Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН с промени в НВО, въвеждат и тестове за 9-и клас със задачи по ПИЗА

Снимка: БГНЕС

Много повече практически и междупредметни задачи ще има още от тази година на изпитите за Национално външно оценяване на учениците, които завършват 10. клас. От следващата учебна година за първи път подобен формат изпит ще се проведе и за децата от 4. клас. Учениците, които в момента са в 5. клас, ще бъдат първият випуск, който ще се яви на изцяло нов формат за изпита след 7. клас през 2025/2026. Това обяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков на брифинг в МОН, на който бяха представени мерки за промени в училищното образование, съобщават от пресцентъра на МОН.

Знаем колко важен е изпитът след седми клас. Затова искаме да дадем време за пренастройване на системата и да се помогне децата да бъдат ефективно подготвени за новия формат“, подчерта министър Цоков. Той акцентира и върху мерките, които се взимат, за да се променят учебните програми и да се изработи визия за изцяло нови, за да може образованието да подготвя хора с компетентности и умения за живота.

Екипът на МОН вече е готов с разработването на визия за Стандарт за качеството в училищното и предучилищното образование. Подобен нормативен документ е трябвало да бъде разработен с приетите законови промени през 2016 г., но до сега са липсвали действия в тази посока. „За пет месеца и половина успяхме да създадем концепция, която ще обсъдим в детайли със социалните партньори, работодателите и заетите в системата, за да предложим за обществено обсъждане и конкретните нормативни текстове“, каза министърът.

Според стандарта качествено образование означава приобщаващо и насърчаване на възможностите за учене през целия живот за всички деца и ученици. Придобитите знания и развитите отношения, нагласи и умения следва да допринасят за успешното личностно и професионално развитие на учениците. Качеството в образованието е постигане на разумен баланс между осигуряване на благополучието на децата и учениците, и развиването на техните компетентности. Министър Цоков допълни, че се предвижда този стандарт да има подкрепяща роля и да насърчава образователните институции сами да правят самооценка на силните и слабите си страни и да планират мерки на тази основа. По думите му това е една от най-дълго отлаганите и нужни промени на нашата образователна система.

С помощта на експерти от МОН, учители, директори, социални партньори, бизнес и граждански организации са определени показателите за качество в 4 направления: преподаване, управление на институцията, взаимодействие с общността и резултати на учениците и училището.

Проф. Цоков отбеляза, че когато се говори за качество, то трябва да се измерва според спецификата на отделната институция. Затова училищата и детските градини ще могат да се фокусират върху онези области, които в най-голяма степен ще им помогнат да напредват, като се самооценят. Към системата като цяло обаче ще бъдат зададени минимални очаквания: за обхват, осигуряване на безопасна среда, индивидуализиран подход при обучението, решения, базирани на данни.

Целта ни е механизмът да започне да действа през 2025-2026 година за всички институции. Планираме той да се изпробва първо чрез Национална програма през 2024-2025, за да се усъвършенства, ако трябва, а ще бъде въведен през 2025/26 учебна година“, разясни проф. Цоков.

През утрешния ден се очакват данните от международното изследване PISA. В тази връзка бяха представени и мерки за подобряване на представянето на българските ученици, които през годините не показват задоволителни резултати на него. Дългосрочните са насочени към промяна обучението и оценяването така че да намали сухото наизустяване и възпроизвеждане на знания и активното учене да се насочи към изграждане на умения за живота и възможности за повече практическо използване на ключови компетентности.

„От следващата учебна година се предвижда въвеждане на подкрепящи мерки за учители и ученици, които да формират у тях умения за живота, които мери и международното изследване PISA, и където нашите 15-годишни младежи са с не добри резултати“, каза министър Цоков. Според него е много важно да се разработи визия за рамкови учебни програми, ориентирани към компетентности, и промяната в тях да се случи през следващите години. Необходима е и промяна в оценяването и въвеждане на инструменти за формиращо оценяване. Тази промяна е свързана и с различен тип тестови задачи основно насочени към решаване на практически проблеми и използване на умения за живота.

„Затова и още през следващата година ще бъдат въведени национални входни нива за деветокласниците, като тестовете ще съдържат повече практически задачи за измерване на умения в предметите български език и литература, математика и по природни науки“, обясни министърът. Предвижда се и включване на български училища в програмата на ОИСР “PISA for Schools”, през която ще се получава много сериозна методическа подкрепа, в това число с примерни тестове и подкрепа за промяна начина на формиране на уменията.

Очаква се до дни да бъде публикувана и Наредба 16, което ще позволи стартиране на конкурсите за директори на училища и детски градини, стана ясно по време на брифинга.

В събитието участваха заместник-министрите на образованието и науката проф. Генка Петрова, Емилия Лазарова, Мариета Петрова и Наталия Митева.


По публикацията работи: Моника Съртонева

БНР подкасти:

Още от категорията

Стара Загора с три отличия в класация на Файненшъл таймс

Стара Загора е отличена в три престижни категории в класацията на FDI Intelligence, издание на Файненшъл таймс, за „Европейски градове и региони на бъдещето 2024“. В категорията за  "Най-обещаващи микро европейски градове на бъдещето за..

публикувано на 20.02.24 в 17:47
Тракийски университет

На 11 март стартира записването за предварителните изпити в Тракийския университет

Регистрацията за участие в предварителните кандидат-студентски изпити в Тракийския Университет ще започне на 11 март. Всички изпити ще се провеждат присъствено в ректората на университета в Стара Загора. За улеснение на кандидатите, някои от тях –..

публикувано на 20.02.24 в 16:20
Срутената стена от сградата на Природо-математическата гимназия в Казанлък

Община Казанлък осъди застрахователи заради срутена гимназия

С решение на Върховен Касационен съд (ВКС) на Република България, Община Казанлък осъди три застрахователни компании за претърпени вреди от срутването на сградата на Природо-математическа гимназия "Никола Обрешков", информират от общинския..

публикувано на 20.02.24 в 15:45

Сформират Подкомитет по европейско развитие в Стара Загора

До няколко седмици предстои сформиране на Подкомитет по европейско развитие, който ще се състои от около 20 експерта. Областният управител Ива Радева ще бъде негов съпредседател, а основният казус, заради който ще бъде сформиран този орган е..

публикувано на 20.02.24 в 15:16

В РЗИ - Стара Загора продължават безплатните изследвания за СПИН

Кабинетът за безплатно и анонимно изследване за СПИН към РЗИ - Стара Загора продължава работа. Всеки желаещ, може да се изследва в понеделник, сряда и петък от 8:00 до 12:30 часа, както и вторник и четвъртък от 13:30 до 17:00 часа. От здравната..

публикувано на 20.02.24 в 15:10

Ремонтират спортни площадки в училища в Чирпан

Министерството на образованието и науката одобри финансиране за основен ремонт на две площадки в двора на чирпанското Средно училище "Пейо Яворов" – баскетболна и волейболна. Стойността на ремонтните дейности е 137 155 лв., като 89 000 лв. са..

публикувано на 20.02.24 в 15:10

В Казанлък ще отбележат 125 години от рождението на Дечко Узунов

Началото на мащабна програма по отбелязването на 125-годишнината от рождението на художника Дечко Узунов ще е именно в родния му град Казанлък. Инициативата по съвместното отбелязване на годишнината е на г-жа Аделина Филева - директор на..

публикувано на 20.02.24 в 14:58

Анексът към НРД улеснява достъпа до направление за ЯМР

През тази година се отделят 8 милиарда от държавния бюджет за Здравната каса. Българският лекарски съюз ще подпише анекс към Националния рамков договор, реши 76-тият събор на БЛС, проведен през уикенда. В този бюджет се предвижда увеличение на..

публикувано на 20.02.24 в 14:57

Тракийските гробници в Казанлъшко са част от Атласа на недвижимите културни ценности у нас

Казанлъшката тракийска гробница и могилите в Долината на тракийските царе край Казанлък са едни от първите обекти, включени в "Атлас на недвижимите културни ценности в България", информират от Община Казанлък. Той е достъпен на интернет страницата на..

публикувано на 20.02.24 в 14:55
Леонид Йовчев

"Портокал с часовников механизъм" гостува в Стара Загора

Малък градски театър „Зад канала“ представя за първи път в Стара Загора спектакъла  „Портокал с часовников механизъм“. Постановката на Стайко Мурджев можете да гледате на 22 февруари на сцената на Културния център.   В главната роля на литъл Алекс..

публикувано на 20.02.24 в 14:50