Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Стара Загора е изискала от ВКС присъдата на Янко Янков

Община Стара Загора
Снимка: Емил Енчев

Община Стара Загора е изискала присъдата на общинския съветник Янко Янков от Върховния касационен съд. Това стана ясно от днешната пресконференция на общинското ръководство.

Кметът Живко Тодоров обяви, че е разбрал от медиите за решението на съда, след което е поискал от юристите на общината да проверят.

„Преди десетина дни ми докладваха, че според тях това е последна инстанция. Аз им дадох задача да подготвят съответната справка, която да бъде изискана от ВКС и тази справка да я изпратим до общинската избирателна комисия. Миналата седмица сме изпратили писмо до ВКС и очакваме техният отговор“, каза Тодоров. Той допълни, че днес от съда са потвърдили, че са получили писмото и подготвят техния отговор.

Отговорът ще бъде изпратен веднага до Общинската избирателна комисия която трябва да вземе решение дали Янко Янков да бъде освободен от общинския съвет, както изисква закона след като е осъден на последна инстанция.

Още в средата на март Върховен касационен съд публикува съобщение, че  на общински съветник от Общински съвет Стара Загора Янко Янков са наложени наказанията „лишаване от свобода“ за 2 г. с изпитателен срок от 4 г. и „глоба“ от 12 000 лв. за осъществяване  състава на престъпление „купуване на гласове“ в проведените през 2019 г. избори за общински съветници и кмет на гр. Ст. Загора.

Въпреки, че мина вече повече от месец от публикуването на присъдата Живко Тодоров обяви, че общината не е бавела искането на решението на ВКС, нито умишлено е пазел поста на Янков.

„На пресконференция господин Янков каза, че поръчител на това нещо е бил политически конкурент, което се явявам аз. Хем го поръчвам, хем го пазя. Аз никога не съм се връзвал на политическия фолклор“, каза Живко Тодоров.

На пресконференцията днес стана ясно също, че община Стара Загора ще има нов секретар. Кметът Живко Тодоров обяви, че сегашният Делян Иванов ще оглави правна дирекция.

Обявен е конкурс за нов секретар, като са се явили двама кандидати, но на условията за „стаж“ отговаря само един, който е допуснат на следващия етап - тест и събеседване, каза зам.-кметът Павлина Делчева, председател на комисията по избора.

По публикацията работи: Иван Славов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Иван Димов

Силна буря наводни улиците в Казанлък и спря тока на три павелбански села

Проливният дъжд придружен със силен вятър , който се изсипа над Казанлък, този следобед, наводни улици, а няколко коли аварираха заради придошлата вода. Около 20 са сигналите за счупени клони и наводнени улици, предаде репортер на Радио Стара Загора  в..

публикувано на 22.07.24 в 19:45

Мъж на 34 години от Раднево е загубил крака си при масово сбиване, арестувани са четирима

Днес, 22 юли 2024 г., по искане на Районна прокуратура – Стара Загора Районен съд – Раднево е задържал под стража четирима души - на 19 , 25, 17 и 27 години. Те са привлечени като обвиняеми за това, че са причинили особено тежки телесни повреди двама..

публикувано на 22.07.24 в 19:14

РЗИ – Стара Загора извършва засилен контрол на басейните в областта

Директорът на РЗИ – Стара Загора д-р Недялка Кабаджова издаде заповед за извършване на засиленконтрол по спазване на здравните изисквания в обектите с обществено предназначение и проверки за готовността за ползване и обезопасяване на водните обекти..

публикувано на 22.07.24 в 17:00

Община Стара Загора припомня какви са насоките за поведение и действия при различни бедствия и опасности

На официалния сайт на Община Стара Загора са публикувани правилата за поведение и действия при различни бедствия и опасности -  https://www.starazagora.bg/bg/preventsiya-i-zashtita-pri-bedstviya . Това съобщават от общинския пресцентър и припомнят..

публикувано на 22.07.24 в 16:09

26 акта за административни нарушения за седмица в Стара Загора

Павилион, разположен на общински терен, който бил използван като търговски обект без необходимите разрешителни документи, е сред отбелязаните констатирани нарушения по наредби на Община Стара Загора. В справката за изминалата трета седмица на месец юли..

публикувано на 22.07.24 в 16:07

Влизат в сила новите правила за годишните технически прегледи на автомобили

От днес са в сила новите по-строги правила, касаещите пунктовете за годишните технически прегледи на автомобили. С тях се въвежда задължението всички уреди за измерване да бъдат свързани със системата на Изпълнителна агенция „Автомобилна..

публикувано на 22.07.24 в 16:06
Снимка: Христо Христов

До края на седмицата изплащат помощите на пострадалите от пожарите фермери

Животновъдите, които пострадаха при пожари в Хасковска област, ще получат помощ от държавата до края на седмицата. Това съобщи земеделският министър д-р Георги Тахов в Харманли, където се запозна на място   с пораженията от пожарите през последната..

публикувано на 22.07.24 в 15:43

В Николаево заработи център за приобщаване на ромите

От два месеца в община Николаево заработи Център за подкрепа на уязвими групи и нуждаещи се хора от ромския етнос. Дейността му е продължение на Проекта по Норвежката програма в подкрепа на хора и групи, които се борят с бедността, с насилието,..

публикувано на 22.07.24 в 15:09

Няма желаещи да броят бездомните кучета в Стара Загора

Продължава набирането на хора, чиято задача ще бъде да извършат преброяване на популацията на безстопанствените кучета във всички населени места в община Стара Загора. Тази дейност е планирана за периода септември-ноември 2024 г. Тъй като засега..

публикувано на 22.07.24 в 15:05

Все още не е събрана сумата за предаватели на двете лешоядчета, излюпени в Зоопарк Стара Загора

Белоглавото лешоядче, което тази пролет се излюпи в Зоопарк Стара Загора, продължава да се отглежда в адаптационната волиера по проект "Живот за брадатия лешояд" на Спасителен център за диви животни „Зелени Балкани“ в Природен парк "Сините камъни". Това..

публикувано на 22.07.24 в 15:03