Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тракийски университет прави изнесено обучение в Свиленград

Свиленград
Снимка: Елена Балабанова

Тракийски университет - Стара Загора, ще представи пред обществеността на Свиленград предстоящото изнесено обучение, което се открива от новата учебна 2024-2025 година в града. Ректорът на университета проф. д-р Добри Ярков  и кметът на общината арх. Анастас Карчев днес ще подпишат договорни отношения. 

"Още тази есен ще приемем първите студенти. Това ще са чуждестранни студенти, които ще изучават български език, биология и химия. След това ще продължат да се обучават в наши бакалавърски специалности. Това ще бъде учебен център – ще обучаваме работещи хора, а преподавателите ще пътуват до Свиленград", съобщи за Радио Стара Загора ректорът на университета проф. д-р Добри Ярков.

„Това е сбъдната мечта за нашия град - една възможност за младите хора в Свиленград, избирайки някоя от професиите, които Тракийският университет предлага, да учат и да останат да работят и живеят на мястото, където са родени. Политиката, която развиваме през последните години е да задържим максимално хората, родени в Свиленград, да останат тук. Част от тази политика е и възможността да получат висше образование и да работят, така че да бъдат финансово независими“, коментира по Радио Стара Загора кметът на града арх. Анастас Карчев.

„Общината предоставя помещение, в което ще бъде осигурена възможността да се практикуват занятия спрямо програмата на университета. Ние помагаме максимално, за да може  университетът да започне дейността си в града ни още през тази учебна година“, каза още кметът. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лозари и винари остават в протестна готовнаст заради наредба на МФ

След протеста вчера  срещу Наредба на Министерство на финансите лозарите и винопроизводителите остават в готовност за протести в цялата страна, съобщи по Радио Стара Загора Свилен Георгиев, член на Управителния съвет на Националното сдружение на..

публикувано на 01.08.24 в 11:19

Приемат заявления за регистрационен номер по избор от СТ 7001 ТК до СТ 8000 ТК

От днес започва прием на заявления за регистрационен номер по избор от СТ 7001 ТК до СТ 8000 ТК. В сектор „Пътна полиция“ гражданите могат да подават заявления за предоставяне на право за ползване на регистрационен номер за автомобил по избор от..

публикувано на 01.08.24 в 10:55
снимка: Фейсбук

Катастрофа затруднява движението на магистрала "Тракия" при Оризово

Заради пътен инцидент е затруднено движението на Автомагистрала "Тракия" в посока Бургас в района на с. Оризово. Шофьори съобщават за образувала се тапа при километър 163-166.   

публикувано на 01.08.24 в 10:38
Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“

Доброволци изнесоха 10 чувала с боклук от парк "Бранителите на Стара Загора"

След ритуалните чествания по  повод 147 години от боевете за Стара Загора през 1877 г. доброволци от Творчески колектив „На улицата“  почистиха снощи района на парк „Бранителите на Стара Загора“.  Те организираха инициативата „Бранителите: обиколка..

публикувано на 01.08.24 в 10:22

В ямболското село Дряново се провежда традиционният илинденски събор

Днес и утре в ямболското село Дряново ще се проведе традиционният илинденски събор. В него ще се включи и сливенският митрополит Арсений, който ще отслужи литургия в обновения параклис носещ името на Свети Илия, считан за покровител на селото...

публикувано на 01.08.24 в 09:47

Жълт код за горещо време за днес

Жълт предупредителен код за високи температури обяви Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за днес, 1 август, за 11 области в страната. Предупреждението е в сила за областите Благоевград, Велико Търново, Видин, Враца, Монтана, Пазарджик,..

публикувано на 01.08.24 в 07:53
Снимка: Даниела Костова

Ще се приемат заявления за финансова помощ от жители на селата Воден, Крайново и Горска поляна

Служители на Агенция „Социално подпомагане" ще приемат заявления за отпускане на финансова помощ от жители на селата Воден, Крайново и Горска поляна, чиито къщи са засегнати  при пожарите през последния месец. Помощ вече е отпусната на 13 домакинства,..

публикувано на 01.08.24 в 07:30

Затворен е пътят Стара Загора-Раднево, заради катастрофа с пострадали край Могила

Временно е ограничено движението и в двете посоки по път II-57 в участъка  Могила - Сърнево в района на Сърнево, поради ПТП с пострадали, информират от Агенция "Пътна инфраструктура".  Обходен маршрут: За пътуващите от Раднево - Стара Загора път III-5701..

публикувано на 31.07.24 в 22:15
СНИМКА: kazanlak.com

Влекач нанесе щети по надлез в Казанлък

Влекач, превозващ на платформата си багер, е нанесъл щети по бетонните греди на надлеза в Казанлък, който води към оръжейния завод „Арсенал“. Инцидентът е станал около 16:30ч.. На място е изпратен екип на полицията, който регулира движението в..

публикувано на 31.07.24 в 18:33

Обучение на пилоти започва през септември в Тракийски университет

Тракийски университет стартира обучение на пилоти през септември 2024г. Първият курс ще бъде от около 10 души, каза проф. д-р Добри Ярков, ректор на Тракийски университет. За целта предстои да бъде сформирана "Авиокатедра" в новия факултет по..

публикувано на 31.07.24 в 16:19