър Стара Загора с две постановки на „Шарено петле“

И тази година Старозагорският куклен театър ще вземе участие в VII издание на Фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле“,  Плевен с две постановки- за деца и за възрастни. „Банкови кризи и наказания“ от Жан-Пиер Мартинез, реж...

публикувано на 03.07.24 в 14:59

Пожар в апартамент в Стара Загора взе жертва

Жена на 63 години е загинала при пожар в апартамент на бул. „Цар Симеон Велики“ в Стара Загора, съобщават от пресцентъра на полицията. Сигналът е получен във вторник сутринта малко преди 6:30 часа. На място незабавно са изпратени екипи на полицията и..

публикувано на 03.07.24 в 14:48
централна улица, Ямбол

Доброволни "Зелени патрули" ще следят за чистотата и реда в Ямбол

Община Ямбол започва инициатива за обществен контрол върху нерегламентираното замърсяване и реда в града, наречена "Зелен патрул". Целта на инициативата е да ангажира местните жители в поддържането на чист и подреден град. Това съобщи за Радио..

публикувано на 03.07.24 в 13:21
Плувен басейн, Стара Загора

Общинският плувен басейн няма да работи на 6 юли

На 6 юли /събота/, Общинският плувен басейн в Стара Загора няма да работи с граждани. Причината е провеждането на турнира "Синьо лято". В четвъртото издание на състезанието ще се включат около 300 плувци от цялата страна, родени 2012-2017 година...

публикувано на 03.07.24 в 12:46

Започва дарителска кампания за набиране на средства за проследяване на излюпените в Зоопарк Стара Загора белоглави лешоядчета

Община Стара Загора дари на дивата природа на България първото излюпено в пределите на Зоопарка белоглаво лешоядче. В края на отминалата седмица, екип на Зелени Балкани и представители на Зоопарк Стара Загора транспортираха вече порасналото малко до..

публикувано на 03.07.24 в 11:24