Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Кашъмов: Иван Гешев не беше подходящ за поста главен прокурор

Александър Кашъмов
Снимка: БГНЕС

Държавният глава Румен Радев правилно се съобрази с решението на ВСС като подписа указа за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев от поста му. Това коментира в ефира на Радио Стара Загора адвокат Александър Кашъмов, член на Висшата адвокатска колегия. Адвокат Кашъмов припомни, че още през 2019 година група известни адвокати подписаха открито писмо до ВСС, с което взеха отношение относно качествата на Гешев, в това число за позицията на главен прокурор, тъй като тогава той беше единствен кандидат.

"Ние призовахме той да не бъде избиран. С пълно мълчание настоящия състав на ВСС избра Гешев за главен прокурор. Безспорно е, че това беше една прокуратура, оглавявана с много шум и театралност, с малко резултати. Навлизане в личното пространство на хора без ясни причини, изваждане на показ на лична кореспонденция, показване на документи по следствени дела, с опасност да се осуети разследване. От друга страна мълчание и криене на информация по важни дела. Всичко това дава отговор беше ли пригоден Иван Гешев за заемането на тази позиция", коментира адв. Кашъмов.

Припомняме, че за първи път в историята на България един от т.нар. "трима големи" в съдебната система е отстранен от длъжност. Официално вчера държавният глава издаде указ за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор, а днес трябва да бъде публикувано решението в „Държавен вестник”. 

Ситуацията трябва да бъде широко обсъдена сред професионалните общности, смята адв. Кашъмов. По закон, при предсрочно прекратяване на мандата на един от тримата големи, ВСС има 7 дни да открие нова процедура за избор. Тя може да трае около 3 месеца.
Самият Гешев има право поиска да бъде възстановен на длъжност прокурор във Върховната касационна или Върховна административна прокуратура. Решението се взима от Прокурорската колегия на ВСС. 


По публикацията работи: Николета Петрова

Още от категорията

Разкази на очевидци на страшните събития от юли 1877 г. ще чуят за първи път старозагорци

 Регионалният исторически музей  в Стара Загора ще представи за първи път разказите на 21 ученици за страшните събития от 19-ти юли 1877 г. "Историите на оцелелите и загиналите в клането и погрома на Стара Загора след безчинствата на сюлеймановите орди, ще..

публикувано на 23.02.24 в 18:22

Тракийският университет е домакин на младежки здравен семинар

Медицинският факултет на Тракийски университет бе домакин на безплатен обучителен семинар, посветен на сексуалното, репродуктивно и емоционално здраве, здравословното хранене и активния начин на живот. Събитието, насочено към младите хора на Стара..

публикувано на 23.02.24 в 16:33

Община Казанлък представи възможностите на приложението DrugSTOP.bg

На работна среща в областна администрация Стара Загора бяха представени възможностите на приложението DrugSTOP.bg, което от няколко месеца функционира за територията на община Казанлък. Платформата предоставя възможност за подаване на анонимни..

публикувано на 23.02.24 в 16:29
Маргарита Крумова на изложението в Истанбул

Община Стара Загора участва в голямо туристическо изложение в Сърбия

Община Стара Загора участва на 45-тото Международно туристическо изложение в Сърбия. Предназначено за обща публика и професионалисти. Над 600 изложители е имало миналата година, тази година се очакват дори повече, каза в студиото на радио Стара..

публикувано на 23.02.24 в 16:09

Регионалната фармацевтична колегия не подкрепя поставянето на вендинг машини за лекарства

Категорично се разграничаваме от възможността лекарства да се продават чрез автомати, разположени извън територията на аптеката или дрогерията, каквито се предвиждат с промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, коментира..

публикувано на 23.02.24 в 15:00

Старозагорски ученици ще отбележат Новата година на китайския дракон

Настъпването на Китайската Нова година на дървения дракон ще бъде отбелязана тази вечер в залата на Културния център в Стара Загора (бивш Синдикален дом).  Събитието ще започне в 17:30 ч. с работилници по калиграфия, чаена церемония, други китайски..

публикувано на 23.02.24 в 14:22

Гимназисти от 14 старозагорски училища ще мерят знания във викторина по родолюбие

Междуучилищна викторина „1000 причини да се гордеем, че сме българи“ и тази година ще събере възпитаници на старозагорски училища в Културен център „Стара Загора“.  На 29 февруари, от 15.00 часа, младежи от 14 учебни заведения ще премерят знания в..

публикувано на 23.02.24 в 13:38

Огнище на птичи грип в димитровградското село Черногорово

40 000 кокошки ще бъдат умъртвени по хуманен начин в птицевъден обект в димитровградското село Черногорово заради огнище на птичи грип. Директорът на ОДБХ Хасково д-р Георги Илиев увери, че са взети всички мерки, за да не се разпространи заразата и в..

публикувано на 23.02.24 в 12:50

Продължават благотворителните инициативи в помощ на Амая

Продължава вълната от съпричастност и благотворителни събития в  подкрепа на едногодишната Амая, която спешно се нуждае от трансплантация на сърце. Родителите на детето са от Казанлъшко, затова и в региона се организират поредица от събития в помощ на..

публикувано на 23.02.24 в 12:49

Съвременник на Холокоста навърши 100 г.

Аврам Исак Ниаго от Хасково, наричан с уважение от всички Бай Аврам, днес навърши 100 години. Той е преживял Втората световна война и си спомня за гоненията срещу евреите. А в Хасково е познат с това, че прави и продава шапки, Макар и на тази..

публикувано на 23.02.24 в 12:43