Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създават дигитален двойник и първа експозиция на Бузлуджа

Снимка: БГНЕС

Фондация "Проект Бузлуджа" започва работа по нов международен проект, част от който е създаването на първата експозиция за монумента и дигитален двойник на паметника, известен като Чинията.

"Проектът е с продължителност две години, като през първата ще се събират спомените и устните истории на хората в задълбочени интервюта с въпроси: Какво е Бузлуджа? Какво представлява? Какво символизира?, Какъв ще бъде бъдещият разказ за Бузлуджа, кой и как го разказва? И как създаваме един такъв демократичен процес, в който можем да чуем различните гледни точки и да ги представим", обясни Дора Иванова, председател на фондация "Проект Бузлуджа".

Тя обясни, че след това ще се продължи с работа със социологически фокус групи с експерти, ще се проведат редица исторически, изкуствоведски, културно-антроположки изследвания.

"Втората година от проекта е именно в представянето на тези различни гледни точки и те ще намерят своето отражение в дигитален двойник. Това е онлайн платформа, в която хората могат да разгледат сградата и да чуят тези интервюта, коментари, мнения, анализи.  Освен това ще създадем и първият прототип на експозиция, която се надяваме да може да бъде представена и в самата сграда, ако това бъде разрешено към този момент.", обясни Дора Иванова.

Този процес е част от международен проект, който е сред 33 одобрени проекти от 280 кандидатствали. Изпълнява се по програма "Граждани, равенство, права и ценности" на ЕС и има за цел да защитава и насърчава демократичните европейски ценности.

"В рамките на този проект ще създадем методология за проучване и представяне на противоречиви обекти на културното наследство в Европа, като основният пример е Бузлуджа, но ще работим и по два други обекта. Единият са едни изключително впечатляващи мозайки в бившия Колеж по аеронавтика във Форли. Те обаче са създадени с пропагандни цели и липсва представяне на тяхната история, въпреки че са добре запазени. Другият обект е затворът „Модело“ в Барселона, използван предимно за политически затворници. Сега се развива проект за неговото преизползване с нови функции и с музейна част.", обясни Дора Иванова.

Основен проект е най-старият университет в света – в Болоня и неговият факултет по архитектура. От испанска страна се включва Европейската обсерватория на паметта "EUROM" към Университета в Барселона. В проекта ще участва и "ATRIUM", асоциация и културен маршрут на Съвета на ЕС, както и "EuroClio", европейската асоциация на преподавателите по история, чиято цел е отговорното образование по история.

В рамките на двугодишния проект ще бъдат проведени редица събития, едно от тях е фестивала "OPEN BUZLUDZHA" от 8-11 август. Музикалната програма е вече обявена, но новината е че този проект ще бъде представен и съответно всички събрани истории ще намерят своето място, така че да бъдат интересни и любопитни. 

По публикацията работи: Иван Славов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Свикват консултации за изборната комисия в Стара Загора

В неделя, 14 април, в Областна администрация - Стара Загора областният управител Ива Радева ще проведе консултации с представителите на парламентарно представените партии и коалиции за определяне състава на Районната избирателна комисия и..

публикувано на 13.04.24 в 17:35

Младежи организират кампания за събиране на средства за самотни възрастни хора

Благотворителна кампания за събиране на средства за подпомагането на  възрастни хора организират младежи от Стралджа.  Това е първата инициатива на създадената наскоро Младежка неправителствена организация "Заедно с теб Стралджа", разказва Ирина..

публикувано на 13.04.24 в 16:05

ЦИК ще определи състава на РИК Хaсково

ЦИК ще определи състава на РИК Хaсково, защото партиите днес не се разбраха.  Спорно се оказа председателското място, което беше поискано от ГЕРБ и Възраждане. Областният управител на Хасково Гинка Райчева обясни, че протоколът от консултациите днес..

публикувано на 13.04.24 в 13:42

Удължават южния обходен път на Ямбол

Удължаването на южния обходен път на Ямбол и извеждането на тежкотоварния трафик извън рамките на града е част от концепцията за интегрирани териториални инвестиции. Идеята за изграждането на отсечката е отпреди 20 години, информира кореспондентът ни..

публикувано на 13.04.24 в 13:28

Кристалина Георгиева е назначена за втори мандат начело на МВФ

Административният съвет на Международния валутен фонд обяви, че управляващият директор Кристалина Георгиева е назначена "с консенсус" за втори петгодишен мандат.  Новият мандат на Георгиева, която беше единственият номиниран кандидат, ще започне на първи..

публикувано на 13.04.24 в 08:17

Лятно време и през почивните дни, в събота с кракотрайни валежи

Днес ще бъде предимно слънчево. Над Централна и Източна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места там ще има краткотрайни валежи от дъжд, в следобедните часове придружени с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от..

публикувано на 13.04.24 в 07:00

Благотворителен спектакъл набира средства за иновативна зала в IX ОУ "Веселин Ханчев"

Благотворителен спектакъл „Сбъдваме заедно“ организира на 30 април от 18.00 часа Девето основно училище „Веселин Ханчев“ в Стара Загора. Той ще се състои в Културния център, а събраните средства ще бъдат използвани за стая за отдих. Това съобщи в..

публикувано на 12.04.24 в 20:40

Община Стара Загора с престижна награда

Кметът на община Стара Загора Живко Тодоров бе отличен с грамота в категорията „Успешно управление на голяма община 2024 г. - Южна България” от Асоциацията на българските градове и региони на Националния Зелен Форум под надслов „Интегриращата роля на..

публикувано на 12.04.24 в 16:55
Община Стара Загора

Кметът на Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Със заповед на кмета на община Стара Загора Живко Тодоров, 2 май ще бъде неучебен ден. Така почивните дни за учениците в общината ще започнат от 1 май и ще продължат до 6 май /включително/, съобщават от общинския пресцентър. „Убеден съм, че учениците ще..

публикувано на 12.04.24 в 16:43

БАБХ с инструкции заради заразата с птичи грип

Във връзка с усложнената епизоотична обстановка заради заразата с птичи грип Агенцията по безопасност на храните публикува инструкции за поведение при излети в природата.  Експертите призовават ловците, членовете на дружествата за защита на птиците и..

публикувано на 12.04.24 в 16:43