Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истории под Липите:

Николаки Стоилов - благодетелят, на който дължим училище "Васил Левски" в Стара Загора

Малко хора знаят, че името на Средно училище "Васил Левски" преди 9 септември 1944 е носело името на Николаки Стоилов. Защо точно това е било името му – ами защото тъкмо на Николаки Стоилов се дължи съществуването на школото. 

Точната година на раждането на един от благодетелите на Стара Загора е останала в мъглата на времето. Според едни от източниците Николаки Стоилов се ражда в махалата Табахна  през 1835 а според други -  през 1843 година, разказва Райна Антонова, главен уредник отдел "Нова история" в Регионалния исторически музей в Стара Загора. 

Отрано момчето остава сирак и е поверено на грижите на вуйчото Георги Фурнаджиев. Фамилията издава професията на вуйчото - хлебар, а след завършването на класното училище при даскал Атанас Иванов и малкият Николаки се захваща да изучи занаята. 

През 70-те години на 19 век, подобно на много млади занаятчии и Николаки Стоилов се включва в борбата за национално освобождение. Той е един от първите, заклети над библията и камата в старозагорския революционен комитет, основан от Васил Левски. 

След неуспешния опит за въстание през септември 1875 година, Николаки Стоилов е арестуван и известно време прекарва в затвор. Освободен е, защото срещу него няма доказателства, но напуска пределите на Отечеството. След Руско-Турската Освободителна война, Николаки Стоилов отново се завръща в България. И се захваща с търговия на зърно, брашно и производство на хляб. Той е и църковен настоятел, участва активно във възстановяването на храм "Света Богородица" заедно със свещеник Иван Нейчев. Радетел е и за построяване на начално училище  за децата от махалите Акарджа и Табахна  в Стара Загора - цел, която сбъдва. А доказателството е "живо" и днес - Основно училище "Димитър Благоев" в Града на липите. 

Николаки Стоилов така и не създава семейство. Завещава цялото си имущество на училищното настоятелство, за да бъде построено школо за просвещението на младежите и девойките в родния му град. 

През 1890-та година, върху двата парцела земя, които оставя, отваря врати "Първа Народна смесена гимназия". В началото училището използва съществуващите там хангари - нямало пари за да се построи нова сграда. Но през 1928-ма година Чирпанското земестресение срутва постройките... 

През 1930-та година с помощта на държавен фонд започва изграждането на нова, модерна сграда - с 20 класни стаи и с физкултурен салон. На 21 януари 1931 година новата сграда на "Първа Народна смесена гимназия отваря врати". А школото носи името на благодетеля Николаки Стоилов.  

След 1944 година новата власт трансформира не само училищата, но променя имената на много от тях.

За възрожденеца, благотворител, просветител разказва поредната история под Липите


По публикацията работи: Дарина Колева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фотографът на черния щъркел от Павел баня

Диян Ненов е любител фотограф, който може да бъде наречен „Фотографът на черния щъркел у нас“. Преди няколко години баща му изпълнил мечтата му да има хубав фотоапарат. Една от първите снимки, която направил, била на водна чапла, която го очаровала и..

публикувано на 24.07.24 в 15:19

„Японски дух“ гостува в Стара Загора

На 2 август от 18.00 часа в Школата за изобразителни изкуства при НЧ „Родина-1860“ в Стара Загора ще бъде открита изложба „Японски дух“ на Юкие Сато. Преди 20 години тя е преподавала изобразително изкуство  в школата по японската програма "Джайка" за..

публикувано на 23.07.24 в 14:51

Да живеят природосъобразно учат децата в еко академия "Зелена Европа"

Десет деца от първи до четвърти клас учат повече за опазването на околната среда и водите, за живот с „нулев отпадък“, за екологията и изкуството. Това се случва на лятната еко академия „Зелена Европа“ в едноименния еко център в казанлъшкото село..

публикувано на 23.07.24 в 09:56

Ирена Златева: Респект към пожарникарите, слушахме ги и изпълнявахме командите им като доброволци

Клуб за бъдеще -Стара Загора се превърна в синоним на доброволчество. Членовете на клуба взеха активно участие в погасяване на пожара в местността"7-ми километър" край Стара Загора. На място те се сблъскаха с огнената стихия, но освен това и с личните си..

публикувано на 21.07.24 в 16:00

Да вкусим България през храната, традициите и ритуалите

България, като страна с много древна история, е характерна с кулинарното разнообразие на своите региони. Затова тук кулинарният туризъм дава много възможности, каза за Радио Стара Загора Екатерина Терзиева – Атанасова – лицензиран гид, организатор на..

публикувано на 21.07.24 в 15:52
Петър Калчев, директор на Регионалния исторически музей в Стара Загора

Археологическото лято може да продължи до зимата

"Археологическо лято" 2024 в Стара Загора може да продължи до зимата , прогнозира Петър Калчев - директор на РИМ Стара Загора. Богата е инвестиционна програма на общината. Изгражда се разширение на Второ основно училище, ще се изгражда Зала за бадминтон до..

публикувано на 17.07.24 в 13:45

Художник- колекционер притежава ръкописи на Дякона

    Художникът Александър Алексиев  е роден през 1958 г. в родното село на воеводата Стефан Караджа , което днес носи неговото име. / Турското му  име било Ичме./ Учил в Художественото училище в Казанлък. От 1990 г. започнал да търси и купува..

публикувано на 17.07.24 в 09:00

Левски е дошъл да просвети българската нация

На 18-ти юли в цялата страна с цветя и венци  почитаме рождението на най- величавата и светла личност в нашата история Апостола на свободата. Тази година се навършват 187 години от раждането на  Васил Иванов Кунчев, Левски. "Левски е дошъл да..

публикувано на 18.07.24 в 07:50

Геометрията в Долината на тракийските царе покори Азия в състезанието WMI Mini Math Creative Competition

Радослав Балкански е победител в WMI Mini Math Creative Competition в Куала Лумпур  В столицата на Малайзия Куала Лумпур се проведе награждаването на победителите в състезанията World Mathematics Invitational и WMI Mini Math Creative..

публикувано на 16.07.24 в 16:00

Художник- колекционер притежава ръкописи на Дякона

     Художникът Александър Алексиев  е роден през 1958 г. в родното село на воеводата Стефан Караджа , което днес носи неговото име. / Турското му  име било Ичме./ Учил в Художественото училище в Казанлък. От 1990 г. започнал да търси и купува..

публикувано на 17.07.24 в 09:00