Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българка, живееща в Лондон описа места, емоции и преживявания из разни светове в книга

Цветелина Стефанова е част от българската диаспора в Лондон. Родена е в София. Завършила е българска филология. Работила е като репортер, редактор и коректор в различни вестници в София и страната, като организатор в „Българска кинематография“, коректор в издателство, управител и галерист на галерия „Класика“ и др. Била е детегледачка в България, Швейцария, Мексико и Англия. От 2017 г. работи в Лондон като асистент на хора с физически увреждания и интелектуален дефицит.

Наскоро тя издаде първата си книга, наречена „Из разни светове“, която е сборник с писма до приятели. Цветелина казва за себе си, че пише откакто се помни и обича да споделя разни случки в писма до приятели или с дневници.

Така се ражда тази първа книга, подкрепена от издателство „Изток-Запад“.

В описанието на издателството за книгата четем: "Историите са дарени на авторката от нейните преживявания, а от своя страна тя ги подарява на читателите като израз на виталност, надежда и вяра."

Ина Николова прочете тази книга и помоли авторката Цветелина Стефанова да разкаже повече за нея. 

„Колкото повече остарявам, толкова повече усещам, че всеки човек си има свой свят и той се преплита със световете на другите. Понякога те са успоредни, понякога се конфронтират", казва Цветелина Стефанова.

"В книгата ми са събрани случки от моя живот като детегледачка в Швейцария, в Англия, в България, мои преживявания когато съм танцувала аржентинско танго на различни партита… Тези светове аз съм продължавала в съзнанието си и наживо повече от 10 години.

Нямах намерение да издавам книга, това са писма до мои приятели. И една от тези приятелки, четейки ги оттук-оттам, накуп, напред-назад, тя е преводач и каза: „Абе издай ги тези неща, повярвай ми, ще стане книга. Тя първа повярва в мен.“

Разговора им чуйте в звуковите файлове. 

Във втората част на интервюто с Ина Николова Цветелина Стефанова разказва за грижата, които тя полага и е полагала за грижите за хора в нужда.

„В България имаме много какво да научим от Англия по отношение на грижата за хора с интелектуални и физически затруднения, на възрастни хора, така че животът им и този на хората, които се грижат за тях, да се подобри. В моята книга съм се постарала да опиша с какви проблеми там се сблъскват хората, как никак не им е лесен животът и как никак не са мързеливи.

Това е много специфична професия – на гледача на уязвими хора - тя невинаги е свързана с физическа грижа. Има моменти, в които хората, на които аз съм обслужвала и съм им помагала в ежедневието ми, те са ми помагали обратно – да се ориентирам и да се организирам в една нова за мен среда.

Книгата ми, смятам, засяга много проблеми, но съм се опитала накратко да ги нахвърлям в много посоки. А синът ми каза: „Знаеш ли, майка ми, най-хубавото на книгата ти е, че тъкмо почнеш разказа, и той свършва“. Това много ме удовлетвори и зарадва.“


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Българско семейство постигна в емиграция финансовата си свобода

В това интервю ще ви разкажем една история на успеха. Тя започва тривиално и все още не е завършила, но краят й се вижда и той е щастлив. Едно семейство с шестгодишен син, което има добър живот в България, претърпява финансов крах. И прави това,..

публикувано на 05.07.24 в 15:23

Силвия Ларднър - от Стара Загора през Оксфорд и по света по пътя на сърцето

Силвия Ларднър е родена в Стара Загора. Но  сърцето я е отвело в южната част на Англия, близо до Оксфорд, тъй като съпругът и Алекс е англичанин. Силвия гради кариера като изследовател на потребителското преживяване  за голяма верига супермаркети. Но,..

обновено на 29.05.24 в 15:35

Марияна Рядкова: Избрах свободата пред сигурността

Днешният гост в рубриката се казва Марияна Рядкова. Тя е била медицинска сестра, а после – певица. Родена е по времето на социализма и в младостта си е живяла в условията, в които пътуванията по света са не са били толкова лесна работа. А една картичка..

публикувано на 11.04.24 в 17:51
Фотина Вълчева

Българи зад граница ремонтират с доброволен труд бъдещ обучителен център на учителя Теодосий Теодосиев

Фотина Вълчева в продължение на 26 години е била начален учител в родния Бургас. От 10 години заедно със семейството си живее в Лондон. Там също продължава да обучава деца. Любовта към България остава важна част от живота й и, както много други..

публикувано на 12.03.24 в 12:39

Виктор Кадири - един афробългарин в Лондон

Виктор Кадири е роден в Пловдив, следвал е психология, работил е като журналист в радио, занимавал се е с фотография. Преди 8 години необходимостта от промяна го отвежда в Лондон, където живее до днес. В британската столица Виктор Кадири се..

публикувано на 28.02.24 в 15:13

Цвети Апостолов: Българският език и култура са голям подарък, който дължа да дъщеря си

Цвети Апостолов е българска учителка, която живее в английския град Брайтън вече повече от 20 години. Цвети е помощник учител в английско училище, всяка събота учи децата на български език в българско училище, а всеки следобед преподава Йога в..

публикувано на 18.09.22 в 17:26

Тео Тотев: Не чакай идеалните обстоятелства, просто тръгни към мечтата си

Теодор Тотев е компютърен експерт, фотограф и пътешественик. Казва, че и трите му занимания за него са еднакво важни и, за да живее пълноценно, той се старае да намери баланса между всички тях. Завършил е компютърни науки в родния си град..

публикувано на 07.08.22 в 14:11

Архитект Ая Иринкова: В Лондонските сгради съвременност, лукс и традиция се съчетават по неповторим начин

Ая Иринкова е български архитект, последвал любовта си към неповторимия стил и атмосфера на Лондон, за да заживее и развие кариерата си в столицата на Великобритания. Завършила е Университета по архитектура и строителство в София, малко след..

публикувано на 18.07.22 в 12:33

Констанца Колева: Искам изкуството ми да доставя радост

Констанца Колева е българска художничка, която живее в Лондон. Работила е в Британския музей, в галерия в Барселона, а в момента преподава изобразителни изкуства в средно училище в Западен Лондон. На 29 юни предстои откриването на изложба с..

публикувано на 26.06.22 в 11:46

Виолета Иванова: Българите зад граница са жадни да покажат на света нашите красиви традиции

Автор: Ина Николова Нов рекорд за най-много изиграни български хора (106) от автентичен и нов български фолклор беше поставен в английския град Дарби. Това се случи на събитие, организирано на 21 май тази година от Асоциация "България" и Folk..

публикувано на 07.06.22 в 14:35