Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на цената на газа в Европа до 132 евро за MWh, след като Русия поиска заплащане в рубли

2
Снимка: balkangashub.bg

Природният газ в Европа поскъпна с близо 30% към 132 евро за мегаватчас, след като Владимир Путин заяви, че Русия ще започне да продава своя газ на "неприятелските" държави в рубли.

"Русия, разбира се, ще продължи да доставя природен газ в съответствие с обемите и цените... фиксирани в сключените по-рано договори“, каза Путин по време на телевизионна среща с висши правителствени министри.

"Промените ще засегнат само валутата на плащане, която ще бъде променена в руски рубли", каза той.

Към 27-и януари продажбите на природен газ от "Газпром" за Европа и за други държави се уреждаха основно в евро, около 58%, посочва Ройтерс.

На този етап от "Газпром" и от европейските правителства не коментират изявлението на Путин.

Днешното рязко поскъпване на природния газ е подпомогнато и от предложният от Европейската комисия план, изискващ от страните членки на ЕС да запълват своите газови хранилища до 90% до 1-ви ноември всяка една година, започвайки от 2023 г., като за тази година изискването ще бъде за запълване на газовите хранилища на 80% от техния капацитет.

Това предложение ще се нуждае от одобрение от страните членки на ЕС. Представителите на Европейския парламент и енергийни търговци обаче казаха пред Ройтерс, че тази цел ще бъде трудна за постигане дори в периоди, когато търсенето е по-ниско (след края на всеки зимен сезон).

Поскъпването на газа и на петрола през днешната търговия е и в резултат на заплаха от страна на руския вицепремиер Александър Новак, че световните енергийни пазари ще се сринат при санкции срещу руския газ и петрол.

За сега поскъпването на фючърсите на нидерландския газов хъб TTF се ограничи до 132,25 евро за мегаватчас, достигайки най-високо ценово ниво от 9-и март насам, след което последва опит за стабилизация около 115 евро за MWh, което представлява нарастване в рамките на дена с 16%.
Само ден по-рано (на 22-ри март) природният газ поевтиня до триседмично дъно от 95 евро за мегаватчас.


Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна