Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живот на село

Има ли интерес към най-малкото и към най-голямото село в община Стара Загора?

Снимка: Венета Николова

Според статистиката, близо милион са хората, които имат адресна регистрация на село. Оказва се, че интересът на младите към малките населени места бележи ръст през последните години.

И селата в община Стара Загора не правят изключение от тези данни, защото дали заради пандемията или заради желанието ни за връщане към корените, много семейства избраха природата и чистия въздух, спокойствието и тишината пред градската лудница.

Към най-малкото село от община Стара Загора Руманя има сериозен интерес за закупуване на къщи и имоти. Оказва се обаче, че въпреки търсенето, няма предлагане, споделя кметът Богдана Стоянова.

Местните жители са малко над 70, радват се на чистия и лековит въздух и на Коледния подарък-бебе, което проплакало около 25 декември миналата година. „Приемаме го като прецедент и подарък, защото от години това не се е случвало в селото ни“, добавя кметът.

Дерета, които от години са без корита и създават опасност от наводнения, е един от сериозните проблеми за жителите на най-малкото село в община Стара Загора.

Инфраструктурата и липсата на канализация пък са двата големи проблема, пред които са изправени жителите на най-голямото село в общината-Хрищени.

Селото, традиционно се радва на засилен интерес и през последните години имоти и къщи закупуват много млади семейства. С тях селото още повече оживява, разказва кметът Радка Желева.

„Интересът към Хрищени обаче никога не е губен през годините. Всичко, което се предложи на пазара, се закупува веднага. Имаме бърза комуникация със Стара Загора, благоустроени сме и се радваме на интереса към селото ни, защото то е много удобно и привлекателно място за живеене“.

Още за проблемите и предимствата за живот в най-малкото и в най-голямото село в община Стара Загора, чуйте в звуковия файл.



Село Руманя е разположено в полите на Средна гора. Подходът към гората е плавен и много подходящ за туризъм, с почти равна площ и наполовина залесен терен с иглолистни дървета, благодарение на които селото е с чист въздух.

Руманя преди Освобождението от турско робство е било с предимно турско население и се е казвало „Османлии". След изселването на турците тук идват заселници от близкото село Братя Кунчеви и по един род от селата Дълбоки, Стоил войвода, Караново и Паничерево. Селото го прекръщават на „Смавлии", а после и на днешното „Руманя", което име в по-свободно тълкуване на български означава идване „На печалба". Хората от околните села идвали тук заради евтините земи – един декар земя се продавал за една коза.

През селото минава малка река, наречена „Боаза". На север от селото покрай реката пътят води до разположена на около километър голяма поляна с вековни дървета, наречена „Текята". Според преданието Свети Илия е стъпил тук с единия си крак, а с другия на Светиилийските възвишения, разположени югоизточно от Нова Загора. В миналото тук са се правели големи курбани за хората от съседните села в чест на свети Илия.

Село Хрищени е разположено на 6 км североизточно от град Стара Загора. Има няколко версии за името на селото. Едно от преданията гласи, че името на селото е свързано със славянския бог Хърс, наричан още „Дажбог". 3а това има известно основание, защото в селото действително има много слънце, разположено е на припек по южните склонове на Средна гора. Поради топлия климат виреят и субтропични растения: смокини, райски ябълки, хинап, нарове и други. Според друга легенда селото носи името на легендарния Хрищян войвода, който се борил против турските завоеватели и загинал на връх Медвен, близо до Хрищени. Има сведения, че заселването на Хрищени е станало още от римско време, в началото на четвърти век от новата ера и следователно селото има повече от 1600-годишно непрекъснато съществуване.

Според едно от преданията селото е основано от християни, възприели християнството през римското владичество. Позовавайки се на това предание може да се твърди, че населението още тогава е българско. Езикът, с който си служат хората тук е официалния български, без диалектни изрази.

След освободителната руско-турска война остава само българското население. Двете къщи роми привлекли и други и към настоящия период са над 100 домакинства. Хрищенци вземат участие и е трите войни, сражават се с неописуема смелост и решителност, загиват общо 77 човека.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ивайло Захариев гостува в "Лятно кино под звездите" в Стара Загора

Чудесна юлска вечер, българско кино с първия филм за спортни танци и безплатна прожекция с личното присъствие на нашумял актьор, щедро раздаващ автографи. Всичко това се оказа отново неочаквано добра комбинация за старозагорци. Тази вечер стотици от тях..

публикувано на 12.07.24 в 23:11
Снимката е илюстративна

Изгоряха къщи в село Срем и Горноселци в област Хасково, няма пострадали хора

Областният управител на област Хасково Мехмед Атаман проведе извънредна работна среща в областна администрация с главния секретар на МВР Димитър Кангалджиев- и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар..

публикувано на 12.07.24 в 21:50
Снимката е илюстративна

Спряха огъня към елховските села Гранитово и Мелница

Разпространението на пожара между елховските села Гранитово и Мелница е ограничено към населените места, но борбата с огъня продължава. На мястото са пет противопожарни автомобила и 20 огнеборци. Включени са и гранични и горски служители  В утрешния ден..

публикувано на 12.07.24 в 20:52
Снимката е илюстративна

Пожарът от Тополовградско се прехвърли край елховски села

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница. Огънят е навлязъл в гората на тополовградското село Срем, съобщи кметът на община Елхово Петър Гендов. Пожарът е обхванал района на пътя за граничния пункт Лесово,..

публикувано на 12.07.24 в 20:13

МРРБ отпусна 15.5 млн. лева за четири мащабни ремонта в Стара Загора

Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров и заместникът му арх. Мартин Паскалев подписаха днес в Министерство на регионалното развитие и благоустройството споразумения за финансиране на 4 крупни обекта. Те са на обща стойност 15.5 млн. лева и ще..

публикувано на 12.07.24 в 18:53

Стара Загора се включва в проект за кръгови решения за текстилни отпадъци

Проектът има за цел да подобри инструментите на политика на европейските общини, чрез  засилване на управлението на текстилните отпадъци и привеждането им в съответствие с изискванията, определени от новите регламенти на ЕС. Това по-конкретно означава..

публикувано на 12.07.24 в 18:50

Заради опит за убийство 22-годишен е с мярка "задържане под стража"

Състав на Старозагорския окръжен съд постанови най-тежката мярка - "задържане под стража" за 22 - годишен мъж, обвинен в опит за убийство на 34-годишен гражданин в Стара Загора.  Мярката е наложена по искане на Окръжна прокуратура.  Нападението срещу..

публикувано на 12.07.24 в 17:13

Заради пожари обявиха бедствено положение за общините Ивайловград и Тополовград

Със заповед на областния управител на Хасково Мехмед Атаман е въведено частично бедствено положение в региона. То е издадено за общините Ивайловград и Тополовград, където избухнаха пожари този следобед. Около 14.40 часа са възникнали два големи..

публикувано на 12.07.24 в 16:59

Община Стара Загора обявява търг за 73 имота

73 имота ще бъдат предложени на публичен търг с явно наддаване за продажба от Община Стара Загора. Търгът ще се проведе на 24 юли 2024 г., сряда, в зала № 1 на общината, на бул. „Цар Симеон Велики" № 107. Началната тръжна цена на обектите варира в..

публикувано на 12.07.24 в 16:50

Сливен има нова зелена пешеходна алея

Зелена пешеходна алея, позната като "Алея на розите", вече свързва двата най-големи парка в Сливен – Градската градина и парк "Юнак". Община Сливен започна изпълнението на пилотния проект за адаптация към изменението на климата в края на октомври 2023..

публикувано на 12.07.24 в 16:33