Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истории под Липите:

История за Храма, хората и вярата

Стотици, а може би дори и хиляди ще дойдат днес в Катедралния храм "Свети Николай Мирликийски Чудотворец" в Стара Загора, за да запалят свещица и да се помолят за здраве. Една от най-красивите църкви не само под Липите, но и в България, е единствената в Стара Загора, преместена от първоначалното място, на което се е намирала, разказва Райна Антонова, главен уредник отдел "Нова история" в Регионалния исторически музей под Липите.  

Макар че е известен повече като "Свети Николай", пълното име на храма е "Свети Николай Мирликийски Чудотворец и Свети Цар Борис Михаил - Покръстител". 

8 години след като България заплаща цената на свободата, през 1886-та година старозагорци решават да вдигнат черква за чудо и приказ, на лично място в града. Избран е парцел в центъра. 

А първият камък на бъдещата църква е поставен на 4 март 1896-та година, в присъствието на много християни и на Величкия епископ Методий, тогава все още временно управляващ Старозагорска епархия.  

Годините не били лесни, затова и храмът бил съграден на няколко етапа. Имената на двама тревненски майстори завинаги останали свързани със строителството на черквата - уста Кольо Ганчев и уста Драгошин Марангозов. 

 Любопитна подробност е, че за всички сгради, които ръцете на  майстор Кольо Ганчев сътворявали, той предварително изработвал глинени макети за строителството им – нещо като прототип на съвременните 3D модели.

На 2 октомври 1909 година храм "Свети Николай Мирликийски Чудотворец и Свети Цар Борис Михаил - Покръстител", е осветен от митрополит Методий и епископ Йосиф.   

Стенописите в църквата са дело на двама старозагорци – възпитаници на Художествената академия в София - Димитър Гюдженов и Никола Кожухаров. Задачата да зографисат храма те получават в края на 1924-та -  началото  на 1925 година.  Изписването на църквата им отнело година, разказва Райна Антонова. 


А Храмът бил толкова здраво построен, че издържал Чирпанското земетресение през 1928-ма година, последвалият след това тайфун над града. И радва очите и в наши дни...  


Историята за вярата, хората, надеждата и Църквата, можете да чуете в поредната "история под Липите


По публикацията работи: Дарина Колева

БНР подкасти:

Още от категорията

Никола Петров

Никола Петров: Истинската любов не остарява

Никола Петров е старозагорец. Роден е на 29 февруари, през високосната 1944 година. Израснал е в квартал "Чумлека", днешен "Македонски". Нарича себе си "дете на улицата". Като юноша е играл в "Берое". Днес под побелелите му коси синеят очи запазили..

публикувано на 29.02.24 в 15:15

Александра Цветкова: Хиперактивната ми душа си намери мястото в Стара Загора

Тя се казва Александра Цветкова с псевдоним „A-Style“ и е хореограф на Dem Divas и е танцьор с богат опит и силно излъчване на сцена. Разбира се, това не е чудо - за нея танцът не е просто професия, а дълбока страст и любов. Тя е участвала в..

публикувано на 28.02.24 в 14:05

Тренировки на майки с бебета се провеждат в Стара Загора

В Стара Загора от 10 години съществува зала за спортуващи майки с бебета и малки деца. Преди няколко години, след първото си раждане Моли Вълчева решава да възобнови редовните тренировки. И така реализира идеята за съчетанието на..

публикувано на 28.02.24 в 13:42

Щъркели кацнаха на паметника „Самарското знаме“

Дни преди националния празник трети март, ято бели щъркели избра емблематичния за старозагорци монумент „Самарско знаме“ за своята почивка по време на дългия път на миграцията! Кадърът бе заснет от член на екипа на Спасителния център за диви животни..

публикувано на 27.02.24 в 13:11
Снимка: плакат

Пътуващата инициативата „Излез от екрана“ пристига в Стара Загора

Пътуващата инициативата „Излез от екрана“, която се бори с онлайн зависимостта сред младежите, на сдружение „Пробудник“  ще бъде и в Стара Загора, утре 27 февруари от 18 часа в коуъркинг пространството Небула.  Идеята на проекта е да накарат..

публикувано на 26.02.24 в 15:39

Павел баня подготвя "Чудото" и "Старци в Турия"

Тази година Чудомировите празници в Павел баня се очертава да са много по-различни и обхващащи още по-широк кръг от хора, любители на изкуството и по-специално - на театралното изкуство. За първи път в историята на дните, посветени на Димитър..

публикувано на 26.02.24 в 12:59

Спортна психология за деца: път към победата

За много родители спортът е полезен интструмент за изграждане на мотивирани и дисциплинирани деца.  Ползите от спортуването са доказани и от медицинските специалисти, педагози, психолози. В зависимост от вида спорт, на физическо ниво редовното..

публикувано на 25.02.24 в 11:50

Полицаи на четири лапи

В тъмнината на нощта полицейските кучета са незаменими партньори на служителите на реда в борбата с престъпността. Обучени са да намират изчезнали хора, разпознават и откриват наркотици и взривоопасни вещества. В Областната дирекция на МВР..

публикувано на 22.02.24 в 16:57

Житният режим става все по-популярен

Режимът, който е правил всяка година по едно и също време  учителят Петър Дънов, набира все повече последователи. Всяка година през февруари темата се обасъжда и винаги изникват много въпроси. Целта на предпролетния житен режим е детоксикация и обновяване..

публикувано на 21.02.24 в 16:14

Ученици с екопрофил в социалните мрежи

Децата от 5 "а" клас от 9 ОУ "Веселин Ханчев" в Стара Загора създадоха екопрофил   в Тик-ток. Целта е в него учниците да публикуват съдържание, насочено към  опазване на околната среда .  "Еко авантюра- играй, учи, живей зелено"  ще обедини различни зелени..

публикувано на 21.02.24 в 15:23