Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В Брюксел: Стара Загора беше представена като водородната долина на Източна Европа

Снимка: Личен архив / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стара Загора като водородната долина на Източна Европа беше представена на високо политическо и икономическо ниво в Брюксел от д-р Румяна Грозева, директор на АРИР – Стара Загора. Събитието се състоя в първите дни на март. Д-р Грозева представи региона като потенциал за развитие на коренно различен икономически сектор, базиран на ресурсите, които има в региона, "което е отговорност и вълнение“, каза д-р Грозева.

Проектът за водородна долина се казва официално „Захир“. Финансирането по него ще е под формата на публично-частното партньорство- 50/50, поясни д-р Румяна Грозева. Тя изясни, че този проект е съобразен изцяло с новите тенденции и технологии. Той представлява реализация на  индустриална симбиоза, базирана на водородни технологии, така че индустриалният сектор да се ползва от тях. Развитието на новата технология ще позволи не само да се запазят работните места на служителите на ТЕЦ 2, официално партньор по проекта, но и да се увеличат, коментира д-р Румяна Грозева. 

За възможностите за внедряване на иновации по пътя на справедливия преход и протичащите успоредно постъпки на правителството за предоговаряне на Националния план за възстановяване, чуйте повече от Минутите за Зелената сделка със събеседник д-р Румяна Грозева.


Още от категорията

"Климатичен вот 2023"

За четвърти пореден път „Горичка“ стартира своята инициатива "Климатичен вот" преди избори.  "Наша основна цел е да запознаем българските избиратели с платформите и становищата на основните политически сили и в същото време да накараме бъдещите..

публикувано на 29.03.23 в 10:00

Приключи обучението на първите курсисти по „RES-SKILL"

Връчиха дипломите на първите 8 души от въгледобивния сектор, преминали през курса за допълнителна квалификация в сферата на възобновяемите енергийни източници, организиран от Агенцията за регионално икономическо развитие в Стара Загора и..

публикувано на 21.03.23 в 13:30

Ямбол е една от двете общини в България одобрени по проект „Визия 2045“

Ямбол е една от двете общини в България, които ще участват в проект „Визия 2045“. Целта на проект „Визия 2045“ е да обедини усилията на училища и общински администрации за привличане на всички заинтересовани страни  в създаването и..

публикувано на 15.03.23 в 10:00

"За Земята" за децентрализация и енергиен преход

Екологично сдружение “За Земята” организира в Стара Загора  втора среща, посветена на справедливия преход. Събитието беше насочено предимно към представители на малкия и среден бизнес, културния сектор, професионални организации и гражданското..

публикувано на 01.03.23 в 17:05
Славчо Нейков

Славчо Нейков: В предоговарянето на ПВУ думата има Съветът на министрите, ЕК е само посредник

До средата на месец март трябва да бъдат представени основните теми за предоговаряне – новите цели и възможности, които да бъдат отразени в Националния план за възстановяване и устойчивост, а разговорите по темата с предоговарянето на Планa да..

публикувано на 22.02.23 в 10:00

Стартира проект "Коалиция"

АРИР - Стара Загора даде началото на едно ново партньосртво по Проект КОАЛИЦИЯ (COALITION) по работната програма Widera на Хоризонт Европа. В него участват региони от Централна и Източна Европа - в случая  Гърция, Румъния и България.  Проектът се..

публикувано на 08.02.23 в 10:00
Светлин Илиев от ЕЦИХ Тракия

Цифров хъб "Тракия" предлага бял хакер и киберполигон в подобряване на киберсигурността

В „Минутите на Зелената сделка“ разговаряме със Светлин Илиев, председател на Европейски цифров иновационен хъб „Тракия“, позициониран в Пловдив, който ще предлага услуги за киберсигурност за цяла България, включително и за региона на Стара Загора...

публикувано на 02.02.23 в 18:08

България към днешна дата няма Национална стратегия за развитие на енергетиката

Стратегическа визия за развитие на електроенергийния сектор на Република България 2023 г. - 2053 г., която беше представена и приета от МС използва работата на Комисията по енергиен преход (КЕП), но на парче.  Очевидно авторите се опитват да..

публикувано на 25.01.23 в 10:50

Нови електробуси и зелени инвестиции в Община Стара Загора

18 от 33-та нови електробуси ще пристигнат в Стара Загора в рамките на месец януари. Те  ще бъдат вкарани веднага в транспортната схема, с което градът ще бъде с един от най-екологичните видове транспорт в страната, съобщи в първото за годината..

публикувано на 18.01.23 в 11:47

Д-р Румяна Грозева за опита от Международния съвет за икономическо развитие и къде сме ние

Да проучи опита на Международния съвет за икономическо развитие беше във Вашингтон д-р Румяна Грозева, директор на АРИР – Стара Загора.  В рамките на 4-те си месеца престой там д-р Грозева е преминала обучение за това как се привличат и задържат..

публикувано на 21.12.22 в 10:16

Свързани новини

В Брюксел: Стара Загора беше представена като водородната долина на Източна Европа

Стара Загора като водородната долина на Източна Европа беше представена на високо политическо и икономическо ниво в Брюксел от д-р Румяна Грозева, директор на АРИР – Стара Загора.  Събитието се състоя в първите дни на март. Д-р Грозева представи..

публикувано на 08.03.23 в 10:20