Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвърти ден продължава блокадата на АМ "Тракия" и Подбалканския път от протестиращите енергетици

| обновено на 02.10.23 в 06:53
Снимка: БГНЕС

Четвърти ден продължават блокадите на основни пътища в Старозагорско от протестиращи миньори и енергетици. 

Вчера протестиращи и полиция стигнаха до консенсус – да отварят Прохода на Републиката само за леки автомобили и коли до 12 тона два пъти по четири часа на ден – сутрин от 6.00 до 10.00 часа и в късния следобед – от 16.00 до 20.00 часа. В уречения час обаче барикадите бяха върнати и "Хаинбоаз" остана затворен за всички.

Остава затворен и Подбалканския път при Гурково. Блокада има и в Раднево на пътя за Нова Загора.


Международният път Русе - Свиленград край ТЕЦ "Брикел" в Гълъбово също е затворен тази сутрин. 

Затворена четвърти ден е и магистрала "Тракия" при Стара Загора, както и пътя Стара Загора - Димитровград. 

Никой от протестиращите енергетици и миньори, нито от синдикатите не отиде на срещата с премиера Николай Денков в Министерския съвет. 

"Управляващите да намерят начин да дойдат при нас, за да преговаряме, ние оттук няма да мръднем, каквото и да се случи. Министърът казва, че до 2038 г. няма да се затварят мощности, но в плана пише до 30-а ограничаване до 1600 мегавата. Това, ако не не е спиране, какво е?...Те трябва да разберат, че са сгафили, най-лошото е, че занижиха мощности, занижиха работата на комплекса като цяло. Всяка година даваме около милиард като данъци и осигуровки... Премиерът, най-добре е той да дойде тук, защото мисля, че неговият кабинет забърка тази каша", коментира Георги Господинов  - председател на КНСБ на "Мини Марица-изток". 

Миньорите са категорични, че са лъгани многократно и че ако някой иска да преговаря с тях трябва да отиде на магистралата. Заявиха и че не вярват на управляващите. 

По публикацията работи: Николета Петрова

Още от категорията

В червено-бяла премяна облякоха парк „Пети октомври“

Първият ден на месец март дойде в Стара Загора с детски песни и танци, стихчета и усмивки. Централният парк „Пети октомври" облече красива червено-бяла премяна благодарение на сръчните ръце на малки и големи старозагорци. Това съобщиха от пресцентъра на..

публикувано на 01.03.24 в 13:06

В хасковското село Конуш издигнаха националния трибагреник

От днес в хасковското село Конуш гордо се вее националният трибагреник. Флагът беше издигнат на 18-метров пилон в центъра на селото.  Тържествената церемония по издигане на националното знаме беше предшествана от празничен спектакъл, подготвен от..

публикувано на 01.03.24 в 12:17

„Български пощи“ увеличават броя на пощенските станции, в които се предлагат административни услуги

От 1 март 2024 г., в още 100 пощенски станции на „Български пощи“ е осигурена възможност да се заявяват по електронен път 74 административни услуги. Вече в 132 пощенски офиса ще се предлагат административни услуги на Националния осигурителен..

публикувано на 01.03.24 в 11:36
Иван Чергеланов

Спад в цената на дървата за огрев за новия отоплителен сезон

Цената на дървата за огрев за новия отоплителен сезон ще бъде с 20 процента по-евтина спрямо предходната година, съобщи за Радио Стара Загора инженер Иван Чергеланов, директор на Държавно горско стопанство Стара Загора.  Той допълни, че цената в..

публикувано на 01.03.24 в 09:49

За 8-ма година СУ "Максим Горки" провежда инициативата "Да съхраним българското"

За 8-ма поредна година в СУ „Максим Горки“ в Стара Загора по случай националния празник 3-ти март ще се проведе инициативата „Да съхраним българското“.  Тя ще се състои в двора на училището и представлява традиционни носии и стилизирано облекло, с..

публикувано на 01.03.24 в 09:42

12лв. за килограм пресни картофи не е реална цена, не е и спекула

Стабилна и устойчива остава картината на цените на основните хранителни стоки на пазара у нас и тази седмица, уточни за Радио Стара Загора председателят на ДКСБТ Владимир Иванов.  Низходящи трендове, спрямо миналата година, се наблюдават при пипера,..

публикувано на 01.03.24 в 08:50

Плащането на местни данъци по електронен път минава в Министерство на е-управлението

От първи март тази година декларирането и плащането на местни данъци и такси по електронен път ще се извършва през портала на Министерство на електронното управление, а не през НАП, съобщиха от приходната агенция. Тези услуги ще бъдат премахнати от..

публикувано на 01.03.24 в 08:16

Честита Баба Марта!

1 март е денят на Баба Марта, един от най-българските празници. Днес си връзваме мартенички за здраве, дълъг живот, плодовитост и изобилие. Според народното поверие, червеният цвят има силата на слънцето и дава жизненост на всяко същество, а белият..

публикувано на 01.03.24 в 05:37

Възстановиха Граничното полицейско управление в Болярово

С водосвет Граничното полицейско управление в град Болярово днес беше повторно открито.  На тържеството присъстваха вътрешният министър Калин Стоянов, изпълнителният директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс) Ханс Лейтенс,..

публикувано на 29.02.24 в 18:47

Камбанарията в парк Ямача ще засвети в синьо

Община Хасково за поредна година се включва в кампанията по повод  Световния ден на редките болести – 29 февруари .  Тази вечер камбанарията в парк Ямача ще бъде осветена в синьо - един от цветовете на кампанията „6000 причини за действие“...

публикувано на 29.02.24 в 16:47