Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търси се решение за Бузлуджа

Министърът на културата Найден Тодоров и Областният управител на Стара Загора Методи Марков проведоха работна среща в Министерството на Културата, като на нея присъства и главният секретар на министерството Тодор Керанов.

Темата за срещата беше свързана със състоянието на “Дом паметник на БКП” на вр. Бузлуджа, както и с набелязване на концепция и стратегията за бъдещи действия по отношение на неговата функционалност.

Повдигнат беше и въпросът за урегулиране и уеднаквяване на статута на държавните имоти попадащи в обхвата на територията на Национален парк-музей “Шипка-Бузлуджа”, поради невъзможност към момента за пълноценното и ефективното им управление от нито една от заинтересованите страни.

По предложение на Областния управител Методи Марков се взе решение за организиране в най-близко бъдеще,  на четиристранна работна среща на експертно ниво между Министерство на земеделието, Министерството на културата, Областна администрация Стара Загора и Национален парк-музей “Шипка-Бузлуджа”. Целта на срещата ще бъде изработване на работна карта, за постигане на обсъдените цели, концепция и стратегия.

Чрез Министерството на Културата и Министерски съвет ще се направи опит за осигуряване на целеви средства за изготвяне на актуално конструктивно обследване и доклад по отношение функционалната и експлоатационна пригодност на сградата. „Сградата е строена през 1975г., при старите норми за земетръсоустойчивост. Към момента има видими пороци в конструкцията, на базата на които РДНСК-Стара Загора е издала становище за непригодност за посещения. Докато няма професионална експертиза по отношение на нейната конструкция, устойчивост и безопасност, сградата ще остане във вида, в който е, и в нея няма да влизат външни посетители. Никой, никога и никъде не е заявявал, че "Чинията на Бузлуджа" ще бъде разрушена и премахната, напротив - трябва да бъде запазена и съхранена, но по правилният и целесъобразен начин“, заяви Методи Марков.

Обявеното намерение от Община Казанлък за получаване и управление на “Дом паметник на БКП” на вр. Бузлуджа, може да се осъществи едва след приключване на експертните оценки и яснота за експлоатационните качества и бъдеще на обекта. Към момента Държавата в лицето на Областния управител, няма сключени никакви договорни отношения и никога не е имало с частни лица, НПО или търговски дружества по отношение набиране на целеви средства за  дейности свързани с “Дом паметник на БКП” на вр. Бузлуджа и никакви средства до момента не са постъпвали.

                 


По публикацията работи: Деян Денев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Преди първия звънец: Ще приключат ли ремонтите в училищата?

Месец преди новата учебна година, ремонтите в образователната инфраструктура в Стара Загора ще приключат в срок. За това увери ресорният зам.-кмет Надежда Чакърова. Първият учебен звънец за възпитаниците на две училища- ОУ „Самара“ и в кв...

публикувано на 15.08.24 в 13:27

Национален пленер по живопис "С Хасково в сърцето" Хасково 2024

С Хасково в сърцето ще рисуват тази година изявени български художници-участници в Националния пленер по живопис „С Хасково в сърцето” Хасково 2024. Форумът по живопис е една от запазените творчески марки на Община Хасково, организирана в..

публикувано на 15.08.24 в 12:35

Над 3 хиляди ямболии празнуват имен ден на 15 август

На 15 август православната църква отбелязва един от 12-те най-големи християнски празници - Успение на Пресвета Богородица. Счита се, че празникът е установен от Апостолите. Според народните традиции на Успение Богородично не се работи. Прави се..

публикувано на 15.08.24 в 12:06

Доц. Борис Комитов: Основният фактор, който влияе върху изменението на климата на земята е слънчевата активност

Близо 20 години в страната ни продължава тенденцията за увеличаване на летните горещини. В основата на този процес е не толкова отделяния въглероден диоксид от индустрията, колкото например водните пари, които дават най-силен парников ефект в..

публикувано на 15.08.24 в 09:53

Пожарът край с. Дъбовец, община Любимец се развива към две съседни села

Продължава борбата с пожара край село Дъбовец, община Любимец, който възникна вчера следобед и заради който в общината бе обявено бедствено положение. Изгорели са селскостопански постройки и около 1000 дка гора и сухи треви, а за момента..

публикувано на 15.08.24 в 09:26

Мъж бе осъден на доживотен затвор за убийство в сливенското село Бяла

Доживотна присъда за убийство по особено жесток и мъчителен за жертвата начин, извършено в условията на опасен рецидив наложи Окръжен съд Сливен на 40-годишен мъж от село Бяла, Сливенско. Престъплението е извършено в края на месец юни миналата година в..

публикувано на 14.08.24 в 18:48

Нови пожари в област Хасково

Пожар в района на Ходжова чешма край Хасково избухна този следобед. Заради пламъците отсечката от стария международен път в района беше затворена.  Горят сухи треви, но пожарът е в близост до складове, вили и цехове. От община Хасково са изпратили..

публикувано на 14.08.24 в 18:44

5-дневна музикална програма за деветото издание на Beerфеста в Стара Загора

Деветото издание на Beerфеста в Стара Загора наближава. 5-дневното събитие ще се проведе от 4 до 8 септември на поляната на парк Загорка в Стара Загора, съобщават от общинския пресцентър. Както всяка година, входът за фестивала е свободен. Beerфестът..

публикувано на 14.08.24 в 16:56

Близо 3500 дами с името Мария празнуват утре в община Стара Загора

3439 дами с настоящ адрес в община Стара Загора ще празнуват своя имен ден утре на един от най-големите християнски празници – Успение на Пресвета Богородица. Информацията бе предоставена днес от Отдел „Гражданско състояние“ в Община Стара Загора...

публикувано на 14.08.24 в 16:31
Делян Иванов

Ще ни известява ли BG - ALERT и в случаи на екстремни температури?

Възможно е обсегът на системата BG - ALERT да бъде разширен и да бъдат включени и предупреждения за екстремално горещо или студено време. Това каза за радио Стара Загора директорът на Правна в община Стара Загора Делян Иванов.   Към момента..

публикувано на 14.08.24 в 16:23