Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия намалява рязко прогнозата си за БВП през 2021 г., но очаква по-добър растеж догодина

Германското правителство намали прогнозата си за икономически растеж за тази година до 2,6%, тъй като проблемите с доставките забавят възстановяването на най-голямата икономика в Европа, съобщиха във вторник източници на Ройтерс, запознати с обновените прогнози.

През април управляващите в Берлин очакваха растеж на БВП на Германия от 3,5% през 2021 г.

В същото време обаче те ревизираха във възходяща посока официалната прогноза за растежа на германската икономика през 2020 г. до 4,1% от 3,6% през април.

За 2023 г. правителството очаква икономическият растеж да се нормализира до 1,6%, посочиха неназованите източници на Ройтерс.

Министърът на икономиката Петер Алтмайер ще представи актуализираните прогнози на правителството за растеж на пресконференция в сряда.

Агенция Ройтерс отбелязва, че говорител на Министерството на икономиката отказа да коментира актуализираните икономически данни.

Недостигът на полупроводникова техника и на други междинни стоки в производството, причинен от прекъсвания на веригите на доставки поради коронавирусната пандемия, както и от растящото търсенето на електронни чипове в един все по-дигитализиращ се свят, започна в последно време да ограничава германското промишлено производство.


В допълнение към проблемите с доставките на електронни компоненти, компаниите в Германия също така се борят да отговорят на голямото търсене поради недостиг на суровини.

Широко разпространените проблеми с производствените доставки, съчетани с необичайно високото търсене, водят до покачване на цените и затова германското правителство очаква инфлацията на потребителските цени да нарасне до 2,9% тази година от едва 0,6% през 2020 г., посочват още източниците на Ройтерс.

Правителството обаче продължава да се придържа към оценката си, че ценовият скок ще бъде само временен и прогнозира, че инфлацията ще се забави до 2,2% през 2022 г. и до 1,7% през 2023 г., показват новите макроикономически прогнози, които предстои да бъдат официално оповестени в сряда.

По-рано този месец водещите икономически институти на Германия намалиха съвместната си прогноза за растеж в най-голямата европейска икономика през 2021 г. до 2,4% от предишна оценка за растеж с 3,7%, тъй като затрудненията в предлагането и веригите на доставки продължават да възпрепятстват производството.

Индикациите за по-слабо от очакваното представяне на германската икономика през тази година бяха подсилени от оповестеното в понеделник последно проучване на института Ifo, което отчете влошава е на бизнес нагласите през октомври за четвърти пореден месец, достигайки до 6-месечно дъно.

Също вчера немската централна банка Бундесбанк отбеляза, че икономическият растеж вероятно ще се забави рязко през четвъртото тримесечие на 2021 г., като ръстът за цялата година вероятно ще бъде "значително" под нейната прогноза от 3,7%, направена през юни.

По-рано във вторник пък институтът Ifo отчете рязко влошаване на германските експортни очаквания през октомври.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна