Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружение с нестопанска цел ще брани комплекс “Марица-изток”

част от учредителите на СНЦ "ЗА" Марица Изток"

Сдружение ”ЗА” Марица Изток”, ще защитава интересите на едноименния комплекс в условията на така наречения “зелена сделка"

Учредители на нестопанската организация са седем души, служители на най-голямата топлоелектрическа централа в България . Организацията  е създадена преди няколко дни, финансирането засега е със собствени средства.

Основната  й  е да защити интересите не само на комплекс “Марица - изток”, но и на гражданите. 

"Защото ако се стигне до затваряне на термичните централи под въпрос ще е енергийната сигурност на страната, а енергията, от която ще се нуждаем, ще е вносна и на по-висока цена", посочи един от учредителите Деян Дяков.

По неговите думи , към момента пряко заети в Марица изток са около 11 000 души. Около 8 хиляди от тях са от Стара Загора, а всеки месец в местната икономика се вливат около 15 млн лв.

“40 процентното намаление на емисиите от централите до 2026-та година означава , че един рудник на "Мини Марица Изток", ще трябва да излезе от уравнението. Планът за възстановяване и устойчивост не отразява интересите на България, според нас. Някой наясно ли е какво пише в Териториалния план за развитие - от медите разбрахме, че дори и кметът на града не е напълно наясно, същото е положението и със синдикатите. Коментира се, че заради термичните централи цената на тока се е увеличила - да, но само с 0.4 процента. Така че манипулирането на общественото мнение трябва да спре", коментира Наско Митев, който също е един от учредителите на Сдружението.  

“Средната възраст на заетите в комплекса е между 30 и 50 години. Стигне ли се  до затваряне на Мините и на централите, всички тези хора, заедно с децата си, ще напуснат България, ние ще напуснем България”, подчерта Деян Дяков.

"Специално за Стара Загора това означава, че градът могат да напуснат над 30 000 души, това ще е катастрофа", допълни Митев. 

“Плановете за териториално развитие се правят "на парче", под масата, време е да кажем "стига". Време е ние да имаме право да решаваме как точно, кога и какво ще се случва в живота ни”, допълни той.  

"На мнение сме, че комплексът може да бъде модернизиран и без да се стига до затварянето му. За целта ще настояване в плановете за териториално развитие да влязат проекти", които ще гарантират това, посочи Дяков. 

"Подкрепяме идеята за водородна долина, защото това ще гарантира бъдеще и сигурност и за нас, и за гражданите и за "Марица - изток", заявиха учредителите на СНЦ "ЗА" Марица Изток" . 

Неправителствената организация има намерение да участва в местните избори, за да гарантира защита на интересите на над 1/4 от гражданите на Стара Загора, чиято месторабота и живот са свързани с "Марица - изток", допълни Дяков

От Сдружението припомниха за подписката в защита на "Марица - изток" с искането за плавен преход към въглеродно неутрална икономика, който да гарантира работата на комплекса до 2038-ма година. Сред пидписалите това искане бяха Асен Василев и Кирил Петков. 


"Оказа се обаче, че в Плана за възстановяване и устойчивост записаният  хоризонт за работа е до 2036-та година", каза Деян Дяков.  

На 17 юли Сдружението организира среща с всички парламентарно представени партии, след което се очаква да се излезе с единна  декларация по казуса, която да бъде изпратена до НС.

За да постигнат целите си, от Сдружението орланират и акции по пътища, магистрали  и градове в България. "Ако нашите искания не бъдат зачетени, ще блокираме и магистрали, защото ясно е, че 3-часови протести в София не са достатъчни, за да ни чуят", каза Делян Дяков.

Интервюто с Деян Дяков можете да чуете тук: 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

С още ден се удължава ремонтът на възлово кръстовище в Стара Загора

Община Стара Загора съобщава, че във връзка с извършването на строително-ремонтни дейности на кръстовището на бул. „Цар Симеон Велики" и ул. „Св. Отец Паисий", се удължава с един ден срокът на затваряне на кръстовището до  16.07.2024 г ...

публикувано на 11.07.24 в 16:37

Община Ямбол разкрива пункт за минерална вода, заради горещото време

Община Ямбол ще предостави на своите граждани минерална вода в петък, 12 юли, поради обявения от Националния институт по метеорология и хидрология предупредителен жълт код за високи температури. Ще бъде обособен временен пункт пред централния..

публикувано на 11.07.24 в 16:35

Университетски симулационен център ще бъде изграден в Тракийски университет – Стара Загора

Ректорът на Тракийски университет проф. Добри Ярков и главният мениджър и директор на Ветеринарния симулационанен център д-р Здравко Тодоров посетиха Бернския интердисциплинарен ветеринарен симулационен център към университета в Берн, Швейцария. Те бяха..

публикувано на 11.07.24 в 16:30

Започва ремонт на втората база за въздушните линейки край Сливен

Започва ремонта на временната оперативна база за спешната медицинска помощ по въздух - "Bulgaria Heli Med Service" (HEMS) на летище „Бършен" край Сливен. Днес служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков обяви началото на ремонта...

публикувано на 11.07.24 в 16:23

Областният съвет на ДПС в Кърджали подкрепи Доган, в Хасково още нямат позиция

Общинската структура на ДПС в хасковските Минерални бани излезе с призив към областния съвет на партията да подкрепят Ахмед Доган. До момента няма отговор от областното ръководство, информира кореспондентът ни Христо Христов. Мехмед Атаман, който е..

публикувано на 11.07.24 в 16:14
Христо Панчугов

Разпадът в ДПС не крие опасност за етническия мир в страната

Няма опасност за етническия мир в страната, коментира по Радио Стара Загора политологът Христо Панчугов, след като почетният председател на ДПС Ахмед Доган призова за оставките на председателя на движението Делян Пеевски и четирима негови заместници...

публикувано на 11.07.24 в 15:46

Масово съхнене застрашава боровите гори в Старозагорско и Хасковско

Масово съхнене застрашава боровите гори в Югоизточното държавно предприятие- Сливен. Това обяви на форум в Стара Загора посветен на този проблем инж. Димчо Радев, директор на горското предприятие. Причината са климатичните промени и развитието на..

публикувано на 11.07.24 в 13:56

Димитър Николов напусна парламентарната група на ДПС

Димитър Николов е поддал заявление за напускане на парламентарната група на ДПС, съобщи председателстващият заседанието на парламента Росица Кирова, предава БТА. Димитър Николов е народен представител от ямболския регион.  По-рано днес заявление за..

публикувано на 11.07.24 в 13:22

Мъж е подпалил по невнимание вилата си, приготвяйки зимнина с открит огън

Небрежност при боравене с открит огън е причината за възникване на пожар във вила в местността „Моллова гора“ край град Сливен.  Сигналът е получен в 13,26 часа на 10 юли. В гасенето са се включили 2 екипа на пожарната.  Пострадали няма. Унищожени са..

публикувано на 11.07.24 в 11:38

Двойно повече пожари в Старозагорско в сравнение с миналия юли

Почти двойно повече пожари за първите 10 дни на юли отчитат от пожарната в Стара Загора в сравнение със същия период на миналата година.  От началото на месеца екипите на регионалната дирекция са реагирали на 172 произшествия срещу 95 за 2023 година,..

публикувано на 11.07.24 в 11:31