Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов вид синтетични наркотици се разпространяват в Старозагорско

Над 100 бокса цигари без бандерол от различни марки иззеха в Раднево при специализирана полицейска акция. В навечерието на Световния ден без тютюнопушене служителите на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ са задържали 47-годишен мъж  при разтоварването на кашон с незаконните цигари от лек автомобил и пренасянето му до гараж. Мъжът е задържан, а по случая е образувано досъдебно производство, съобщи директорът на ОД МВР – Стара Загора старши комисар Лазар Христов.

Той предупреди за навлизането на нов вид синтетични наркотици, маскирани като течности за електронни цигари. Последните няколко месеца на територията на областта са иззети огромни количества продукти с хексахидроканабинол. Това вещество е обявено като опасно за здравето. Старозагорските полицаи ликвидираха един от най-големите складове за разпространението му чрез електронен сайт.

Старши комисар Лазар Христов припомни, че от 7-ми юни полицаи ще влизат в училищата, за да информират чрез беседи подрастващите за вредите от употребата на наркотици.

Лазар Христов каза още, че има засилено полицейско присъствие между 17 и 19 часа по време на големия трафик в града, както и се провеждат операции в учебно време в някои училища. 

А днес от 11 часа в парк „Александър Стамболийски“ в Стара Загора деца от трети и четвърти клас ще се включат във „Ваканция здравей! Да играем безопасно“. Събитието се организира от ОДМВР – Стара Загора, заедно с Общината, Регионалния инспекторат по образованието, Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, РДПБЗН-Стара Загора, РЗИ-Стара Загора, БЧК, Център за подкрепа за личностно развитие-Стара Загора. По време на мероприятието децата ще участват във викторина, ще рисуват, ще имат възможност да разгледат полицейски автомобил, автомобил на пожарната. Предвидени са демонстрации по оказване на първа помощ и други, каза директорът на ОД МВР Стара Загора  - старши комисар Лазар Христов

По думите му през лятната ваканция ще се задълбочи проблемът с нарастващия брой електрически превозни средства. По тази причина ще се наблегне на безопасното им използване в града. Ще се проведат и мероприятия с информационен характер за родителите,  каза още той. 


По публикацията работи: Николета Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Завишени стойности на серен диоксид са отчетени в Димитровград

Завишени стойности на серен диоксид са отчетени в Димитровград, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково (РИОСВ). Те са били установени от Автоматична измервателна станция "Раковски" в града.  След постъпил сигнал за..

публикувано на 10.07.24 в 11:06

От Спешна помощ призоваха за отговорно поведение в горещините

През последните 24 часа петима души са постъпили в Спешна помощ в Стара Загора с инсулт, двама - с предсърдно мъждене, а трима - с топлинни удари, вследствие на високите температури през последните дни, съобщи за Радио Стара Загора д-р Георги Захариев..

публикувано на 10.07.24 в 10:18

Започна събарянето на незаконни постройки в Стара Загора

Два багера се включиха в започналото тази сутрин отстраняване на незаконни къщи и селскостопански постройки по поречието на река Бедечка в близост до Промишлената зона на Стара Загора. Общо 36 сгради предстои да бъдат премахнати. Акцията на Община Стара..

публикувано на 10.07.24 в 09:48

И днес ще е горещо

Днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони ще превали и прегърми.  Ще продължи да духа слаб, в източните райони до умерен вятър от..

публикувано на 10.07.24 в 08:10

Подновяват традицията за земляческа среща в Малко Шарково

Земляческа среща организират в село Малко Шарково, община Болярово на 13 юли 2024г. Традицията се възстановява след 11 години прекъсване.   Старото име на селото е Кючук боялък. През 1801 година, когато Тракия е тежко засегната от кърджалийството, част от..

публикувано на 10.07.24 в 08:05

Германско сдружение помага на дома за лица с умствена изостаналост в Малко Шарково

Домуващите в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост – село Малко Шарково, Община Болярово посрещнаха гостоприемно своите приятели от германския град Кьолн за поредна година. Секретарят на община Болярово Мария Чанева и директорът на дома Димитрина..

публикувано на 09.07.24 в 16:46

Една от главните улици в Болярово е изцяло с нов облик.

На финал  е изпълнението на етап едно от реконструкцията на ул. "Нико Пехливанов" в гр. Болярово, която включва цялостна подмяна на пътната настилка, поставяне на бордюри и подновяване на тротоарната част. „Улица “Нико Пехливанов“ е една от най-дългите..

публикувано на 09.07.24 в 16:35

До 15 юли България аргументира пред ЕК отпускането на първите 250 млн. лв. за "Мини Марица-изток"

Европейската комисия е изпратила 24 уточняващи въпроса, свързани с гласувания от парламента първи транш от 250млн.лв. за "Мини Марица-изток". До 15 юли българската държава следва да аргументира пред Брюксел отпускането на средствата, за да може..

публикувано на 09.07.24 в 14:21
Събаряне на незаконни постройки в кв. Лозенец, Стара Загора

Събарят 36 незаконни къщи по поречието на река Бедечка

36 незаконни къщи, построени в района на поречието на река Бедечка, ще бъдат премахнати утре, 10 юли 2024 г., съобщи Ангел Стоманярски, главен експерт в Дирекция „Общински проекти, безопасност на движението и контрол по строителството“ в Община Стара..

публикувано на 09.07.24 в 14:16

Гости от Тибет посрещнаха в Казанлък

Гости от мистичен и далечен Тибет, посетиха кмета на Община Казанлък Галина Стоянова. Тибетска делегация, предвождана от Лобсанг Пунтсок-председател на Хималайската културна фондация, координатор на събитието, трима от най-приближените монаси на..

публикувано на 09.07.24 в 14:05