Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още две училища в Ямбол получават държавно финансиране за реконструкция с подкрепата на Общината

Двете проектни предложения, които бяха подадени с подкрепата на общинската администрация по Програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2024 – 2027 г., са одобрени и ще получат финансиране. Предстои подписването на договорите с Министерството на образованието и науката, след което ще започне и изпълнението на дейностите.

Одобреното безвъзмездно финансиране за Гимназия по строителство, архитектура, графика и дизайн „Кольо Фичето“ е в размер 857 525 лв. Проектът предвижда реконструкция на съществуващите учебни работилници с цел обособяването на допълнителни помещения за практически занятия, цялостно обновяване на външната настилка и архитектурната структура на сградите, подобряване на достъпността и функционалността на пространствата. Заложени са и средства за подмяна на дограма и врати, подобрения на отоплителната и електрическата система и енергоспестяващи мерки като топлоизолация на стени и покриви.

Реализацията на проектното предложение за Основно училище „Йордан Йовков“ ще позволи въвеждането на организацията на учебния процес в едносменен режим, каквито са изискванията на нормативната уредба на дейностите в училищното образование.

Одобреното безвъзмездно финансиране по него е 948 663 хил. лв. Реконструкцията ще осигури шест допълнителни класни стаи, ще бъдат изградени нова учителска стая и нови тоалетни. Планирани са също подмяна на всички дървени и метални прозорци, енергийно-ефективно мерки, изграждане на рампа за достъпна среда. В дворното пространство се предвижда изграждането на площадка с фитнес уреди на открито и алея около сградата.

Крайният срок за изпълнение и отчитане на всички одобрени дейности е 31.12.2027 г.

Община Ямбол инициира, подкрепя и насърчава кандидатстването с проектни предложения на всички образователни институции в града, с цел тяхната модернизация и създаване на съвременни условия за обучение и възпитание. Припомняме, че през месец февруари т.г. беше открита нова учебна сграда и реконструирана работилница в Обединено училище „Д-р Петър Берон“. С изградените там нови пет класни стаи и обслужващи помещения, също се създадоха условия за въвеждането на едносменен режим на учебния процес. Реконструирана е сградата за учебна практика с профил шивачество. В двора са изградени площадка за занимателни игри с ударопоглъщаща настилка и площадка за спортни игри, извършено е ново озеленяване, обособени са два къта с беседки и е монтирана поливна система за поддържане на зелените площи. Финансирането по проекта за Обединено училище „Д-р Петър Берон“ в размер на 1 996 500 лв. е 100 % безвъзмездна финансова помощ по „Програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020 – 2022“ на Министерство на образованието и науката.

През 2023 г. бяха одобрени и вече се реализират проектните предложения на Община Ямбол за основно обновяване и енергийно-ефективни мерки в детска градина „Щастливо детство“ и основен ремонт и модернизиране на Основно училище „Христо Смирненски“. Отпуснатото финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост за тях е в общ размер 4,5 милиона лева.


По публикацията работи: Деян Денев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Община Хасково и ХГ „Форум“ представят „Исландия-над и отвъд“

На 3 октомври от 17.30 ч. в ХГ „Форум“ ще бъде открита изложбата на Тия Толева "Исландия - над и отвъд". Тихомира Толева - Тия е родена в Симеоновград. Художничката от години живее и рисува в Исландия. Нейната първа изложба в България е вдъхновена от..

публикувано на 02.10.24 в 13:10

Детско-юношеският танцов състав „Загорци" пожънаха успехи на фестивал в Турция и подготвят атрактивен спектакъл с филмови елементи

През септември талантливите народни танцьори от „Загорци" и техните ръководители Диляна Апостолова и Николай Апостолов се завърнаха от Бурса в Турция с почетни плакет и грамоти от III Международен фолклорен фестивал „Муданиа`2024" с организатор Галарт. В..

публикувано на 02.10.24 в 13:07

Есенните литературни дни започнаха с награждаването на победителите от XI Национален конкурс за поезия „Акад. Николай Лилиев"

Церемония по отчитане на резултатите и награждаване на отличените участници в XI Национален конкурс за поезия „Акад. Николай Лилиев" се проведе вечерта на 1 октомври 2024 г. в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески". С това събитие се постави..

публикувано на 02.10.24 в 12:46

За първи път в Сливен ще бъдат дадени наградите "Учител на годината" и "Директор на годината"

За първи път сливенски учители и директори на училища ще бъдат отличени с награди „Учител на годината" и „Директор на годината". Наградите ще бъдат връчени в навечерието на Международния ден на учителя – 5 октомври. Наградата е учредена от община Сливен...

публикувано на 02.10.24 в 12:14

Крепостта "Туида" кани на средновековен събор

„Средновековен събор - „Помни славата“ ще се проведе в Крепостта „Туида“ в Сливен от 4 до 6 октомври.  С осмото му издание Община Сливен отбелязва десет години от отварянето на крепостта след нейната реставрация и социализация. Мястото се..

публикувано на 02.10.24 в 11:59

24 курсисти от шест държави прие Центъра за езиково обучение на чужденци в Тракийския университет

Първият учебен ден в Центъра за езиково и специализирано обучение на чуждестранни граждани в Тракийски университет – Стара Загора започна за 24 курсисти от Гърция, Турция, САЩ, Германия и Руска федерация. Те бяха посрещнати от преподавателите си и..

публикувано на 02.10.24 в 11:21

32-годишна жена е запалила къща в село Овощник

Необитаема къща е изгоряла в село Овощник от умишлено предизвикан пожар. Сигнал за пожара е подаден вчера в 3,31 часа в Районното управление на полицията в Казанлък. На място незабавно са изпратени екип на Пожарната и полицейски екип...

публикувано на 02.10.24 в 11:16

55-годишен мъж от гълъбовското село Главан загина в катастрофа

55-годишен мъж от гълъбовското село Главан загина в катастрофа снощи. От полицията съобщават, че инцидентът е станал към 22.30 часа на пътя между Тополовград и село Хлябово.  Мъжът се е движил с лек автомобил „Фолксваген". Водачът е загубил..

публикувано на 02.10.24 в 10:02

Хладно утро, през деня до 24 градуса

Днес ще е предимно слънчево. Вятърът постепенно ще се ориентира от изток-югоизток и ще е слаб до умерен. Минималните температури ще са между 2 и 7 градуса, за София – около 5. Във високите котловинни полета на Западна България ще има условия за слана,..

публикувано на 02.10.24 в 07:49
Предавател на Радио Стара Загора на връх Аида

Планова техническа профилактика на УКВ предавател на Радио Стара Загора

Днес 02.10.2024 год. сряда, ултракъсовълновият предавател на Радио Стара Загора за района на гр.Хасково с честота 94,4 МHz е възможно да има прекъсване на излъчването от 09.00 до 17.00 часа, поради редовна годишна техническа профилактика на..

публикувано на 02.10.24 в 06:05