Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американски медии: Байдън обмисля разполагането на войски в Източна Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън обмисля разполагането на хиляди американски войници, както и на военни кораби и самолети, които да помогнат на съюзниците на Вашингтон в Източна Европа и Балтийските страни да се противопоставят на евентуална инвазия на Русия в Украйна, съобщават "Ню Йорк Таймс" и телевизия "Фокс Нюз".

Този ход ще бъде част от по-широките усилия на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) за укрепване на съюзническите държави, които имат обща граница с Русия, според "Фокс Нюз".

Вариантът е бил от няколкото, представени на Байдън от служители на Пентагона на среща в Кемп Дейвид през уикенда, съобщава "Ню Йорк Таймс", цитирайки служители на администрацията на Белия дом.

Планът ще включва първоначално 1000 до 5000 американски войници, след това десет пъти повече, ако условията се влошат, като решението се очаква още тази седмица, съобщава американското издание.

САЩ продължават да изразяват загриженост относно струпването на руски войски близо до границата с Украйна и призовават за деескалация на напрежението, като Белият дом отбеляза, че няма намерение да разгръща нападателни оръжия, в случай, че Москва предприеме подобен ход.

Срещата на високопоставени американски и руски дипломати в петък изглежда не донесе голям напредък, въпреки че и двете страни обещаха да продължат разговорите.

Снощи Съединените щати наредиха на семействата на служителите в американското посолството в Киев да напуснат страната заради "заплахата от руски военни действия" срещу Украйна.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна