Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водената от Саудитска Арабия коалиция нанася въздушни удари по йеменската столица Сана

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Водената от Саудитска Арабия арабска коалиция обяви в понеделник вечерта, че е започнала да бомбардира столицата на Йемен Сана в отговор на ударите на шиитското движение "Ансар Аллах" (хусити) по територията на ОАЕ.

В изявление на коалицията, цитирано от телевизионния канал Sky News Arabia в ОАЕ, въздушните удари са описани като "отговор на заплаха и военна необходимост". Твърди се, че бомбите са насочени към "лидери на терористите".

"Военновъздушните сили на коалицията провеждат денонощна операция в небето над Сана... Призоваваме цивилните граждани за тяхна безопасност да стоят далеч от военните лагери и сборища на хусити", се казва в изявлението.

Според твърденията изтребители-бомбардировачи F-15 вече са унищожили две пускови установки за балистични ракети, които са били използвани за нанасяне на удар по ОАЕ.

Телевизионният канал "Ал-Масира", контролиран от ръководството на "Ансар Аллах", съобщи, че по първоначални данни при нападението са загинали четирима души, а петима са били ранени.

По-рано в понеделник в столицата на ОАЕ Абу Даби избухнаха серия от експлозии, които според местната полиция са причинени от нападение с дрон. По-специално, три цистерни с гориво се взривиха в близост до складовете за гориво на Националната петролна компания на ОАЕ, а друга експлозия предизвика малък пожар в района на нови постройки на летището в Абу Даби. Трима души - един пакистанец и двама индийци - бяха убити, а други шестима бяха ранени.

Управляващото в Северен Йемен шиитско движение "Ансар Аллах" по-късно потвърди, че е използвало здронове, за да удари летища в Абу Даби и Дубай. Хуситите заплашват и с нови нападения срещу стратегически обекти в ОАЕ. Според говорителя на министерството на отбраната на движението Яхия ал-Сария в операцията са използвани пет балистични ракети и голям брой безпилотни апарати.

В Йемен въоръжената конфронтация между правителствените сили и хуситите продължава от август 2014 г. От 2015 г. насам на страната на правителството се сражава и арабска коалиция, водена от Саудитска Арабия и ОАЕ. Макар че Абу Даби по-рано обяви, че прекратява участието си във военните операции в Йемен, тя остави своя контингент във военните бази, които е установила в йеменските пристанища. През последните седмици ОАЕ участва в сраженията на страната на правителството срещу хуситите в няколко йеменски провинции, включително и във възстановяването на правителствения контрол върху райони в югоизточната провинция Шебва. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени