Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истории под Липите:

И преди 100 лета времето до Великден е време за Добро и благотворителност

Коледа, Благовещение, Възкресение, Гергьовден – независимо от това колко трудно се е живеело по тези географски ширини, век назад в Стара Загора  големите християнски празници  са били свързани винаги с благотворителна и добротворна дейност.  

Следите на историята ни водят до 1884 година,  време, в което Стара Загора още се съвзема от ужаса на пожара и унищожението. "Но и време в което изпод пепелта като Феникс възкръсва Доброто",  разказва Райна Антонова, главен уредник отдел "Нова история" в Регионалния исторически музей под Липите.  

През 1884 година така нареченото "Ученолюбиво дружество" представя в Стара Загора няколко театрални пиеси - "Иванко, убиецът на Асеня", Вазовата "Невенка и Светослав"... Дружеството дори опитва и успешно поставя класическо заглавие - "Скитникът" на  Молиер. С тях приключва първият театрален сезон в свободна Стара Загора.  

"С част от спечеленото Дружеството закупува платове, които са раздадени по Великден на крайнонуждаещи се ученици от местните училища. А знаем че във все още опожарена и опустошена Стара Загора е имало доста крайнонуждаещи се, разказва Антонова. На следващата година се играят още две представления, които отиват също за благотворителност - тогава за нуждите на дружество Свети Пантелеймон, което поддържа  болницата в града, тогава в пределите на Източна Румелия.  

В началото на 20 век се създават няколко християнски благотворителни  братства към християнските храмове  "Най активно е това към храм Свети Димитър, което носи името Свети 40 мъченици. Още със създаването му през 1910 се съставят списъци на бедните домакинства в района на храма. Започват да се отделят средства от членския внос за подпомагане на нуждаещите се, особено около Рождество Христово и  Великден", разказва Райна Антонова.

След Първата Световна война не са забравени и тракийските бежанци, които се установяват на територията на енорията на храм "Свети Димитър".  Християнското братство към "Свети 40 мъченици"  намира много интересен начин да набира средства за благотворителност, допълва  Антонова. Как - ще научите от  поредната "История под липите", която ще намерите в прикачения звуков файл.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фотографът на черния щъркел от Павел баня

Диян Ненов е любител фотограф, който може да бъде наречен „Фотографът на черния щъркел у нас“. Преди няколко години баща му изпълнил мечтата му да има хубав фотоапарат. Една от първите снимки, която направил, била на водна чапла, която го очаровала и..

публикувано на 24.07.24 в 15:19

„Японски дух“ гостува в Стара Загора

На 2 август от 18.00 часа в Школата за изобразителни изкуства при НЧ „Родина-1860“ в Стара Загора ще бъде открита изложба „Японски дух“ на Юкие Сато. Преди 20 години тя е преподавала изобразително изкуство  в школата по японската програма "Джайка" за..

публикувано на 23.07.24 в 14:51

Да живеят природосъобразно учат децата в еко академия "Зелена Европа"

Десет деца от първи до четвърти клас учат повече за опазването на околната среда и водите, за живот с „нулев отпадък“, за екологията и изкуството. Това се случва на лятната еко академия „Зелена Европа“ в едноименния еко център в казанлъшкото село..

публикувано на 23.07.24 в 09:56

Ирена Златева: Респект към пожарникарите, слушахме ги и изпълнявахме командите им като доброволци

Клуб за бъдеще -Стара Загора се превърна в синоним на доброволчество. Членовете на клуба взеха активно участие в погасяване на пожара в местността"7-ми километър" край Стара Загора. На място те се сблъскаха с огнената стихия, но освен това и с личните си..

публикувано на 21.07.24 в 16:00

Да вкусим България през храната, традициите и ритуалите

България, като страна с много древна история, е характерна с кулинарното разнообразие на своите региони. Затова тук кулинарният туризъм дава много възможности, каза за Радио Стара Загора Екатерина Терзиева – Атанасова – лицензиран гид, организатор на..

публикувано на 21.07.24 в 15:52
Петър Калчев, директор на Регионалния исторически музей в Стара Загора

Археологическото лято може да продължи до зимата

"Археологическо лято" 2024 в Стара Загора може да продължи до зимата , прогнозира Петър Калчев - директор на РИМ Стара Загора. Богата е инвестиционна програма на общината. Изгражда се разширение на Второ основно училище, ще се изгражда Зала за бадминтон до..

публикувано на 17.07.24 в 13:45

Художник- колекционер притежава ръкописи на Дякона

    Художникът Александър Алексиев  е роден през 1958 г. в родното село на воеводата Стефан Караджа , което днес носи неговото име. / Турското му  име било Ичме./ Учил в Художественото училище в Казанлък. От 1990 г. започнал да търси и купува..

публикувано на 17.07.24 в 09:00

Левски е дошъл да просвети българската нация

На 18-ти юли в цялата страна с цветя и венци  почитаме рождението на най- величавата и светла личност в нашата история Апостола на свободата. Тази година се навършват 187 години от раждането на  Васил Иванов Кунчев, Левски. "Левски е дошъл да..

публикувано на 18.07.24 в 07:50

Геометрията в Долината на тракийските царе покори Азия в състезанието WMI Mini Math Creative Competition

Радослав Балкански е победител в WMI Mini Math Creative Competition в Куала Лумпур  В столицата на Малайзия Куала Лумпур се проведе награждаването на победителите в състезанията World Mathematics Invitational и WMI Mini Math Creative..

публикувано на 16.07.24 в 16:00

Художник- колекционер притежава ръкописи на Дякона

     Художникът Александър Алексиев  е роден през 1958 г. в родното село на воеводата Стефан Караджа , което днес носи неговото име. / Турското му  име било Ичме./ Учил в Художественото училище в Казанлък. От 1990 г. започнал да търси и купува..

публикувано на 17.07.24 в 09:00