Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организират празник "Конете на българите" в крепост "Туида“ в Сливен

Навръх Тодоровден Община Сливен и Школа по исторически бойни изкуства на кон „Мадарски конник“ канят жителите и гостите на града на едно уникално по рода си събитие, свързано с големия празник, което ще се проведе на крепост „Туида“. Общоградското тържество наречено „Конете на българите“ ще отбележи откриването на обекта за посетители след направения ремонт за подобряване на инфраструктурата, информира Мая Иванова, директор на културния обект в Сливен. Тя уточни, че събитията започват от 11 часа в празничния съботен ден.

Мая Иванова разказа още, че зад крепостните зидове на „Туида“ ще се претвори древната българска традиция, свързана с конете, отглеждането и обучението им от незапомнени времена. Програмата включва конни демонстрации от епохите на Античността и Средновековието, социализацията и подготовката на конете за работа и бой, реконструкция на тракийски, скитски и средновековни български конници.

Участие в организацията и осъществяването на събитието ще вземат „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол“ от Варна, Конна база „Борисови“ от село Любен Каравелово, област Варна и ПГХТ „Акад. Неделчо Неделчев“-Сливен.

Привилегията да са в непосредствена близост до конете и да се потопят в техния свят в детайли ще имат всички, решили да си подарят съботния ден за преживяване, което ще се помни дълго. „С организацията на това събитие Община Сливен ще допринесе за културно-опознавателния и исторически туризъм. Надяваме се да се превърне в традиция“, споделя екипът на крепост „Туида“.


По публикацията работи: Иван Славов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Поставят нови 200 контейнера за зелени отпадъци в Ямбол

С над 200  контейнера за зелени отпадъци ще разполага общината в Ямбол от началото на септември. След изграждането на компостираща система преди две години, в кварталите бяха поставени 108 контейнера. Със средства от отчисленията по Закона за управление..

публикувано на 07.08.24 в 16:05

Международен арт пленер „Безгранично изкуство“ събира творци в Стара Загора

На 23 август /петък/ ще се състои откриването на 8-мия Международен арт пленер „Безгранично изкуство“. То ще бъде във фоайето на Община Стара Загора, с начален час от 17.00 часа, съобщават от пресцентъра на местната администрация. Експозицията ще..

публикувано на 07.08.24 в 15:26

Приключи ремонтът на централния булевард в Свиленград

Община Свиленград приключи рехабилитацията на централния градски булевард „България”. Ремонтираният участък е с  дължина 725 м, широк е 9 м. Ремонтните дейности включваха полагане на два пласта асфалт и подмяна на бордюри. На новото платно са монтирани..

публикувано на 07.08.24 в 15:06
Снимката е илюстративна

Повдигнаха обвинения на мъжа, задигнал над 15 000 лева от възрастна жена

Районната прокуратура в Стара Загора привлече като обвиняем и задържа 49 -годишен мъж за телефонна измама за 15 450 лева. Потърпевша е 83-годишна жена от Гълъбово. Престъплението е извършено вчера.  Непознат мъж, неустановен по делото, се свързал..

публикувано на 07.08.24 в 14:30

Иззеха 8 тротинетки и 14 велосипеда в Сливен

Осем електрически тротинетки и четиринадесет велосипеда са временно иззети от собствениците им, заради управлението им в забранената за движение пешеходна зона в Сливен от началото на месеца до сега,  съобщи старши инспектор Сава Петров от полицията в..

публикувано на 07.08.24 в 13:56

Собственици на изгорели пасища в Сакар ще бъдат обезщетени

Щетите за горския фонд са около 6000 декара, съобщи зам.-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов на брифинг на пътен възел „Голямата звезда" в близост до огнището на пожара в Сакар планина. Огънят, който пламна вчера и стана причина да..

публикувано на 07.08.24 в 13:37

Доброволци и пожарникари в битка с огъня край Хрищени

Огнеборците от Стара Загора потушиха пожар , възникнал в късните часове на вторник в землището на старозагорското село Хрищени . Сигнал за горящи сухи треви и храсти, източно от гробищния парк на населеното място, е получен малко след..

публикувано на 07.08.24 в 13:00

Криминалисти задържаха ало измамник, задигнал над 15 000 лева от възрастна жена

82-годишна стана жертва на телефонна измама в Гълъбово , съобщиха от полицията. Сигналът е подаден вчера в  местното полицейско управление. Органите на реда установяват, че потърпевшата е станала жертва по схемата "съдействие на полицията" и е оставила под..

публикувано на 07.08.24 в 11:25

Мащабни проекти реализират в Чирпан

Пожарната в Чирпан получи два нови автомобила, съобщи кметът на града Ивайло Крачолов в студиото на Радио Стара Загора. За първи път Чирпан има толкова добре обезпечена противопожарна служба. Единият автомобил е високопроходим и специализиран за гасене на..

обновено на 07.08.24 в 10:21

Овладян е пожарът край Харманли и Тополовград

Пожарът, който стана причина да се обяви бедствено положение вчера в общините Харманли и Тополовград, е овладян. Това каза директорът на хасковската пожарна Митко Чакалов тази сутрин. По думите му пламъците са обхванали 12 000 дка гора, сухи треви и..

публикувано на 07.08.24 в 08:12