Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истории под Липите

Кои са пазителите на заветите на Левски в Стара Загора

Паметник на Васил Левски в Стара Загора

На 18 февруари отбелязахме 151 години от гибелта на Левски. Покрай историческите изследвания, които доказват връзките на Левски със Стара Загора,  за неговия престой в града  Стоян Заимов пише, че „тук той получава първото просветление за правда и свобода“.  

Васил Иванов Кунчев прекарва в Стара Загора три години. Според спомени на старозагорци тъкмо в Ески Загра Дяконът получава вестта за обира на Арабаконашката хазна. И от тук Левски тръгва през Балкана за Търново и Ловеч да спасява каквото може. 

"Всички знаем какво се случва с него. Но духът на Апостола остава и живее в Стара Загора и след смъртта му. Носят го неговите съученици от Светиниколското училище, съратниците му от тайния революциоенен комитет, хората, които са го познавали и са го срещали и посрещали", разказва Райна Антонова, главен уредник отдел "Нова история" в Регионалния исторически музей под Липите.  

"Именно част от тези хора в основата на Старозагорското въстание от 1875 година.  В пламъците на бунта тогава загиват комитетските дейци Кольо Ганчев, братята Михаил и Георги Жекови. Друга част от комитетските люде прекарват известно време  затворите на Одрин и Стара Загора. Загиналите не успяват да видят най-голямата си мечта -  свободна България. Но пък останалите живи съратници на Апостола се включват активно в изграждането на съвременната българска държава, във възкресяването изпод пепелта на опожарената през лятото на 1877 година Стара Загора.  А в управленските им дела, в живота им присъства духа и заветите на Апостола", разказва Райна Антонова. 

Търговецът Николаки Стоилов дарява цялото си имущество на училищното настоятелство, за да бъде построено школо за просвещението на младежите и девойките в родния му град. Решението му поставя  трудно положение неговата майка - след смърта на сина си тя е принудена да потърси помощ от общината, за да може да се издържа. Но и до днес за жеста на Николаки Стоилов свидетелства СОУ "Васил Левски", построено върху двата големи имота, които търговецът дарява. 

Един от съратниците на Левски Христо Шиваров пък дарява половин милион лева, къща, двор и други свои имоти на прогимназията. 

Отец Иван Нейчев, който заклева членовете на комитета върху Библията и пистолета, след Освобождението е в основата на възстновяването на храм "Света Богородица"  Той дарява собствени средства, та да може децата от махалата Акарджа да имат свое школо, да не остават слепи за Знанието. Именно по негова инициатива в Акарджа е построено начално училище, което тогава носи името на княз Борис. Днес това е начално училище "Димитър Благоев".  

Двама от братя Жекови - Михаил и Георги, не доживяват Свободата. Но третият брат Костаки вижда и участва в сбъдването на  мечтата им и мечтата на Апостола за свободна България. И така до днес, 151 години след  обесването на Апостола, духът му е още жив в Стара Загора.  Живи са и заветите на Апостола - защото дори и в тези времена, има хора, за които ползата за рода е преди личната им изгода. Кои са днешните пазители на духа на Левски в Стара Загора ще разберете от поредната история под Липите. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Петър Калчев, директор на Регионалния исторически музей в Стара Загора

Археологическото лято може да продължи до зимата

"Археологическо лято" 2024 в Стара Загора може да продължи до зимата , прогнозира Петър Калчев - директор на РИМ Стара Загора. Богата е инвестиционна програма на общината. Изгражда се разширение на Второ основно училище, ще се изгражда Зала за бадминтон до..

публикувано на 17.07.24 в 13:45

Художник- колекционер притежава ръкописи на Дякона

    Художникът Александър Алексиев  е роден през 1958 г. в родното село на воеводата Стефан Караджа , което днес носи неговото име. / Турското му  име било Ичме./ Учил в Художественото училище в Казанлък. От 1990 г. започнал да търси и купува..

публикувано на 17.07.24 в 09:00

Геометрията в Долината на тракийските царе покори Азия в състезанието WMI Mini Math Creative Competition

Радослав Балкански е победител в WMI Mini Math Creative Competition в Куала Лумпур  В столицата на Малайзия Куала Лумпур се проведе награждаването на победителите в състезанията World Mathematics Invitational и WMI Mini Math Creative..

публикувано на 16.07.24 в 16:00

Художник- колекционер притежава ръкописи на Дякона

     Художникът Александър Алексиев  е роден през 1958 г. в родното село на воеводата Стефан Караджа , което днес носи неговото име. / Турското му  име било Ичме./ Учил в Художественото училище в Казанлък. От 1990 г. започнал да търси и купува..

публикувано на 17.07.24 в 09:00

Как младите хора да управляват времето си

"Как да ми стига времето?" - въпрос, който вълнува малки и големи, и чиито отговор никога не е еднозначен. Колкото хора, толкова различни методи за подобно намерение, но има и златни правила, които могат да помогнат. Някои от тях младежки работници..

публикувано на 14.07.24 в 11:02

Похвалите към децата - полезни или опасни?

Всеки обича да бъде оценен и похвален, но ако възрастните могат да обобщят изводи за поведението на другите към тях през похвалите, то за децата е много трудно да правят подобни анализи. Детският ум възприема похвалите твърде буквално - или положително,..

публикувано на 07.07.24 в 11:50

Модерните аромати за дома - розово масло, лавандула и хвойна

Българските етерични масла и суровини за козметиката получиха висока оценка на WPC 2024 - Световния конгрес и изложение на парфюмерията в Женева, Швейцария. Родните продукти бяха охарактеризирани като „светлина за душата“ и „топла прегръдка“,..

публикувано на 07.07.24 в 10:50

Можем ли в 21 век без смартфон - експериментът на Александър Богдан Томпсън

Александър Богдан Томпсън – сценичен фотограф, работил е и със Старозагорския куклен театър за постановката "Тайната на Ленхен", живял до 90-те години на миналия век в Германия, син на американец и българка, даже старозагорка, родственик на поета Веселин..

публикувано на 07.07.24 в 09:45

Бяла сова носи надеждата на с. Ловец, че ще спаси православната си църква

Село Ловец е на 20 км от общинския център Стара Загора. Съществуват данни, че живот тук е имало от праисторическо време.   Докато чакам да стане време за срещата ми с кметския наместник  Недялка Янкова на пустия селски площад, вниманието ми..

публикувано на 05.07.24 в 17:14

Велопътешественикът Пламен Петков с нови предизвикателства

Пламен Петков е велопътешествениk. На 35 години е, а последните му преходи са поредното предизвикателство за проверка на собствената му издръжливост.  Премина за един ден  400 км от София до Бургас на 18 -ти юни и 330 км от София до Русе на 2-ри юли..

обновено на 03.07.24 в 15:17