Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Истории под Липите:

История за Храма, хората и вярата

Стотици, а може би дори и хиляди ще дойдат днес в Катедралния храм "Свети Николай Мирликийски Чудотворец" в Стара Загора, за да запалят свещица и да се помолят за здраве. Една от най-красивите църкви не само под Липите, но и в България, е единствената в Стара Загора, преместена от първоначалното място, на което се е намирала, разказва Райна Антонова, главен уредник отдел "Нова история" в Регионалния исторически музей под Липите.  

Макар че е известен повече като "Свети Николай", пълното име на храма е "Свети Николай Мирликийски Чудотворец и Свети Цар Борис Михаил - Покръстител". 

8 години след като България заплаща цената на свободата, през 1886-та година старозагорци решават да вдигнат черква за чудо и приказ, на лично място в града. Избран е парцел в центъра. 

А първият камък на бъдещата църква е поставен на 4 март 1896-та година, в присъствието на много християни и на Величкия епископ Методий, тогава все още временно управляващ Старозагорска епархия.  

Годините не били лесни, затова и храмът бил съграден на няколко етапа. Имената на двама тревненски майстори завинаги останали свързани със строителството на черквата - уста Кольо Ганчев и уста Драгошин Марангозов. 

 Любопитна подробност е, че за всички сгради, които ръцете на  майстор Кольо Ганчев сътворявали, той предварително изработвал глинени макети за строителството им – нещо като прототип на съвременните 3D модели.

На 2 октомври 1909 година храм "Свети Николай Мирликийски Чудотворец и Свети Цар Борис Михаил - Покръстител", е осветен от митрополит Методий и епископ Йосиф.   

Стенописите в църквата са дело на двама старозагорци – възпитаници на Художествената академия в София - Димитър Гюдженов и Никола Кожухаров. Задачата да зографисат храма те получават в края на 1924-та -  началото  на 1925 година.  Изписването на църквата им отнело година, разказва Райна Антонова. 


А Храмът бил толкова здраво построен, че издържал Чирпанското земетресение през 1928-ма година, последвалият след това тайфун над града. И радва очите и в наши дни...  


Историята за вярата, хората, надеждата и Църквата, можете да чуете в поредната "история под Липите


По публикацията работи: Дарина Колева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Платформата за грамотност и правопис "Как се пише?" търси думите на 2024 г.

За четвърта поредна година платформата за грамотност и правопис "Как се пише?" търси думите, които да опишат изминалата 2024 г.  Изборът на български думи на годината започва днес и завършва на 20-ти този месец. "В първия етап от..

публикувано на 06.01.25 в 14:03

Стойчо Стойчев: Станахме свидетели на чудо в природозащитата

През изминалата година станахме свидетели на  завръщането на емблематичния египетски лешояд в страната ни . "Това е не просто голям успех, а на границата на чудото . Бяхме притеснени, че можем да го загубим завинаги от природата на България. Неговата..

публикувано на 05.01.25 в 17:55

За книгите и баницата

Един от любимите моменти при посрещане на новата година е тегленето на късмети от новогодишната баница. Всеки се надява да изтегли късмет, който желае, и си обещава да насочи усилията си към неговото сбъдване. Развихряме въображението си в..

публикувано на 03.01.25 в 17:53

Намерен е трети екземпляр на календара на Христо Ботев с лика и баладата за Хаджи Димитър

    В деня на Богоявление, когато се навършват 177 г. от рождението на гениалния ни поет и революционер Христо Ботев, отбелязваме в началото на годината и 150 години от едно малко известно негово издание „Календарь за година 1875”. Тази рядка..

публикувано на 06.01.25 в 07:10

Традиционни рецепти за празничната трапеза от баба Пенка

В тихото селце Малък дол, 82 годишната баба Пенка пази традициите и духа на българската новогодишна трапеза. С нейния опит и любов към традициите в семейството, тя споделя вкусни и лесни за приготвяне рецепти. " За новогодишната вечер..

публикувано на 31.12.24 в 12:05

Шеф Иван Агафинов за храната като философия

Иван Агафинов заминава за Франция почти случайно, но с амбицията да готви в ресторантите на една от най-взискателните нации на света. И успява. Пътят от готвач в Стара Загора до шеф готвач на френски премиери и министри той нарича персоналния..

публикувано на 31.12.24 в 12:03

Историята на Ахмед - между два свята

Ахмед, млад мъж от град Хомс, Сирия, е принуден да напусне родината си в края на 2011 г. заради гражданската война в държавата. Пред избора да воюва срещу своя народ или да загуби живота си, той избира България, където да продължи образованието си...

публикувано на 30.12.24 в 12:45

Пътят на какаото: от Югоизточна Азия до предизвикателството за бутиков бизнес в България

Те са трима, и почти на мускетарски принцип решават да следват пътя на какаото. Разказваме ви историята на Антон Кринчев, Мария Христова и Анна Желязкова, които са от Ямбол, живеят в София, но страстта им към пътуването ги отвежда до сбъдването на..

публикувано на 30.12.24 в 11:54

Три дни и три нощи се приготвят ястията за Нова Година в Япония

Три дни и три нощи се приготвят ястията за празничната новогодишна вечеря в Япония, разказа пред Радио Стара Загора  Сачи Уджие. Заедно със своя съпруг Атсуфуми, на галено Атсу, музикалното семейство живее в Стара Загора и е част от екипа на Държавната..

публикувано на 30.12.24 в 10:00
снимката е илюстративна

Нова Година в Стара Загора век назад, когато част от господата остават без шушони след бал

В началото на миналия век  в празничната традиция по посрещането на Нова Година под Липите  били включени няколко задължителни компонента– 21 топовни салюта, дадени от военните поделения в града, и баловете.  Защо топовните салюти били точно..

публикувано на 30.12.24 в 09:45