Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как гласуваха старозагорци?

Снимка: БГНЕС

След изборите две в едно на 9 юни идва време за следизборна математика, за която е ясно, че не води до основните изчисления, в които две плюс две е равно на четири.

До произнасянето на ЦИК и официалното оповестяване на реалните резултати и отчитането на мандатите в страната, можем да пресметнем прогнозно като гласува старозагорци за депутатите.

Според данните на РИК Стара Загора избирателната активност в региона е малко над 33 %.

Близо 90 хиляди са действителните гласове , които са намерени в четирите урни, а броят на недействителните гласове е сравнителен нисък. Това кореспондира съвсем естествено с ниската избирателна активност и машинния вот. 2 805 с недействителните хартиени бюлетини, а с „не подкрепям никого“ са гласували 2677 старозагорски избиратели.

От 27 МИР Стара Загора по традиция в Народното събрание изпращаме 11 депутати . Изчисленията съчат, че за един мандат на тези избори са необходими 8 175 гласа . Така, при избрани изчисления, непотвърдени още от ЦИК, сметката сочи, че:

ГЕРБ-СДС изпращат трима народни представители-Красимир Вълчев, Маноил Манев и Илияна Жекова от Казанлък. Впечатление прави, че третият и четвъртият в листата-Илияна Жекова и Антон Тонев са получили повече преференции от втория, но недостатъчно, за да се пренареди листата.

Реално, преференциалното гласуване на старозагорци, в нито един партиен лист не води до промяна на мястото. Причината е, че по регламент са необходими 7% от гласувайте за формиране на стойността, за да се зачетат преференциите.

Вторите тези избори, които се изкачват с позиция нагоре в сравнение с избори от последната година, със Възраждане . Те печелят два мандата-Искра Михайлова и Даниел Проданов.

Също така с едно място нагоре, в сравнение с вота от миналата година, стъпват и ДПС . Третите по резултат в Старозагорско също печелят два мандата-Халил Летифов и кметът на Павел баня Иса Бесоолу. Ако той избере да запази кметското си място следващият в листата е кметът на Гълъбово Николай Тонев. Но, ако и той предпочете местната власт пред националната, вторият мандат спечели Шендоан Халит.

Коалицията на ПП ДБ , която през 2023 година беше втори с резултат изключително близо до победителите ГЕРБ-СДС, сега вотът на старозагорците ги постави едва на четвърто място. Те биха вкарали в Парламента един депутат-водачът Радослав Рибарски.

По необходимия брой гласове за един мандат остават БСП, ИТН и ПП Величие . Най-вероятно обаче при преразпределението на национално ниво ще изпратят водачите на листите си в Народното събрание-Драгомир Стойнев, Александър Вълчев и Красимира Катинчарова.

Независимо, че предпочитанията не преподреждат листите в Старозагорско, прави впечатление, че с най-много личен вот от водачите на листи е Искра Михайлова от Възраждане- с почти 3 хиляди гласа. След нея се нарежда водопроводът на ГЕРБ-СДС Красимир Вълчев с 2500 и водопроводът на ПП Величие с почти 2050 гласа-Красимира Катинчарова.

Имената на депутатите в новото Народно събрание ще бъдат обявени от ЦИК тази неделя, 16 юни .
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Община Стара Загора и ОДМВР с общи мерки за по-безопасна градска среда

Още по-добро взаимодействие между органите на реда и Община Стара Загора и повишаване на бдителността по отношение на пътната безопасност и опазването на обществения ред, за да се осигури възможно най-безопасната градска среда . Това беше темата на..

публикувано на 19.06.24 в 10:37

Само за няколко дни: Три пожара със загуби в Свиленградско

От началото на жътвената кампания в Свиленград има регистрирани три пожара със загуби. Това съобщи по време на изнесеното студио на Радио Стара Загора в Свиленград главен инспектор Ивелин Тонев, началник на Районна служба на пожарната...

публикувано на 19.06.24 в 10:17

Социални предприятия ще дават шанс за работа и доход на уязвимите хора

Как в Стара Загора да се създадат социални предприятия, в които да се трудят и да получават доходи хората със специфични потребности и от уязвимите групи, обсъди зам.-кметът с ресор „Общинска собственост, здравеопазване и социални дейности“ Павлина..

публикувано на 19.06.24 в 09:52

"Дигитален асистент" следи здравословното състояние на 50 възрастни в община Свиленград

Свиленград е първата община в област Хасково, която внедри услугата "Дигитален асистент" за възрастни хора. Това съобщи по време на изнесеното студио на Радио Стара Загора Марияна Димитрова – ръководител „Социални услуги“ в Общината. Дигиталните..

публикувано на 19.06.24 в 09:21
Община Свиленград

Свиленград с иновативен проект за благоустрояване на кв. „Изгрев“

В следващите две години Община Свиленград ще реализира цялостен проект за реновиране и облагородяване на най-големия квартал – „Изгрев“. За целта местната администрация е изградила цялостна концепция за новия вид на жилищния комплекс. За Радио Стара..

публикувано на 19.06.24 в 09:17

Анастас Карчев: Бъдещето на Свиленград е туризмът

Бъдещето на Свиленград е туризмът, каза в изнесеното студио на Радио Стара Загора в Свиленград, кметът на града Анастас Карчев. 2019 година той отчете като най-силна, когато са били реализирани над 100 000 нощувки. След ковид кризата през миналата..

публикувано на 19.06.24 в 08:59

Над 2800 седмокласници от Старозагорско на НВО по български език и литература

Очаква се над 59 000 седмокласници да се явят на Национално външно оценяване по български език и литература. В област Стара Загора над 2800 седмокласници ще се явят. Те ще полагат изпитите в училищата, в които учат, като се допускат до залите срещу..

публикувано на 19.06.24 в 08:08

Стара Загора се включва в кампанията за безплатни изследвания „5 минути за здраве“

Безплатни изследвания на основни здравни показатели и функцията на белия дроб ще се проведат с помощта на телемедицината на 21 юни (петък) от 11:00 до 15:00 часа в парк „Пети октомври“ в Стара Загора. Те са в рамките на кампанията „5 минути за..

публикувано на 19.06.24 в 07:09

Детски забавления за безопасно лято в Стара Загора

Детски забавления под мотото „Безопасно лято в града“, посветено на пътната безопасност, ще се проведе в петък 21 юни, от 17:00 часа, източно от сградата на Община Стара Загора. От СНЦ „Аз съм бъдещето, пази ме“, канят всички деца на възраст от 3 до 13..

публикувано на 18.06.24 в 16:23

Усложнява се пожароопасната обстановка в Ямболско

Продължава да се усложнява пожароопасната обстановка на територията на цялата Ямболска област. Възникналите пожари само от началото на месеца са двойно повече, в сравнение с тези през същия период на миналата година.  От началото на месеца са пламнали 67..

публикувано на 18.06.24 в 15:59