Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Превантивно-информационна кампания на МКБППМН ,,Обединени срещу насилието“ инициира събития за дванадесета година в Стара Загора

Съвместни инициативи по повод 28 февруари – Световен ден против тормоза в училище, известен още като Ден на розовата фланелка, реализират Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) към Община Стара Загора и Училищните комисии за превенция (УКП) към различни училища от града и селата. Те са в рамките на превантивно-информационна кампания „Обединени срещу насилието“ – добра практика, която се организира за дванадесета поредна година.

Инициативите имат за цел насърчаване на позитивните модели на общуване, намаляване проявите на насилие в училище, както и предлагане на алтернативи за преодоляването им. Всяка последна сряда от февруари се отбелязва Световният ден против тормоза в училище, а розовата фланелка символизира отхвърлянето на тормоза и насилието сред връстници.

На работна среща с председателя Надежда Чакърова и членовете на МКБППМН се обсъдиха мерки и дейности, свързани с превенция на насилието между деца. Набелязани бяха предстоящи задачи и нови идеи по изпълнение на План-програмата за 2024 година. По време на кампанията, в периода 21 – 29 февруари, Местната комисия организира за учениците разнообразни дейности. В часа на класа се провеждат беседи и дискусии по теми, свързани с превенция на насилие, агресия, тормоз, кибертормоз, преодоляване на конфликти, етично и неетично поведение в отношенията, предизвикателства в съвременните междуличностни комуникации, както и промотиране на добро и толерантно поведение. Чрез интерактивни игри, решаване на казуси, изработване на постери, разпространение на стикери и Наръчник по безопасност за деца и родители - четвърто издание на МКБППМН и др., се популяризират позитивни нагласи и се отхвърля езикът на омразата в общуването.

Местната комисия проведе анонимна анкета през 2023 г., свързана с тормоза в училище. Резултатите от изследването са отразени в специално печатно издание (книжка) на МКБППМН, което вече е на разположение на педагогическите ръководства и училищни комисии за превенция с цел подпомагане в ежедневната работа с учениците. Общо 200 бр. от книжката „Изследване на нагласите на ученици и педагогически специалисти (учители, училищни психолози и педагогически съветници) по отношение на честотата, справянето и превенцията на тормоза в училищна среда“, 50 бр. розови тениски, 1200 бр. стикери, 150 бр. Наръчник по безопасност и др. информационни материали са предоставени на образователните институции и на партньори в превантивната дейност.

Съпричастни в кампанията на МКБППМН ,,Обединени срещу насилието“ са партниращи структури – експерти от отдел ,,Образование“ на Община Стара Загора, експерти от РУО, ръководители от ЦПЛР-Стара Загора, прокурори от Районна прокуратура, полицейски служители и инспектори ДПС, както и за трета година служители на общинска администрация. Те бяха посрещнати пред сградата на общината от доброволци на комисията със стикери, носещи послания „Стоп на агресията в училище“, „Можем да бъдем по-добри“, „Аз избирам доброта, съпричастност, толерантност“.

В организираната кампания на МКБППМН се включват 24 училища:

21 февруари – ОУ „Иван Мирчев“, с. Дълбоки – беседа с 25 малолетни, изработване на сърца, раздаване на стикери

23 февруари – ОУ „Христо Ботев”, с. Братя Кунчеви - беседа със 17 малолетни и непълнолетни от 7. кл., раздаване на стикери

23 февруари – ОУ „Самара“ – беседа с 20 малолетни от 5. кл.

23 февруари – ПГМТТ „Н. Й. Вапцаров“ с 20 ученици от 8. клас – непълнолетни, стикери

23 февруари – „Отец Паисий“ с. Калояновец – 20 малолетни от 6. и 7. кл. , стикери

26 февруари – ОУ ,,Б. Русев“ с. Преславен – беседа в 5 кл. с 16 малолетни, раздаване на стикери

27 февруари – НУ „Зора“ - беседа с 20 малолетни, раздаване на стикери

27 февруари – СУ „Иван Вазов“ - беседа с 26 малолетни от 5. кл., стикери

28 февруари – СУ „Христо Ботев“ от 1. до 4. клас с 80 малолетни – 4 беседи, изработване на постери и раздаване на стикери

28 февруари – ПГСД „Инж. Н. Ранчев“ с 35 непълнолетни, стикери

27 февруари – СУ „Тодор Каблешков“ – беседа с 16 малолетни и непълнолетни от 7 кл., стикери

28 февруари – ПГЕТ „Г. С. Раковски“ – беседа, материал, който се чете във всички класове, раздаване на стикери

28 февруари – XII ОУ „Ст. Караджа“ - 2 беседи с 40 малолетни и непълнолетни от 7. кл., стикери

26 февруари – ПГКНМА „Проф. М. Балкански“ – беседа с 26 непълнолетни от 8. кл., раздаване на стикери

28 февруари – СУ „Васил Левски“ – беседи от психолога и раздаване на стикери с форма на розова фланелка

28 февруари – СУ „М. Горки“ – раздаване на стикери, лентички, баджове и табло с послания

