Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече първокласници и празнично настроение за новата учебна година в Ямбол

С посрещането на училищното знаме и издигането на националния трикольор започнаха тържествените церемонии в деветнадесетте училища в град Ямбол, които откриха учебната година в днешния 16-ти септември. Празници бяха организирани и в деветте детски градини и двете детски ясли. Това съобщават от пресцентъра на община Ямбол.

Общо 323-има ученици прекрачиха прага на Начално училище „Свети свети Кирил и Методий“, което тази година празнува своя 130-годишен юбилей. Първокласниците, които са общо четири паралелки, бяха поведени към класните стаи от кмета на община Ямбол Валентин Ревански. Както към тях, така и към по-големите ученици, съветът на Валентин Ревански е да се учат с усърдие и желание, защото така ще постигнат мечтите си. „Искрено се надявам, че вашите прекрасни деца ще намерят своето развитие и бъдеще тук, в нашия роден град.“, каза той в обръщението си към родителите.

„Уважаеми учители, вашият труд е безценен, защото вие не само предавате знание, но и изграждате личности. От сърце ви благодарим за вашата любов и всеотдайност към нашите деца“, обърна се кметът на Ямбол към преподавателите.

Повече от миналата година, 715 са първокласниците сега в Ямбол, като най-много са в основно училище „Любен Каравелов“ в квартал „Аврен“, основно училище „Николай Петрини“ в к-с „Възраждане“ и в основно училище „Петко Рачев Славейков“ до Музея на бойната слава.

Всеки първокласник получи подаръци от Община Ямбол и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. В комплекта са включени книжките „Приказки за първолака", Приказки на Ран Босилек, цветни моливи и пастели, гланцово блокче, скицник за рисуване, тетрадка, линия, учебна програма, магнит и раница. Специален подарък за първокласниците от Валентин Ревански е книжката „Тракийски богове и герои“, чрез която децата рисувайки ще могат да се запознаят с културата на траките.

На празничните церемонии в различни училища днес присъстваха също председателят на Общински съвет-Ямбол Антон Шиков, заместник-кметовете Енчо Керязов, Васил Александров и Константин Андреев, секретарят на общината Камелия Любенова,общински съветници. А освен Начално училище „Свети свети Кирил и Методий“, 2024-а година е юбилейна и за още учебни заведения. 135 години отбелязва Профилирана гимназия „Васил Левски“, 85 години – Средно училище „Климент Охридски“, 75 години – Езикова гимназия „Васил Карагьозов“, 35 години – Начално училище „Професор Петър Нойков“.

Общо 8 748 са учениците в Ямбол през учебната 2024/2025 г. в 5 държавни и 15 общински учебни заведения.

След успешно проведения приемен изпит в петте държавни и шестте общински гимназии, в Спортно училище „Пиер дьо Кубертен“, в Средно училище „Климент Охридски“ и в Обединено училище „Д-р Петър Берон“, осмокласниците, които от 16-и септември започнаха обучението си за придобиване на средно образование, са 754.

За първи път училищния праг прекрачиха и 312 деца на възраст 5-6 години, които се обучават в подготвителни групи.

В деветте детски градини и двете детски ясли се възпитават 2707 деца. В първа възрастова група (3 - 4 години) са записани общо 473 деца, като най-много отново са в квартал „Аврен“ - в детска градина „Червена шапчица“.

Всички училища и детски градини декларираха готовност за безпроблемното провеждане на учебните занятия. Осигурени са учебните помагала и пособия. В началните и основните училища, както и в СУ „Св. Климент Охридски” и в Спортно училище „Пиер дьо Кубертен“ са създадени условия за целодневна организация на учебния процес. Чрез видеонаблюдение и физическа охрана са предприети мерки за безопасност.

Преди първия учебен ден общинското предприятие „Комунални и обредни дейности“ обнови пешеходните пътеки край всички учебни заведения. Целта е да се осигури безопасността на децата, както и да се насочи вниманието на водачите да преминават с повишено внимание в райони, където има образователни институции. 


По публикацията работи: Десислав Тенев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Национална художествена гимназия в Сливен се сдоби с новопостроено общежитие

Националната художествена гимназия „Димитър Добрович" Сливен заедно с откриването на учебната година откри и новоизграденото общежитие за възпитаниците си. Негово високопреосвещенство Сливенският митрополит Арсений благослови ученици и учители и отслужи..

публикувано на 16.09.24 в 18:39

Служители на ГДБОП разкриха лаборатория за метамфетамин в Сливен

Петима са арестувани при специализираната операция на ГДБОП в Сливен. Разбита е нарколаборатория от домашен тип, открити са наркотици и незаконно оръжие. Акцията е проведена под надзора на Окръжна прокуратура Сливен  на 13 септември т.г.  В..

публикувано на 16.09.24 в 17:00

Затварят за час важно кръгово кръстовище в Стара Загора утре

Провеждането на Европейската седмица на мобилността ще промени само за час движението по кръстовище с кръгово движение в Стара Загора утре ,  17 септември.  Промяната се случва със заповед на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров. Ограничението е..

публикувано на 16.09.24 в 16:30

Кметът на Чирпан: Образованието и младите хора са основният ни приоритет

„Образованието и младите хора са основният приоритет на общинското ръководство, който бе заявен още преди пет години. Само тук  проектите, които реализирахме са на стойност близо 1 млн. 176 хил. лева" , каза кметът на Чирпан Ивайло Крачолов  при..

публикувано на 16.09.24 в 16:22

Тракийски университет – Стара Загора и СНЦ „Тракийски съюз на зърнопроизводителите" започват сътрудничество

Ректорът на Тракийски университет – Стара Загора проф. Добри Ярков и управителят на СНЦ „Тракийски съюз на зърнопроизводителите" Радослав Христов подписаха меморандум за сътрудничество , ориентирано към съвместна дейност, методическа и експертна..

публикувано на 16.09.24 в 16:18
Искра Михайлова

Искра Михайлова ще води листата на "Възраждане" в Стара Загора

Досегашният депутат от "Възраждане" от Старозагорския избирателен район Искра Михайлова ще оглави отново листата на формацията за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. На пресконференция в столицата лидерът на партията Костадин Костадинов..

публикувано на 16.09.24 в 15:41

Стара Загора отбеляза 149 години от избухването на Старозагорското въстание

Едновременно поднасяне на венци и цветя на три различни места по повод 149 години от избухването на Старозагорското въстание бе организирано днес от Община Стара Загора. Своята почит към героите потомците засвидетелстваха при Паметника на..

публикувано на 16.09.24 в 15:23

Закриват училището в с. Гранит

75 първокласници чуха за първи път училищния звънец в община Братя Даскалови. 6 са училищата на територията на общината, които обучават около 500 ученици. Създадена е целодневна организация на обучение за най-малките и е осигурен безплатен транспорт за..

публикувано на 16.09.24 в 16:55

70 първокласници посрещна старозагорското Второ основно училище

С песни, цветя и много вълнение започната новата учебна година. Във всички старозагорски училища тя беше посрещната тържествено, а 1422 първокласници в общината чуха първия училищен звънец. Във Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“..

публикувано на 16.09.24 в 14:44

Осем с алкохол и двама с наркотици в област Стара Загора за последната седмица

За времето от 09.09.2024г. до 15.09.2024г. на територията на ОДМВР-Стара Загора в рамките на специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата са проверени 2962 МПС и 5563 лица. Съставени са 985 фиша и 189 акта за..

публикувано на 16.09.24 в 14:43