Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се правят макети на самолети - на гости при авиомоделиста Румен Тончев

Как се правят модели на самолети? А колко време е необходимо, за да направиш такъв модел? И защо горната и долната част на макета са оцветени в различни цветове - отговори на тези и на още много други въпроси, свързани с авиомоделизма може да ви даде авиомоделистът Румен Тончев. 

Неговата любов към небето, летенето и майсторенето на самолетни макети започва от ученическите години. Първоначално  искал да се запише в курсове за корабомоделизъм, дори отишъл да попита. Но му казали, че е още малък и когато порасне, може да опита. 

"В училище дойдоха хора от Пионерския дом, където се водеха курсовете. Те предложиха да посещаваме авиомоделизъм. Никой не постави условието първо да пораснем, пък след това. И се записах. Оказа се попадение - нито един от тези, които посещавахме курсовете днес не е гладен или беден", разказва Румен. 

С авиомоделизма са свързани и най-сладките му спомени от дете - като например това, че с акордеон на гърба върти педалите на велосипеда не към уроци по инструмента, а към Пионерския дом в Стара Загора, където се учат как да правят макети на самолети. 

"Разбира се, че нашите узнаха - тръгвам да се прибирам -  колелото го няма, а те минали оттам, видели го и взели. Идвам си у дома, разплакан, а  велосипедът - там. И татко ме пита - ти къде ходиш", спомня си с усмивка авиомоделистът. 

Родителите не се разсърдили на момчето, а той пък от своя страна усвоил и акордеона  до съвършенство. Ала сърцето го теглело към самолетите...

Първият макет, който направил бил още по време на курсовете като ученик - така наречената "чучулига", която се управлявала с дълъг канап и летяла, както сам Румен казва, колкото Господ позволи. А докато следял полета на макетчето, Румен не видял канавката и паднал в нея. Счупил ключица, но и това не го отказало - възстановил се, записал да учи за техник на самолет в училището в Долна Митрополия. 


 А след това - и курсове за бордови техник на хеликоптер... 

Дали  съжалява, че не е станал пилот – "да", казва Румен, но допълва, че е постигнал на 90 процента целта си – летял е и на самолети, и на хеликоптери. А в аероклубовете дори е пилотирал сам. Сега отново пилотира, но от земята – управлява макетите, които той изработва.  А те вече не малки и прости  модели, а умалени копия на  безмоторни самолети за висш пилотаж.


"За да направиш макет на самолет са нужни години", разказва авиомоделистът. И обяснява: прецизността и точността на  всеки детайл, всяка частичка, са от значение. С части се снабдява от сайтове и специализирани магазини. В последно време много помагат китайците – обикновено "скелетът" е вече готов, остава да се сглоби, всичко пристига в пакети с инструкции.

"Но на мен инструкции не ми трябват, защото в повечето случаи има какво да се пипне по конструкцията", казва Румен. 

Авиомоделите, изработени от него са с двутактов двигател. Летят с най-обикновен бензин.  Вдигат се на височина от 200-250 метра. Могат да достигнат и много повече, но не бива – защото и за авиомоделиста е важно броят на излитанията да е равен на броя на кацанията. А за да е сигурно че ще стане така,  е важно през цялото време, докато макетът е в небето, управляващият  да има пряк визуален контакт със самолета.  Изгуби ли го,  може да се стигне до катастрофа.

Общо 6 са макетите на самолети, които притежава авиомоделистът.  Признава, че през годините са му предлагали добри пари, за да продаде някои от тях. Не го е направил и едва ли ще го стори. Защото това е хоби, страст, удоволствие, обяснява Румен Тончев. И допълва, че онова, което му тежи, е че днес няма интерес у младите към авиомоделирането. 

За Румен Тончев и неговата любов към самолетите, летенето и небето разказва репортажът в звуковия файл  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Богородична стъпка в Хасковските минерални бани дава лек и надежда на хиляди поклонници

На 15-ти август, големият християнски празник Успение Богородично, хиляди православни християни се стичат в храмовете да почетат Божията майка, да се помолят за здраве и да поменат починалите си близки. Едно от местата, свързани с Дева Мария, почитани..

публикувано на 15.08.24 в 09:30

Международен ден на левичарите

Знaeтe ли, чe 15% oт xopaтa ca лeвичapи?  Лявaтa pъĸa нaй-чecтo пpeoблaдaвa пpи мъжeтe, нo yчeнитe вce oщe нe мoгaт дa paзбepaт нa ĸaĸвo cе дължи тoвa. B няĸoи cтpaни се  oпитвaт дa нayчaт дeцaтa, ĸoитo пишaт c лявaтa cи pъĸa, дa изпoлзвaт дяcнaтa,..

публикувано на 13.08.24 в 11:01

На час и над 200 персеиди очакват астрноми в пика на звездното явление

Пикът на най-очакваното лятно звездно явление „Персеиди“ ще бъде тази нощ на 12 срещу 13 август. Според директора на НАОП „Юрий Гагарин“ Стара Загора Алексей Стоев се очакват за час между 120 и 180 падащи звезди., не е изключено да надхвърлят 200...

публикувано на 12.08.24 в 15:50

Вълнуващ градски маршрут разкрива тайните на гладиаторските битки

На 17 август, събота, от 9.30 ч., Туристическият информационен център предлага да се потопим в един от най-интригуващите периоди от историята на града чрез новия безплатен градски маршрут „Отиващите на смърт те поздравяват". Поредният тур е част от..

публикувано на 12.08.24 в 14:06

18-годишната Дарина Налбантова: Не се уморявайте да мечтаете

Най-важно е човек да не спира да мечтае и да не се отказва от мечтите си. Защото тогава те се случват. Това е мнението на 18-годишната Дарина Налбантова, стажант -репортер в Радио Стара Загора. И млад човек, избрал да продължи живота си в България...

публикувано на 12.08.24 в 09:07

Бронзова апликация на лъв от Перперикон може да е нов вариант на средновековния герб на България

    Рядката находка, вероятно част от апликация за колан представлява  релефна изработка на лъв. Намерена е при продължаващите проучвателни дейности на Перперикон от екипа на археолозите проф. Николай Овчаров и Ирина Овчарова. „Царственото..

публикувано на 07.08.24 в 15:18
Аяно Тамаки с преводачката Вера Георгиева в студиото на Радио Стара Загора.

Аяно Тамаки изследва фолклорната музика на общността в Стара Загора

Докторантката Аяно Тамаки от Токийския университет по изкуствата в Япония за втори път посещава Стара Загора. Поводът е изследване върху учебната среда на българската фолклорна музика и танци в местната общност, образователната функция на медиите,..

публикувано на 04.08.24 в 17:08

Легендарният боксьор Димитър Щилянов: „Шампион се става с дисциплина и постоянство! „

"Някой път се налага да направиш крачка назад, но после се налага да направиш две крачки напред". – споделя българският европейски шампион Димитър Щилиянов. Преминал през много битки, падения и победите, остава български легендарен боксьор...

публикувано на 04.08.24 в 16:27

платена публикация
Как да накараме сайта ни да изпъкне сред морето от конкуренти?

В днешно време, когато интернет е претъпкан с безброй сайтове, да се откроиш е истинско предизвикателство. Има начини да превърнем сайта си в нещо уникално, което ще накара посетителите да ахнат и да кажат "Уау, това не съм го виждал досега!". Нека..

публикувано на 31.07.24 в 11:05

30 юли - Международен ден на приятелството

30 юли е Световен ден на приятелството, обявен преди няколко години на Общото събрание на ООН с идеята да бъде насърчена дружбата и разбирателството, както между отделните индивиди, така и между различни общности, култури, народи. Международен или..

публикувано на 30.07.24 в 06:24