Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Със заема от БЕХ плащат заплатите в "Мини Марица-изток"

Снимка: БГНЕС

По разпореждане на министъра на енергетиката Владимир Малинов и в съответствие с договора за заем, сключен на 16 август 2024 г. между "Български енергиен холдинг" ЕАД и "Мини Марица-изток" ЕАД, днес холдингът преведе на минната компания 16 млн. лв. Средствата са предназначени за изплащане на трудовите възнаграждения на работещите в мините за м. септември.

През м. ноември предстои нов превод в размер на 28 млн. лв., с който ще бъдат изплатени заплатите за м. октомври, информират от Министерството на енергетиката.

Припомняме, че по решение на министъра на енергетиката Българският енергиен холдинг вече предостави целево финансиране на "Мини Марица-изток" ЕАД в общ размер на 56 млн. лв. за осигуряване на необходимия финансов ресурс, свързан с изплащане на заплати на служителите през месеците юли и август, социално осигуряване, плащания към бюджета и други.

Ползването на всички тези средства е възможно, благодарение на подписаното рамково споразумение за финансиране в размер до 100 млн. лв. от БЕХ ЕАД и 50 млн. лв. от търговска банка, където холдингът е съдлъжник.

Отделно от това, през м. октомври 2024 г. БЕХ ЕАД и "Мини Марица-изток" подписаха ново рамково споразумение за финансиране в размер на 100 млн. лв. до 30 юни 2025 г. Чрез неговото действие ще бъдат осигурени средства за изплащане на трудови възнаграждения на работещите в мините и задължения на дружеството към бюджета през предстоящите месеци.

"Мерките, които предприемаме, ще осигурят нормалната и безопасна експлоатационна дейност на рудниците, което е ключово за сигурността на доставките към потребителите през идния зимен сезон", коментира по този повод министърът на енергетиката Владимир Малинов.

По публикацията работи: Иван Славов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Откриха наркотици в имот в село Априлово

На 10.10.2024г., при проведена съвместна полицейска операция, с цел противодействие на престъпления свързани с придобиването и държането на наркотични вещества, от служители на Второ РУ-Стара Загора и РУ-Гълъбово е извършена проверка на имот в село..

публикувано на 18.10.24 в 10:05

Спецакция за купуване на гласове в Старозагорско

Специализирана полицейска операция с насоченост противодействие на престъпления, свързани с нарушения на изборното законодателство, както и противодействие на битовата престъпност се провежда на територията на ОДМВР-Стара Загора.  На територията..

публикувано на 18.10.24 в 09:58

Изложение събира най-доброто от родното животновъдство в Сливен

Родната порода бивол „Българска мурра“ ще може да бъде видяна на  Националното изложение по животновъдство,  което започва днес в Сливен.  Заради усложнената епизоотична обстановка на изложението  тази година няма да бъдат представени дребни преживни..

публикувано на 18.10.24 в 07:40
Чирпан

Кампания "5 минути за здраве" с безплатни изследвания в Чирпан

Кампания срещу рака на белия дроб и превенция на рисковите за заболяването, фактори,  се провежда днес от 9 до 12 часа в Чирпан.  На площада пред Общината в града на Яворов всеки желаещ може да се възползва от новите технологии в медицината като..

публикувано на 18.10.24 в 07:35

Слънчево, но хладно и ветровито

Днес над страната ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток, в Източна България - временно силен от север, съобщават от НИМХ. Максималните температури ще са предимно между 12° и 17°, в София: 15°-16°. В планините ще бъде предимно..

публикувано на 18.10.24 в 05:43

Заради шарка умъртвяват овце и кози в хасковското село Узунджово

Огнище на шарка по дребните преживни животни е установено в животновъден обект в хасковското село Узунджово. Заради заболяването ще бъдат ликвидирани с 307 овце и 217 кози в засегнатата ферма. Областната епизиотична комисия в Хасково предлага да..

публикувано на 17.10.24 в 16:39

По-високи местни данъци и такси предлага администрацията в Казанлък

По-високи местни данъци и такси от началото на 2025 година ще плащат жителите на община Казанлък, след като окончателно бъдат приети измененията в Наредба № 31. Готвените данъчни промени бяха подложени на обществено обсъждане днес в Община Казанлък...

публикувано на 17.10.24 в 16:20

Осъдиха мъж за трафик на мигранти

По бързо производство на Районна прокуратура-Стара Загора 54 г. мъж е осъден на 2 г. и 4 м. затвор за подпомагане на афганистански граждани да преминат незаконно през страната, съобщават от прокуратирата.  Мъжът е признат за виновен за това, че на..

публикувано на 17.10.24 в 16:01
Повод за анализа стана недоволството на жителите на село Крушаре, заради честите аварии в остарелия водопровод.

Община Сливен заделя собствени средства за ВиК проектиране

Община Сливен ще задели собствени средства за проектиране подмяната на водопреносната мрежа на населените места. Тези средства ще бъдат включени в капиталовата програма на общината за следващата година. Вече е разпоредено да се направи цялостен анализ..

публикувано на 17.10.24 в 15:39

Слаб интерес към демо машината за гласуване в Ямболско

При изключително слаб интерес протича демонстрационното гласуване с машини в Ямболка област. В началото на следващата седмица започват присъствените и онлайн обучения на членовете на секционните избирателни комисии в петте общини на областта...

публикувано на 17.10.24 в 15:35