Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истории под Липите:

Стоян Омарчевски - човекът, на който Стара Загора дължи създаването на Търговската гимназия

Знаете ли кой е Стоян Омарчевски?  Повечето хора свързват името му с честването на Деня на народните будители, но реално му дължим много повече. 

Стоян Омарчевски е родом от Нова Загора, завършва мъжката гимназия " Иван Вазов" в Стара Загора през 1908 година. 

Министър е на просвещението в правителството на Александър Стамболийски. И като такъв подпомага изграждането и откриването на над 1000 училища в много малки населени места, провежда реформа, с която основното образование в България става задължително, освобождава от данъци детската литература. Открива Медицински, Ветеринарен, Богословски, Агрономически факултети в Софийския университет. И не забравя Стара Загора, с която го свързват ученическите му години.

Омарчевски често гостува в града и обсъжда  проблемите на образованието с директорите на Мъжката и на Девическата гимназии в Стара Загора, разказва Райна Антонова, главен уредник отдел "Нова история" в Регионалния исторически музей. 

Така се ражда идеята тук да се проведе шестмесечен кооператовно - търговски вечерен курс за подготовка на  специалисти счетоводители най-вече за селските кооперации, защото такива кадри липсвали. 

Курсът преминава при огромен интерес, завършват го 100 човека, предимно учители, които получават диплом за счетоводители. "А напливът от желаещи да се запишат да учат е причината на следващата година да се вземе решение за откриването на професионално търговско училище", разказва Райна Антонова.   

Школото е частно, но помага и държавата. Изучавали се специални и  общообразователни предмети, наблягало се на изучаването на френски и немски езици.  

А 100 години назад във времето предците ни използват толкова модерния метод на така нареченото „дуално обучение“  - към училището действала и фирма, в която учениците да трупат практически опит. 

През септември, 1923 година, училището вече е смесена Търговска гимназия. По-късно започва да приема и момичета и вече 100 години продължава да подготвя кадри за българската икономика. 

Създаването на Търговската гимназия не е единственият принос на Стоян Омарчевски към просветата и културата в Стара Загора.  Той е в основата на това археологическото наследство на града ни да бъде съхранено, разказва Райна Антонова.  

Омарчевски  успява да осигури ежемесечна заплата на Атанас  Кожухаров, уредник и директор на Музея на Археологическото дружество „Августа Траяна“. 

Със създаването на дружеството през 1907 година и откриването на музея, Кожухаров изпълнява тази длъжност напълно безплатно, паралелно със задълженията си като директор на Девическата гимназия, а по-късно – на учител  в Мъжката гимназия. Член на същото археологическо дружество е и Добри Спилков, който, когато Омарчевски е ученик в Стара Загора, е негов настойник. Спилков  дава идеята на Министъра на просвещението да осигури финансиране за Кожухаров, за да може той да се посвети на дейността си в Археологическото дружество.  На освободеното от учителско място Кожухаров място в мъжката гимназия веднага е назначен младият преподавател  по история и география Стефан Минков, който също е привлечен за работа към Дружеството дружество. Няколко години по-късно на работа е назначен още един учител по история, който също подпомага Кожухаров – Георги Райков. На практика Райков става наследник на Кожухаров като директор на музея. 

Поредният епизод на "Истории под Липите", в който  разказваме за Стоян Омарчевски можете да чуете в прикачения звуков файл. 


По публикацията работи: Дарина Колева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хрониките на Стефан Цанев са най-скъпият подарък за пълния отличник на гимназията по строителство

   Живко Желязков завърши Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия с пълно отличие и бе изпратен от своите съученици на крака с бурни ръкопляскания.  В семейството му никой, освен единият му дядо не се занимава със..

обновено на 24.05.24 в 09:57

24 май- празникът, който се е чествал в Стара Загора винаги, независимо от трудното време

Войните, нито бедността и недоимъкът или купонната система не са станали повод в Стара Загора да не бъдат провеждани тържества за Деня на буквите век назад.  Афиш на празничните прояви, подготвени от Общината за 24 май 1917 година се пази в архивите на..

публикувано на 24.05.24 в 09:10

С богата празнична програма Българското училище във Флоренция празнува 24 май

Един от най-красивите градове на Италия – Флоренция от две години си има и българско училище, което е филиал на неделното училище "Асен и Илия Пейкови" в Рим. Повече от месец учениците се подготвят  24 май  -  Ден на светите братя Кирил и Методий, на..

публикувано на 24.05.24 в 10:00

Дигитална изложба, книга с разкази и анимационна работилница съпътстват „Златната липа“ 2024

Три културни събития ще бележат съпътстващата програма на филмовия фестивал „Златната липа“ 2024 в Стара Загора, който ще се състои от 1 до 5 юни, съобщават организаторите. Първото от тях е изложба с картини на известния актьор и директор на Сатиричния..

публикувано на 23.05.24 в 13:03
На снимката от ляво надясно: Илиана Искърова, Валентин Глушков - Млад омбудсман на Стара Загора, и Яна Янева

Гласът на младите: Вярваме повече на политиците в Брюксел

В навечерието на избори "две в едно" се обърнахме към активни млади хора от Стара Загора. Те ще гласуват за първи път. Ентусиазирани са, че могат да упражнят избирателни права и следят отблизо обществено-политическия живот у нас и в страните от ЕС...

публикувано на 23.05.24 в 11:55

Как мечтите се сбъдват с мотивация и труд - приказка за абитуриенти

В навечерието на 24 май, когато младите хора завършват средното си образование, често въпросът за академичното и професионалното им бъдеще буди любопитство у околните. Самите абитуриенти имат отправна точка и яснота как ще продължат напред, но не е изключен..

публикувано на 22.05.24 в 17:44

Ученици от 9 ОУ "Веселин Ханчев" снимат филм за Стара Загора

Ученици от Девето основно училище "Веселин Ханчев" снимат филм за Стара Загора. Децата са възпитаници на групата по актьорско майсторство "В кадър" с ръководител Петя Стефанова. Лентата на младите актьори е озаглавена "Стара Загора - център на..

публикувано на 22.05.24 в 16:33

Пътуват ли старозагорци през празничните дни?

Хората се възползват от всеки празник за пътуване, споделя Дарина Василева, управител на туроператорска агенция. През този уикенд (24-27.05) най-предпочитани са кратките дестинации като Истанбул, Гърция и Охрид, както и спа курорти и..

публикувано на 22.05.24 в 14:12

Когато мечтите стават реалност

Срещаме Ви с двама абитуриенти от Математическата гимназия в Стара Загора. Това са Теодора Добрева и Любен Карбанов, които ще продължат образованието си в Нидерландия тази есен. Теодора ще изучава "Изкуствен интелект" в Грьонинген, а Любен ще следва..

публикувано на 22.05.24 в 09:57

Да отглеждаш зеленчуци с вкуса от детството на село

Как поляна се превръща в зеленчукова градина, как се развива земеделие без да се ползва мотика, лопата и фреза и може ли едно младо семейство да се издържа от производството на екологично чисти зеленчуци?  За да потърси отговори на тези..

публикувано на 20.05.24 в 14:50