Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

176 сигнала са постъпили на приложението „DrugSTOP.bg” в Казанлък

Снимка: Дарина Колева

Две досъдебни производства са образувани за разпространение на наркотици в Казанлък по сигнали от новото уеб приложение „DrugSTOP.bg”, което беше разработено от общината и полицията. Общо 176 са сигналите получени за близо два месеца работа на приложението.

16 от тях са основателни, след тяхната проверка са образувани и 2 досъдебни производства, работи се по още един случай, отчете днес Петко Стойнов, началник на районното управление на полицията в Казанлък.

Приложението е първо по рода си у нас и е разработено с активното участие на директора на ОДМВР-Стара Загора и представители на РУ-Казанлък. Идеята за създаването му е на кмета на община Казанлък Галина Стоянова и Младежки общински съвет в Града на розите.

Мобилното приложение носи и други данни, които са от полза на полицията.

Ползите са и за изготвяне на анализи за определяне на рискови зони, там където има повече сигнали. Така изграждаме допълнителна представа дали се случва край учебни заведения или централна градска част, каза старши комисар Лазар Христов, директор на областната дирекция на МВР в Стара Загора.

„До момента чрез приложението е постил един сигнал за разпространение на наркотици на територията на училище. По него се работи и ще има резултат“, добави още старши-комисар Христов.

Увереност, че се работи по всички сериозни сигнали изрази и кметът на Казанлък Галина Стоянова. „Преценката е все пак на служители от общината, които получават всички сигнал и на полицията. Убедена съм, че се взема отношение по всички сериозни сигнали“, каза Стоянова.

Старши комисар Лазар Христов отчете и 40% ръст на досъдебните производства свързани с наркотици на територията на областта.

„Има такъв ръст и в Районно управление-Казанлък, както и увеличение на количествата иззети наркотични вещества спрямо миналата година“, каза директорът на областната дирекция на полицията в Стара Загора.

По публикацията работиха: Иван Славов, Дарина Колева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Остава едно действащо огнище на пожара в Болярово

В крайграничната община Болярово и днес продължават опитите да бъде овладян пожарът в близост до селата Воден, Крайново и Голям Дервент. Към момента има едно действащо огнище, но опасност за населените места няма. Продължава монтирането на контейнерите..

публикувано на 22.07.24 в 11:36

Николай Денков върна неизпълнен мандат на президента

И вторият проучвателен мандат за съставяне на правителство е неуспешен. Преди минути представители на парламентарната група на "Продължаваме промяната-Демократична България" отидоха при президента Румен Радев. От коалицията излъчиха Николай..

публикувано на 22.07.24 в 11:18

Част от улица "Бузлуджа" в Ямбол ще е затворена за движение от 24 юли до 1 август

Част от улица "Бузлуджа" в Ямбол ще бъде затворена за движение за всички превозни средства от 24 юли до 1 август, поради подмяна на стар водопровод.  Това съобщиха от пресцентъра на община. Затвореният участък ще обхваща района от кръстовището с..

публикувано на 22.07.24 в 11:09

Ръст в продажбите на климатици в Хасково

Сахарската жега, която затисна страната ни, вдигна продажбите на климатици в Хасково. Търговци отчитат, че заради нетърпимата жега на ден продават между 15 и 20 климатика. Това съобщава сътрудникът ни Христо Христов. Не са малко хасковлиите, които за..

публикувано на 22.07.24 в 09:21

Клуб за бъдеще - Стара Загора: Помощта на всеки доброволец е важна, но не отменя ролята на държавата

Повече от десет автомобила и един бус с доброволци и помощ за село Воден потеглиха вчера от Стара Загора. Десетки хора са дарили провизии от първа необходимост на пострадалите от пожара жители, съобщиха в студиото на Радио Стара Загора Милка..

публикувано на 22.07.24 в 09:09

Седми ден се борят с огъня в Болярово

Седми ден продължава борбата с огъня в района на крайграничната община Болярово.  Обстановката в ранните сутрешни часове е спокойна, няма опасност за населени места. И през тази нощ е имало две активни огнищата между селата Воден и Голям Дервент. На..

публикувано на 22.07.24 в 07:43

И днес има условия за валежи и гръмотевични бури

Днес в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни валежи от дъжд , придружени с гръмотевици . По-значителни количества на..

публикувано на 22.07.24 в 06:39

С емигрантски разкази започна творческата лаборатория "Без корени"

13-тата творческа лаборатория „Без корени“ с ръководители Веселка Кунчева, Мариета Голомехова и Милен Апостолов започна с емигрантски разкази от  Фондация „Мисия Криле“. В рамките на няколко часа участниците  се запознаха  с личните съдби на..

публикувано на 21.07.24 в 16:26
Снимки: Стоян Радев

Испанските самолети се включиха в гасенето край Воден

Два испански самолета за борба в пожарите се включиха в борбата с огъня в района на село Воден в община Болярово. По-рано министърът на вътрешните работи Калин Стоянов обяви, че се разчита на много на тяхната работа, защото пренасят шест тона вода на..

публикувано на 21.07.24 в 13:23

Повече от 10 автомобила и бус с помощи за Воден потеглиха от Стара Загора

Повече от десет автомобила и един бус с добороволци и помощ за село Воден потегли от Стара Загора. Десетки хора са дарили провизии от първа необходимост на пострадалите от пожара жители, съобщават на страницата си в социалните мрежи от Клуб за..

публикувано на 21.07.24 в 10:55