Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нашенец" на Мариус Куркински спечели "Комедиен хит на сезона" в Казанлък

Снимка: Фондация ""Чудомир

Моноспектакълът „Нашенец“ на Мариус Куркински е носител на 21-ата награда „Комедиен хит на сезона“, която беше връчена по време на официалното закриване на Чудомирови празници 2024 в Казанлък. Той беше избран от публиката сред постановки на театрални трупи и актьори от цялата страна. На второ място казанлъчани поставиха постановката „Вечеря за глупаци“ на хасковския драматично-куклен театър „Иван Димов“, а на трето - моноспектакъла „Провинциални истории“ на Иванка Шекерова, съобщшават организаторите от фондация "Чудомир".

Наградата връчиха председателят на фондация „Чудомир“ Борис Кърчев и заместник-кметът на община Казанлък Аксения Тилева.

„Винаги, още от дете, съм искал да направя нещо по Чудомир, но едва сега посмях да тръгна към него защото е много, много актуален към съвремието ни“, каза Мариус Куркински. Той благодари на организаторите на празниците за това, че почитат неговото творчество, неговата памет, а и неговото бъдеще, което е огромно, защото българите тепърва ще го преоткриват. „Благодаря и на публиката, защото имам усещането, че получавам тази награда лично от Чудомир, което е страхотно“, каза още той.

Борис Кърчев благодари на директора на ЛХМ „Чудомир“ Добрина Матова и на нейния екип за упоритата работа не само по празниците, а и през цялата година, а Аксения Тилева поздрави казанлъчани от името на кмета Галина Стоянова.

Вечерта завърши с постановката на Университетския театър при Нов българскиуниверситет „за ЧУДОиМИР“ на Ася Иванова.

По-рано през деня гост в ЛХМ „Чудомир“ беше нашумелият писател Боян Боев, който представи книгите си "Последна молитва“, „Двайсет гроша“ и „Сайбиевата невеста“. Авторът изрази мнение, че историите му намират своите читатели до голяма степен заради това, че те са близки до нашето ежедневие и народопсихология, а в неговите герои всеки може да припознае себе си или някой свой близък. 

В последния ден от Чудомирови празници 2024 бяха наградени и победителите в седмото „Училище по карикатура“ с Николай Фитков, което тази година беше на тема „Дон Кихот и Санчо Панса“. Първото място спечели Ивон Димитрова. На второ място журито постави Зорница Желева, а трети стана Раян Куленов. Специална награда спечели Рая Енева. 

По публикацията работи: Иван Славов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Камерен окестър

38-ите Музикални празници „Златната Диана“ ще преминат под знака "Завръщане към началото"

Завръщане към началото – под този знак ще бъдат 38-ите Музикални празници „Златната Диана“ в Ямбол. Това каза за Радио Стара Загора Красимира Султанова, концертмайстор и художествен ръководител на организаторите от Камерния оркестър „Дианополис“...

публикувано на 11.04.24 в 14:48

Спектакъл на "Алегра" ще подари люлка на децата от Дневния център за деца и младежи с увреждания

Спектакъл на детско-юношеската студия за сценични изкуства "Алегра" ще подари люлка на  децата от Дневния център за деца и младежи с увреждания в Стара Загора. Половината от приходите от продажбата на билетите за спектакъла "Орисници" през април, са..

публикувано на 11.04.24 в 09:45

Карнавалът в Габрово обявява конкурс и събира гости през май под мотото "Маkе Карнавал, not war"

Ежегодният карнавал в Габрово тази година посреща гости от цялата страна и чужбина  от 17 до 19 май. По време на карнавалното шествието отново ще дефилират стотици участници в колоритни костюми. Ще преминават и големи макети на личности и герои,..

публикувано на 10.04.24 в 15:17

Музиката на Стинг е послание към света

„Не мога да си представя живота, без да работя! Обичам усещането нещо да предстои. Мисля, че съм пристрастен към това.“ Думите са на Стинг. Изрича ги през 2020 година. Същата в която Военен Биг Бенд-Стара Загора, с диригент капитан Цветомир..

публикувано на 09.04.24 в 13:30

Младостта на България запява песните на Калинка Згурова

Фолклорни таланти от 26 общини в България ще участват в VI национален конкурс-надпяване "С песните на Калинка Згурова" . Музикалното събитие ще се проведе на 13 и 14 април в родното село на странджанската певица - Дебелт, община Средец.  Основен..

публикувано на 09.04.24 в 10:04

Изложба с подбрани пейзажи, интериори и натюрморт на Донка Костантинова гостува в Стара Загора

От 9 април до 4 май  в залата за временни изложби на Художествена галерия Стара Загора се представя гостуващата изложба на Донка Константинова (1894-1973) с подбрани пейзажи, интериори и натюрморти, която е посветена на 130 години от рождението на..

публикувано на 08.04.24 в 18:32

Държавният куклен театър в Сливен с нова премиера

Държавният куклен театър в Сливен ще зарадва приятелите си с нова премиера на 14-ти април от 11 ч.  Актьорите ни предлагат да погледнем на живота на възрастните през очите на децата и да разберем какво се случва, когато детските мечти се сливат с..

публикувано на 08.04.24 в 13:41

"Четем, играем, разбираме" - едно книжно състезание, много усмихнати малки читатели

„Четем, играем, разбираме“ – под това мото премина поредното събитие в рамките на маратон „Четяща Стара Загора 2024“.  Книжната среща, реализирана от библиотека „Родина“, с любезното домакинство на ДГ „Райна Княгиня“ и партньорството на..

публикувано на 05.04.24 в 15:05

Носителят на ИКАР’24 Пенко Господинов: „Уча студентите си да бъдат добри хора!“

На Световния ден на театъра, 27-ми март, традиционно се раздадоха наградите ИКАР’24 на Съюза на артистите в България. Весела Бабинова за водеща женска роля и Пенко Господинов за водеща мъжка роля са новите любимци на „Икар". Новият..

публикувано на 04.04.24 в 12:22
Радост Младенова - Арабаджиева

Студио "Алегра" представя България на престижен европейски фестивал

„Училище за магьосничества“ - постановка на детско-юношеската студия за сценични изкуства "Алегра" ще представи Стара Загора и България на престижния европейски фентъзи фестивал "Еврокон".   По този повод в студиото на Радио Стара Загора гостува..

публикувано на 04.04.24 в 11:07