Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каузата "Съживи чешма" търси съмишленици

В Зелената седмица, посветена на  това как да живеем така, че да не вредим на планетата Земя, следващите минути в "Час пик" поглеждаме към водата. И към умението на хората  да я "опитомят".  

10 души от Фондация "Наука за природата" стоят в основата на възстановяването на чешмите в България. 

Към момента Фондацията е успяла да картографира над 500 чешми, и то основно в Южна България. 

Кампанията по опазването и съживяването им продължава. Набелязани са още  60 обекта, като 30 от тях са вече избрани да бъдат "съживени". Няма срок за постъпване на предложения от страна на желаещи да се присъединят към каузата. Няма и краен срок за приключването на самата кампания. 

Засега от Стара Загора няма постъпили предложения. Но организаторите се надяват на активност и от Града на липите.  Как всъщност става подаването на предложения - най-лесният път е страничката на фондация "Наука за природата" във Фейсбук, обяснява Светла Тодорова от организацията. А какво още трябва да се знае и какво може да се направи - чуйте в репортажа, 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожар пламна край бензиностанция в Харманли, има опасност от взрив

Голям пожар на метри от бензинстанция в Харманли. На място са много екипи на пожарната и полицията. Има опасност от взрив. В района има цистерни с гориво. Бeнзиностанцията е по пътя за Любимец. От Областното Пътно управление съобщават, че..

публикувано на 18.07.24 в 17:12

Десетилетия ще са нужни за възстановяването на горите в Сакар

При  поразените от пожар територии в Сакар изгоряха повече от 110 хиляди дка, четвърт от които – горски фонд. Земноводни, влечуги, бозайници, насекоми са сред засегнатите видове. За да се върне към естествените процеси , на природата ще са нужни..

публикувано на 18.07.24 в 16:43

В битката за земя производители палят стърнища на свои колеги

Земеделски производители у нас целенасочено палят стърнищата на свои колеги, заради което впоследствие потърпевшите губят право на европейски субсидии. Сигнали за подобни притеснителни практики в конкуренцията за земеделска земя се появяват в..

публикувано на 18.07.24 в 16:06

Умишлен палеж в село Димитриево, община Чирпан, има изгорели къщи

Пожар е избухнал в село Димитриево, община Чирпан. С огъня се борят шест екипа на пожарната, на място е и кметът на община Чирпан - Ивайло Крачолов и областният управител на Стара Загора Методи Марков.  Пожарът е умишлен, запалени са гуми, а..

публикувано на 18.07.24 в 15:09

Пожар изгори къщи в Димитриево, спират влаковете към Меричлери

Пожар избухна в чирпанското село Димитриево. Огънят е засегнал няколко къщи и дворни места. Преустановява се движението на влаковете в участъка до загасянето на пожара.  Сигнал за пожара е подаден в 11,36 часа днес. На място са изпратени шест екипа..

публикувано на 18.07.24 в 14:47
Снимки: МВР - Хасково

В Димитровград задържаха голямо количество нелегално оръжие и боеприпаси

Голямо количество нелегално оръжие и боеприпаси задържаха служители на ГДБОП в Димитровград.  Двама мъже на 58 и 42 години са задържани за 72 часа, повдигнато им е обвинение за държане на оръжие и продажба и отчуждаване на оръжията. Част оръжията са..

публикувано на 18.07.24 в 13:30

Павел баня отбеляза 187 години от рождението на Васил Левски

С поднасяне на венци и цветя павелбанци отбелязаха тази сутрин 187 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Събитието бе пред едноименния бюст - паметник, дело на скулптура проф. Димитър Рашков. “ Има дати в календара, които..

публикувано на 18.07.24 в 12:09

В Казанлък се преклониха пред Апостола

С рецитал на стихове и песни, изпълнени от децата на Казанлък премина честването на 187 години рождението на Васил Левски в Града на розите. Силното изпълнение на стихотворението “Левски”, написано от Цветан Ангелов и изпълнено от 7 годишния..

публикувано на 18.07.24 в 12:04

Старозагорци почетоха 187 години от рождението на Левски

Със заупокойна панихида, отслужена от свещеници от Старозагорската епархия, започна общоградският ритуал в Стара Загора, с който бяха почетени 187 години от рождението на Апостола на Свободата Васил Левски. „187 години безсмъртие! 187 години..

публикувано на 18.07.24 в 11:57

Откраднаха климатик в Стара Загора

Двама мъже са задържани за кражба на климатик в Стара Загора, съобщават от областната дирекция на полицията. Сигнал за престъплението е получен вчера малко преди 12 часа в оперативна дежурна част на Първо районно управление. Пострадалите са обяснили,..

публикувано на 18.07.24 в 11:34