Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинската армия започна контраофанзивa

| обновено на 16.03.22 в 13:53
Контролен пункт в Киев, 16 март 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въоръжените сили на Украйна започват контраофанзива срещу руските сили в "няколко оперативни области", написа в сряда в "Туитър" съветникът на украинския президент Михайло Подоляк, предаде Ройтерс.

"Какво се случва в момента: Първо, контраофанзива на Военновъздушните сили на Украйна в няколко оперативни района. Това коренно променя рзположението на страните", посочва Подоляк, но без да дава повече подробности.

"Второ, руски журналисти започват да напускат телевизионни канали. Трето, лидерите на Руската федерация се опитват да намерят съюзници, чиито войници да бъдат готови да умрат по украинските полета", написа още Подоляк в "Туитър".

Междувременно преговорите между Русия и Украйна трябва да бъдат възобновени по-късно през деня. Михайло Подоляк е един от украинските преговарящи.


Въоръжените сили на Украйна извършват ограничени контраатаки по няколко фронта, а руските войски не са в състояние да спечелят територия поради липса на ресурси, заяви на свой ред Олексий Арестович, съветник на украинския президент. 

"Положението по важните горещи точки не се е променило и няма вероятност да се промени, защото Русия е изчерпала ресурсите си и засега не успява да прехвърли наемници от Сирия и Либия", каза съветникът на онлайн пресконференция. Той подчерта, че около две трети от руските ракети поразяват граждански сгради и инфраструктура. 

Руската страна твърди, че нейните сили не атакуват цивилни.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна