Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Гурково ще кандидатства за саниране

Снимка: БГНЕС

Пореден етап за саниране на многофамилни жилищни сгради започна вчера. В него могат да участват три области в страната, които ще бъдат най-засегнати от зеления преход. Те са Перник, Стара Загора и Кюстендил. Процедурата се финансира с подкрепата на Европейския фонд за справедлив преход. Стойността му е около 200 млн. лв. и ще покрие напълно разходите по санирането. На територията на община Гурково има осем многофамилни сгради с около 180 домакинства, които отговарят на заложените условия. Сред тях са в сградите да има енергийно уязвими домакинства, хора на месечни и социални помощи, както и хора с увреждания. Друг фактор, който дава предимство, е да има хора от затихващи сектори, какъвто е въгледобивната промишленост. 

"Надяваме се всички сгради да бъдат одобрени, защото до сега община Гурково не е участвала в тези програми."- заяви главният инженер на община Гурково Теменужка Папазова. Срокът за кандидатстване е 19 септември. До тогава живеещите в сградите кандидати е необходимо да регистрират сдружения на етажната собственост. От другата седмица започва архитектурно заснемане и изготвяне на технически и енергийни паспорти. Стойността на паспортите често притеснява хората, защото средно струват около 500 лв. на апартамент. По тази причина общинското въководство ще се опита да поеме този разход. 

Ако кандидатите бъдат одобрени за саниране, ремонтните дейности ще започнат най-рано пролетта на 2025 г.

Продробности за проекта чуйте в прикачения звуков файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Художествената галерия откриха изложба на известния старозагорски творец Ботьо Ботев

Изложбата от 40 творби – живопис, акварели, сух пастел и рисунки, посветена на 70-годишнината от рождението на старозагорския художник Ботьо Ботев (1954-2012), беше открита в Художествената галерия в Стара Загора. Експозицията е  озаглавена „Диалози“и..

публикувано на 27.06.24 в 10:06

От първи юли хлябовете "Добруджа", бял и типов може да изчезнат от пазара, алармират от бранша

„От 1 юли влиза в сила законодателната мярка, свързана с 15% таван на надценката на хляба, която ще доведе до абсолютна катастрофа по веригата производител – дистрибутор – търговец. Хлябовете бял, типов и „Добруджа“ , които са обект на тази мярка,..

публикувано на 27.06.24 в 09:38

Товарен влак и цистерна за гориво се сблъскаха край Калугерово, няма сериозно пострадали

Товарна влакова композиция и цистерна за гориво са се сблъскали край симеоновградското село Калугерово, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР (ОД на МВР) в Хасково. Сигналът за инцидента е подаден в 16:45 часа. Ударът е станал на..

публикувано на 26.06.24 в 18:55

Нова изследователска разходка ще търси „Невидимата Августа Траяна“

Безплатен градски тур от поредицата „Стара Загора – Неразказани истории по правите улици“ ще се проведе в събота, 29 юни 2024 г., от 9.30 часа, оповестиха от отдел „Туризъм“ в Община Стара Загора. Темата на изследователската разходка ще бъде..

публикувано на 26.06.24 в 18:22
Община Стара Загора

6 фирми и 85 души са сигурните участници в Нощта на индустрията в Стара Загора

85 души се регистрираха до момента, за да участват в първото пилотно издание на Нощта на индустрията в Стара Загора . Това оповести днес Росица Райкова, началник на Отдел „Инвестиции, енергийна ефективност и зелен преход“ в Община Стара Загора...

публикувано на 26.06.24 в 18:20

Лидерът на ДПС в Хасково стана областен управител

Министерски съвет назначи Мехмед Атаман за областен управител на Хасково , съобщават от правителствената пресслужба.  Той е бил депутат в 42-то и 43-то Народно събрание. Преди това е бил заместник-областен управител на Хасково, както и заместник-кмет на..

публикувано на 26.06.24 в 17:41

Пожар гори в хасковското село Елена

Голям пожар гори в момента в хасковското село Елена. Пламъци помитат стърнища и лесонепригодни площи. Огънят е бил спрян на метри къщите в селото.  От областна администрация Хасково съобщиха, че на терен са 9 екипа огнеборци и уточняват, че няма..

публикувано на 26.06.24 в 17:37

В Болярово обсъдиха опасността и мерките при възникване на пожари

Опасността от пожари и реакция при възникването им беше темата на проведената в Болярово среща на кметовете и кметските наместници от района.  Два пожара са регистрирани само за седмица в малката гранична община. При единия от тях край с. Воден са..

публикувано на 26.06.24 в 16:43
Петя Чакърова, директор на Регионална дирекция

54 са приемните семейства от област Стара Загора, работи се по това те да могат да отглеждат деца с увреждания

97 деца са вписани в регистъра за осиновяване в област Стара Загора. А от началото на годината 11 са били осиновени – пет в България и шест – в чужбина. Продължават усилията по посока деинституционализация на децата без родители, като в регистъра на..

публикувано на 26.06.24 в 16:29

Комисия установява причините за мъртвата риба в река Сазлийка

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров е издал заповед за създаването на междуведомствена комисия, която трябва да установи причините, довели до измирането на риба в река Сазлийка в района на село Лясково. Това обяви секретарят на Община Стара..

публикувано на 26.06.24 в 16:25