Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Май ще бъде месец на екологията в Община Стара Загора

Няколко значими екоинициативи са планирани за последния пролетен месец май в Община Стара Загора. Това оповестиха от екипа на Радостин Танев, зам.-кмет на Стара Загора с ресор „Транспорт, екология, инвестиции и зелен преход“, съобщават от пресцентъра на общината.

И през 2024 г. ще се организира междуучилищната състезателна инициатива за събиране на отпадъци от пластмаса. Кампанията за разделно събиране на отпадъците „Пластмасова надпревара“ е организирана съвместно с Организацията по оползотворяване на отпадъци от опаковки „БУЛЕКОПАК“ АД.

Съревнованието е ориентирано към учениците от всички училища. Целта е за фиксиран период от време всяко старозагорско училище да събере възможно най-голямо количество пластмасов боклук от опаковки. Децата имат време да трупат ненужните отпадъци от 13 май до 23 май 2024 г. За да получи възможност да се изяви в тази кампания, всяко училище трябва да попълни заявление за участие и до 9 май 2024 г. да го изпрати на имейл g.dimova@starazagora.bg.

Пластмасовите отпадъци могат да са бутилки от минерална вода, безалкохолни или алкохолни напитки. За да са годни за рециклиране, те не трябва да бъдат замърсени! Изисква се още да бъдат компактно събрани и смачкани в плик или чувал, за да могат да се претеглят без да се разпръснат.

Училищата сами трябва да измерят събраното количество, да предоставят сведенията за него и да излъчат отговорник, който да помогне за товаренето му. След 23 май ще бъдат обявени трите училища, справили се най-добре със задачата и те ще бъдат отличени с награди, които насърчават спортната активност на техните възпитаници.

Първото място носи подарък тенис маса, второто – мрежа за бадминтон, а третото – топки и въжета за скачане.

И през миналата година Община Стара Загора и фирмата, ангажирана с разделното събиране на отпадъци на територията й „БУЛЕКОПАК“ АД, проведоха „Пластмасова надпревара“. Тя включи и конкурс за най-интересно видео, свързано с темата за разделно събиране на отпадъци, чийто победител предложи мотото: „Не цикли, а рециклирай“. Оригиналният слоган се възприе за мото и на следващите кампании.

За втората половина на месец май е предвидена и акция за събиране на опасни отпадъци от домакинствата в Стара Загора. За тази цел ще се предостави мобилен пункт, който ще бъде позициониран на два адреса: на 20 май ще бъде на паркинга на парк „Артилерийски“ до ул. „Одринска епопея“, а на 21 май ще бъде на паркинга до парк „Зелен клин“.

С цел максимална разгласа и реклама на събитието на сайта на Община Стара Загора се публикува съобщение за дата и място на кампанията.

През месец май се предвижда и още по-голямо популяризиране на разделното събиране на отпадъци от облекла и текстилни материали. То е предмет на договореност от страна на фирма „ЕВРОТЕКСТ“ ЕООД  и Общината. През миналата година се състоя събитието „Арт работилница“, което направи по-широко достояние организацията на системата за разделно събиране на битовите отпадъци от дрехи и текстил.


По публикацията работи: Десислав Тенев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Сложна е обстановката в област Стара Загора, къща изгоря в Обручище

Обстановката в цялата област Стара Загора в момента е изключително сложна. Горят къщи в село Обручище . По данни от кмета на селото Станислав Габровски е изгоряла една къща , засегнати са още няколко . Пожарът се разпростира в периметър от около 50 дка..

публикувано на 16.07.24 в 19:04

Пожарът край Симеоновград приближава село Константиново

Пожарът, който вчера пламна край Симеоновград продължава да се развива в голяма близост до с. Константиново, съобщават от местната община. Горят земеделски земи. Направени са просеки преди с. Константиново. Пътят Поляново - Константиново е временно..

публикувано на 16.07.24 в 18:54

Пожарът в пограничното село Горска поляна не заплашва компресорната станция "Странджа"

Пожар пламна в ранния следобед до ямболското погранично село Горска поляна, в близост до компресорната газоизмервателна станция "Странджа". Огънят се е разпрострял на площ от около 3000 декара, но засега няма опасност да прехвърли границата с Турция...

публикувано на 16.07.24 в 18:46

Пожарът в Стара Загора е локализиран (Обобщение)

Пожарът в Стара Загора е локализиран и е под контрола на пожарната , заяви областният управител Методи Марков, който цяла нощ бе на място заедно с кмета на общината Живко Тодоров и неговия екип. Днес по обяд на мястото бяха служебният премиер..

публикувано на 16.07.24 в 18:00

Заради пожарите има промяна на движението на автобусна линия № 9

Във връзка с разразилия се пожар в района на „7-ми километър" и усложнената обстановка, междуселищните линии изпълнявани от масовия градски транспорт на Община Стара Загора ще се движат със следните маршрутни разписания: Движение на линии 9 до края на..

публикувано на 16.07.24 в 16:59
Снимката е илюстративна

Продължава гасенето на пожара до пограничното село Горска поляна

Продължава гасенето на пожара до  пограничното село Горска поляна. Няма опасност пожарът да достигне до компресорната газоизмервателна станция "Странджа", не се налага и евакуация на жителите на пограничното село.  По последни данни..

публикувано на 16.07.24 в 16:52
Илиана Иванова

Комисарят Илиана Иванова ще посети Стара Загора

Комисарятпо иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Илиана  Иванова  ще посети Стара Загора в сряда, информират от пресцентъра на Еврокомисията в България. По време на визитата си тя ще се срещне с кмета на общината Живко..

публикувано на 16.07.24 в 16:14

Над 70 хил. лева изплатиха на пострадали от бедствието в Шипка

Над 70 хил. лева са изплатените до момента средства на пострадалите от бедствието на 13 юни в град Шипка, съобщи директорът на Социално подпомагане в Казанлък Даниела Русева. От получени 321 молби, уважени са били 117, посочи тя и уточни, че..

публикувано на 16.07.24 в 16:02

Пожар избухна до боляровското село Горска поляна

Пожар е обхванал територия, в близост до компресорна станция до боляровското село Горска поляна. На място са 7 противопожарни екипа от Ямбол и Бургас. Сигналът за пожара е подаден малко след 14 часа, все още няма информация за нанесените щети и..

публикувано на 16.07.24 в 15:54

Пътят за Старозагорски минерални бани остава затворен

С оглед безопасността на пожарникарите, които работят в района, временно се ограничава движението в двете посоки по пътя Стара Загора - Старозагорски минерални бани, където от вчера гори пожар, информират от пресцентъра на общината. Продължава да е в..

публикувано на 16.07.24 в 15:52