Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кметовете на селата трябва да имат свой бюджет

Снимка: Радио Стара Загора

Все повече хора  предпочитат да се връщат и да живеят постоянно или в почивните си дни на село. Тази тенденция се забелязва и в старозагорските села. Жителите в малките населени места, искат да изглеждат  приветливо, да бъдат благоустроени. С асфалтирани улици и тротоари, с детски площадки, кокетно селско площадче и парк с пейки и алеи… Но всички 51 села от община Стара Загора не разполагат със собствени средства  за да осъществят тези дейности.

   Дори нямат пари за нещо по-елементарно - за поддържане на чистотата, да нанесат  хоризонтална маркировка, да боядисат кметството или читалището, да направят навес на стоянката на междуселищния транспорт…" Средствата, които им отпуска Община Стара Загора са  по 500 лв. на шестмесечие. От тях се закупуват хартия за принтера и канцеларски материали, миещи  препарати и дезинфектанти … За всеки друг разход - дори за една метла или един химикал над сумата от 50 лв. предвидена за канцеларски материали, се налага писмено искане до общината! За това - кметовете на селата да бъдат второстепенни разпоредители на парични средства,за което настояваме вече трета година", каза за Радио Стара Загора кметът на Змейово Стоян Трифонов, заместник-председател и член на УС на Националното сдружение на кметовете на малките населени места в България.

   Според  Трифонов всички жители – и на градовете и на селата имат еднакви права и задължения, като граждани на страната, плащат данъци и имат еднакви нужди. Затова  трябва да се прилага Закона за местното самоуправление и местната администрация, според който по-големите села могат да бъдат второстепенни разпоредители с бюджет, а в селата с по-малък брой жители, на кметските наместници да се определя бюджетна рамка.  

  "Трябва да се предвиди и административна санкция за общинските кметове, ако не изпълняват или възпрепятстват тези разпоредби.", заяви кметът и даде за пример община Русе, където всички села разполагат със собствени средства, предоставени им от местния бюджет. С това всеки кмет на село определя приоритетните дейности и решават неотложните проблеми, а работата на кмета на общинския кмет е насочена към основните и неотложни въпроси на общинския център.  

  От един частен случай  - с две обещани и заложени за асфалтиране в бюджета за миналата година в Змейово, което е едно от големите села в община Стара Загора – ще чуем в звуковия файл, така ли е във всички 265 общини в България.  Още от категорията

Борислав Григоров: В "Парангалица" са едни от най-хубавите гори на смърч в Европа

"Резерватът "Парангалица" обхваща територия със северозападно изложение в Рила планина. В него са установени около 300 вида висши растения, сред които множество ендемити и реликти. Трябва да отбележим наличието на рилската иглика, бялата мура,..

публикувано на 31.05.23 в 07:02

Ангелина Георгиева: Гумощник е част от историята и миналото на страната ни

"Село Гумощник е китно населено място, разположено на север от Централна Стара планина в полупланински район на Предбалкана. Според турските регистри през 1430 година тук са живеели 4300 души, изцяло българи. Казвало се е тогава Старо Млечево, като е..

публикувано на 26.05.23 в 12:08

Румяна Фичева: НП "Централен Балкан" е огромно богатство за България

"Национален парк "Централен Балкан" е един от трите парка в страната ни, наред с "Рила" и "Пирин". Той е създаден през 1991 година като Народен парк. Основната му цел е опазването на големите комплекси от екосистеми, местонаходищата на редки видове...

публикувано на 24.05.23 в 13:34

Павлина Иванова: Музеят в Черни Осъм е нещо много ценно за любителите на природата

"Природонаучният музей в село Черни Осъм е създаден през 1956 година от младия учител по биология Илия Илиев. Първоначално той е бил разположен по коридорите на училището в селото. Интересът към него е бил много голям не само от децата в училището, но и..

публикувано на 24.05.23 в 12:20
Петър Чолаков

Доц. Петър Чолаков: Договорката с ГЕРБ ще окаже негативен резултат на ПП - ДБ

Договорката за управление чрез ротационно правителство с ГЕРБ-СДС ще окаже крайно негативен резултат за Продължаваме промяната - Демократична България (ПП-ДБ), прогнозира доц. Петър Чолаков от Института по философия и социология в БАН. Според него е..

публикувано на 23.05.23 в 15:51
Велислав Величков

Адв. Велислав Величков: Честни, смели и свободни хора в прокуратурата и съда могат да преборят мафията

Този път съдебната реформа ще се случи, защото е неизбежна. За това настояват европейските и атлантическите ни партньори, ЕК, Съветът на Европа.  Това заяви пред Радио Стара Загора адв. Велислав Величков от Инициативата "Правосъдие за всеки", която днес..

публикувано на 23.05.23 в 12:18

Борислав Григоров: Ценна влажна зона под егидата на Рамскарската конвенция

"Персинските блата представляват група, разположена на остров Персин, обявени за поддържан резерват. Реално поддържаният резерват „Персински блата“ е неделима част от комплекс „Беленски острови“, който е влажна зона с международно..

публикувано на 18.05.23 в 13:23

Елеонора Авджиева: Троян има какво да покаже на гостите на нашия град

"Музеят на народните художествени занаяти и приложни изкуства в град Троян е създаден през 1968 година. В неговата експозиция на занаятите се връщаме назад във времето, за да се срещнем с минало и идентичноста ни. В първата зала можем да видим..

публикувано на 18.05.23 в 11:59

Кои професии ще пострадат най-много от изкуствения интелект

Едно от най-значимите въздействия на AI върху работните места е резултат от потенциала му да автоматизира много рутинни, повтарящи се задачи, които в момента се изпълняват от хора-работници. Това може да включва всичко – от въвеждане на данни и..

публикувано на 17.05.23 в 12:26
Любомир Стефанов

Не повече от 30% шанс за правителство, прогнозира политологът Любомир Стефанов

Шансовете за съставяне на правителство намаляха след вчерашните събития. Отказът на БСП да подкрепи кабинет на Мария Габриел и драматичните етюди, които се разиграват в прокуратурата оставят не повече от 30% шанс да имаме редовно правителство...

публикувано на 16.05.23 в 10:42