Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва реставрация на куполна гробница, разкрита в Стара Загора през 1976 година

снимка: Регионален исторически музей Стара Загора

Регионален исторически музей – Стара Загора спечели проект по Конкурсна сесия на Министерство на културата за целева финансова подкрепа в областта на консервацията и реставрацията на недвижимите културни ценности.

Проектът е насочен към проучване, документиране и извършване на аварийни реставрационни намеси на антична куполна гробница (II-III в.), разкрита по време на спасителни археологически разкопки през 1976 г. Разкопките са извършени под ръководството на Красимир Калчев и са свързани със строителството на днешната сграда на Община Стара Загора.

Това е единствената куполна гробница в района на Югозападния некропол на Августа Траяна, открита до момента. След вдигането на плочите от пода е открита по-ранна гробна камера, разположена в източната част на съоръжението. Намира се в помещение на приземния етаж на сградата на Община Стара Загора.

Общата стойност на проекта е 35 880 лв. Целта му е да бъдат стабилизирани запазените мазилки и следи от надписи. Дейностите са свързани с аварийното състояние на паметника и предстоящото превръщане на помещението в музейна експозиция,посветена на проучванията на Югозападния некропол на Августа Траяна. Проектът ще позволи да се извърши и прецизен мониторинг, провеждане на анализи и изработване на актуална графична документация. Предвидено е извършването на специализирано фотографско заснемане, което има за цел да изясни и потвърди сведенията от научната литература за наличието на „изписани текстове на старогръцки език“ по стените на гробната камера.


По публикацията работи: Анна Турлакова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Община Стара Загора въвежда нова социална услуга

Новата социална услуга „Подкрепа на колела“ на община Стара Загора вече е факт. Услугата е в помощ на трудноподвижни хора , съобщават от пресцентъра на местната администрация.  Целта на инициативата е да предоставя безопасен, удобен и напълно безплатен..

публикувано на 05.08.24 в 12:56

Започна лятната антиСПИН кампания в Стара Загора

Националната антиСПИН кампания е целогодишна инициатива, изпълнявана ежегодно в България от 1992 г., чиято основна цел е да привлече вниманието на широката общественост към проблема ХИВ/СПИН и да повиши обществената осведоменост за начините на..

публикувано на 05.08.24 в 12:13
Снимка: община Стара Загора

407 нарушения на обществения ред за седмица в община Стара Загора

През изминалата седмица на територията на община Стара Загора са констатирани 12 броя нарушения по Наредба за Обществения ред, включващи употреба на алкохол на обществено място и неправилно паркиране на превозни средства и общи площи, съобщават от..

публикувано на 05.08.24 в 12:09

Остава слънчево, променлива е облачността над Черноморието

Днес ще преобладава слънчево време. От запад на изток ще има временни увеличения на облачността, след обяд вече ще бъдат главно над източните и планинските райони. На отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър предимно от север...

публикувано на 05.08.24 в 06:48

В Ямбол правят безплатни тестове в рамките на национална лятна кампания срещу СПИН

В цялата страна започва провеждането на лятна кампания срещу СПИН. Тя ще продължи до 12 август .  От началото на август в Регионалната здравна инспекция в Ямбол работи специализиран кабинет за доброволно консултиране и изследване за СПИН. В..

публикувано на 05.08.24 в 06:43

Въвеждат временна организация на движението в Стара Загора

За периода  от днес (05.08.2024г.) до 01.09.2024г.   в Стара Загора ще бъде спряно движението на личен, договориран  и обществен транспорт и на МПС , извършващи транспорт за собствена сметка, по бул. „Цар Симеон Велики“ в отсечката от бул. „Свети..

публикувано на 05.08.24 в 06:30

Променят маршрута на автобусни линии в Стара Загора

21 автобусни линии в община Стара Загора ще се изпълняват с променен маршрут във времевия отрязък от 5 август 2024 г. до 1 септември 2024 г. Причината е, за да се осигури безопасното организиране и изпълнение на строително-ремонтните дейности по южното..

публикувано на 05.08.24 в 06:00

Катастрофа причини голямо задръстване на АМ "Тракия"

Поредно километрично задръстване се е образувало на автомагистрала "Тракия", съобщават граждани в социалните мрежи. Тапата се е образувала около района на Карнобат, в посока София. „Катастрофа на АМ Тракия, посока София, преди Карнобат на 336км...

публикувано на 04.08.24 в 13:31

Млад мъж, задържан за трафик на хора, загина при опит за бягство от РУ Димитровград

В Димитровград задържан за трафик на хора 32-годишен мъж е скочил от 3 етаж на РПУ и е починал. Инцидентът е станал малко след 05.00 часа, когато задържаният, от град Стамболийски е скочил от прозореца на ареста, който се намира на последния етаж...

публикувано на 04.08.24 в 13:20

Съдът в Стара Загора освободи шестимата души, обвинени за притежание и търговия на културно-исторически ценности

Състав на Окръжния съд в Стара Загора не остави под стража нито един от шестимата души, обвинени за притежание и търговия на културно-исторически ценности, които бяха задържани при акция на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП)...

публикувано на 04.08.24 в 10:21