Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-кметът Радостин Танев и посланикът на ОАЕ обсъдиха възможностите за инвестиции в региона

Възможностите за инвестиции в нашия регион бяха обсъдени днес от зам.-кмета на Община Стара Загора Радостин Танев и Н. Пр. Абдулрахман Ахмед Алджабер - извънреден и пълномощен посланик на ОАЕ в България. Дипломатът благодари за гостоприемството и увери, че интерес към Стара Загора се проявява отдавна, той е свързан с индустриалните зони, а фокусът е съсредоточен върху хранително-вкусовата промишленост и животновъдството, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.

На срещата Община Стара Загора бе представена от зам.-кмета с ресор „Транспорт, екология, инвестиции и зелен преход“ Радостин Танев, директора на Дирекция „Европейски програми и протокол“ Георги Симеонов, председателя на Общинския съвет Ивета Лазарова и зам.-председателя на ОбС проф. Иван Върляков. Негово Превъзходителство бе придружен от д-р Мохамед ЕлБакари - политически анализатор.

„Моята мисия е да намеря възможности за инвестиции. ОАЕ активно поддържа взаимоотношения с България от 2018 г. Вярвам, че като развиваме активното си сътрудничество и добрата си комуникация, аз ще мога да промотирам нашия бизнес и от това изгодата да бъде взаимна“, подчерта извънредният и пълномощен посланик на ОАЕ в България.


С добре дошли в най-зеления град на България приветства гостите Радостин Танев. „За нас е чест, че имаме възможност да направим тази среща с оглед на предизвикателствата, които стоят както пред нашата община, така и пред целия регион. Стара Загора е град на 8 хил. години и е доказал, че може да се възстановява през каквото и да мине“, подчерта г-н Танев. „Ние, заедно с ръководството на Общинския съвет, сме пред вас като доказателство, че винаги когато става въпрос за развитието на града ни работим винаги в екип“, изтъкна зам.-кметът.

Пред посланика той припомни предстоящото пред региона ни предизвикателство, свързано със запазването на брутния вътрешен продукт и факта, че регионът ни е един от тези в преход. „В него се произвежда близо 60% от електроенергията на държавата, а Зелената сделка предвижда намаляването на производството на електроенергия от въглища. Което означава намаляване на работните места в минно-енергийния комплекс, а нашата цел е да задържим младите хора тук и затова развиваме нашите индустриални зони на няколко етапа“, отбеляза Радостин Танев. Затова привличането на стратегически инвеститори в тях е от изключителна важност. „Това, което сме си поставили за цел, е инвеститорите, които идват тук, да имат добавена стойност, защото създаването на работни места за висококвалифицирани хора гарантира развитието на целия регион“, посочи още зам.-кметът.

Н. Пр. Абдулрахман Ахмед Алджабер бе приветстван още от ръководството на Общинския съвет в Стара Загора. За нас е удоволствие да Ви покажем възможностите на нашия град, които наистина не са малко, увери г-жа Ивета Лазарова.


„Тук имаме истинска природна зеленина, минерална вода, а и много предприятия, свързани с хранително-вкусовата и преработвателната промишленост“, съобщи проф. Иван Върляков. „Общината е лидер в България в няколко направления: въвеждането на електронизация на услугите за гражданите, енергийната ефективност, професионалното образование, проектът за водородната долина, който е единственият проект в тази част на Европа“, изброи зам.-председателят на Общинския съвет.

Пред извънредния и пълномощен посланик на ОАЕ в България бяха представени Индустриална зона „Загоре“ и перспективите за нейното развитие, местният бизнес, бъдещи проекти и възможности за инвестиции от Търговско-промишлената палата.

Програмата на Негово превъзходителство предвижда още посещения на предприятия и фирми от региона и обиколка на Старозагорски минерални бани.

Снимки: пресцентър на Община Стара Загора  


По публикацията работи: Елена Балабанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Халил Летифов

Старозагорският депутат от ДПС Халил Летифов е сред изключените от партията

Делян Пеевски и още седем депутати са изключени от централното оперативно бюро на ДПС.  Днес почетният председател Ахмед Доган е провел заседание на Централното оперативно бюро на партията, съобщават от пресцентъра на движението. Освен..

публикувано на 27.08.24 в 20:27

Кулинарни изкушения за Празника на картофа в село Калояновец

С песни, танци, кулинарни състезания и дегустации на разнообразни ястия от картофи, организаторите Община Стара Загора, Кметство село Калояновец, НЧ „Възраждане 1927“ участници и гости ще отбележат четвъртото издание на Празника на картофа, съобщиха от..

публикувано на 27.08.24 в 17:23

Тази вечер е награждаването и гала концертът на лауреатите на конкурса „Гласът на Камен“

Тази вечер от 21 часа в залата на Опера Стара Загора ще се състои официалната церемония по награждаването и заключителният гала концерт на лауреатите на Втория международен конкурс за млади тенори „Гласът на Камен“. Наградените млади оперни певци..

публикувано на 27.08.24 в 17:19

Постоянна мярка за шофьора, обвинен за контрабанда на оръжие

Окръжният съд в Ямбол остави за постоянно в ареста турския гражданин, задържан при опит да влезе в страната, пренасяйки 10 бойни пистолета. 48 – годишният шофьор поиска от съда да бъде освободен и допълни, че съжалява за извършеното престъпление...

публикувано на 27.08.24 в 16:07

Четирима пострадали след челен сблъсък край хасковското село Конуш

Дете на 3 години и трима възрастни са ранени при катастрофа край хасковското село Конуш.  Инцидентът е станал малко преди 14 часа. Автомобил с хасковска регистрация се е движил в посока Конуш и на ляв завой навлиза в насрещното и удря челно движещия..

публикувано на 27.08.24 в 15:55

Описват щетите след пожара в Дълбоки (СНИМКИ)

Част от покрив на къща, селскостопански постройки, бараки, овощни градини, ниви и суха растителност са унищожени от пожара в старозагорското село Дълбоки . На места все още има тлеещи участъци, които се разгарят заради силния вятър, а в селото през..

публикувано на 27.08.24 в 15:24

Половинвековен юбилей празнува град Гурково

Гурково ще чества 50 години от обявяването си за град с богата празнична програма. Тя ще започне на 31 август и ще продължи до 4 септември – датата, на която селището е променило своя статут през 1974 година, и включва редица  събития, обединяващи..

публикувано на 27.08.24 в 15:17

100 кг. лютеница ще сварят в старозагорското село Богомилово

Празник на лютеницата подготвят в старозагорското село Богомилово на 28 септември 2024 г. от 10.00 часа на площада пред читалището. С музика, песни, танци, демонстрации на приготвяне на традиционни и модерни български храни, организаторите Община..

публикувано на 27.08.24 в 15:06
доц. д-р Алексей Стоев

Махалото на Фуко ще бъде инсталирано във входа на Планетариума в Стара Загора

Тази нова учебна година е знаменателна, тъй като е първата, в която Астрономическата обсерватория в Стара Загора отново разполага с планетариум. Той бе възстановен миналия декември на последния етаж на Езиковата гимназия в града. Това каза по Радио..

публикувано на 27.08.24 в 11:42

Град Гълъбово става на 55 години

Днес Гълъбово чества 55 години от обявяването за град. Официалното откриване на празниците  е от 11 часа пред сградата на Общината. Но по традиция празничната програма ще продължи с разнообразни събития до края на седмицата. Това каза за Радио Стара..

обновено на 27.08.24 в 11:29