28 февруари – ПГСАГ „Лубор Байер“ групова работа с 50 малолетни и непълнолетни, стикери

28 февруари – XI ОУ „Н. Лилиев“ – балони с послания, представители на ученическият съвет влиза в часовете на класа, в двора всички ученици ще направят голямо сърце, стикери

28 февруари – ОУ „К. Ганчев“ – беседа с 24 малолетни от 3. клас, стикери

28 февруари – ПГЕ „Джон Атанасов“ – беседи с 50 непълнолетни от 9. клас, материал, който се чете във всички класове, раздаване на стикери

28 февруари – СУ „Хр. Смирненски“ – 2 беседи с 40 малолетни и непълнолетни от 7. кл., раздаване на стикери, кулинарна арт работилница – изработване на розова торта с форма на фланелка

28 февруари – IX ОУ „Веселин Ханчев“ – конкурс за най-розов клас, табло и викторина с ученици от 5. клас

28 февруари – II ОУ „П.Р.Славейков“ – табло с послания, раздаване на стикери и материали в 4. клас


По публикацията работи: Деян Денев

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Автопротестът на недоволните миньори и енергетици се отправя към София

Поредно автошествие в защита на комплекса „Марица изток“ организират утре от Сдружението „Миньори и енергетици заедно“. Този път протестът ще се проведе в София. Колите ще тръгнат от паметника на св. Иван Рилски в Раднево рано сутринта, а сборният пункт..

обновено на 23.04.24 в 07:46
Предавател на Радио Стара Загора на връх Аида

Планова техническа профилактика на УКВ предавател на Радио Стара Загора

Днес 23.04.2024 год. вторник, ултракъсовълновият предавател на Радио Стара Загора за района на гр.Хасково с честота 94,4 МHz е възможно да има прекъсване на излъчването от 09.00 до 17.00 часа, поради редовна годишна техническа профилактика на..

публикувано на 23.04.24 в 06:05

Оставиха в ареста шофьора с над 400 кг хероин

Окръжният съд в Хасково взе най-тежката мярка за неотклонение и остави в ареста задържания турски шофьор на камион, в който бяха открити 400 кг хероин. „Аз съм жертва. Станах на курбан“, заяви днес в съдебната зала Хюсейн Хаир. Той бе арестуван на ГКПП..

публикувано на 22.04.24 в 18:59

Очаква се ново напрежение сред свещениците заради избора на Сливенски митрополит

Светият синод избра листа от шест достоизбираеми епископи за избор на нов Сливенски митрополит, след кончината на сливенския владика Йоаникий в началото на годината. Сред шестимата номинирани епископи не са включени кандидатурите на епископ..

публикувано на 22.04.24 в 18:11
СНИМКА: Красимир Червилов, Янко Янков, Ивета Лазарова, Димо Димитров

Янко Янков и Ивета Лазарова завеждат дела за клевета срещу „Възраждане“

Общинският съветник от „Алтернативата на гражданите-ВМРО“ Янко Янков и неговите защитници са поискали тълкуване на решението, с което Върховният касационен съд го осъжда по обвинение за купуване на гласове на местния вот през 2019г.. На..

публикувано на 22.04.24 в 17:06

НАП напомня на гражданите, че срокът за деклариране на доходите е 30 април

НАП изпраща имейли или се обажда по телефона на физическите лица, за които има информация, че през 2023 година са получили хонорари, земеделски субсидии, суми от наложени платежи от продажби в Интернет и др., като им напомня, че трябва да..

публикувано на 22.04.24 в 16:55

С опасност за живота е мъжът, скочил от сградата на полицейското управление в Казанлък

Мъжът, който по-рано днес скочи от втория етаж на сградата на полицейското управление в Казанлък, е с опасност за живота, съобщи пред репортер на Радио Стара Загора  изпълнителният директор на УМБАЛ "Проф. Ст. Киркович" проф. Йовчо Йовчев. Той уточни, че..

публикувано на 22.04.24 в 16:51

Шестима са номинирани за епархийския стол на Сливенска митрополия

Светият синод изготви листа на избираемите епископи за нов митрополит на Сливен. В листата са включени шест епископи, обяви Старозагорският митрополит и говорител на Синода митрополит Киприан. Номинираните са: Велички епископ Сионий, Знеполски епископ..

публикувано на 22.04.24 в 16:31

Деца учат как да помогнат на близък при инсулт

Нов и мащабен образователен проект, който ще обхване 3000 деца на възраст от 6 до 10 години, стартира в Община Стара Загора. Здравното обучение на тема: "Симптоми на инсулта и каква е правилната реакция при толкова стресиращо събитие" започва на 23 април..

публикувано на 22.04.24 в 15:55

Мъж скочи от сградата на полицията в Казанлък

Мъж скочи от втория етаж на сградата на Районното управление в Казанлък.  По непотвърдена официално информация, той е бил задържан във връзка с извършено противообществено деяние.  Пострадалият е транспортиран за преглед до лечебно заведение в града без..

публикувано на 22.04.24 в 14:58