Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дания рискува да не получава руски газ, тъй като отказва да плаща синьото гориво в рубли

Снимка: orsted.com

Дания може да бъде следващата европейска страна, на която ще бъдат прекъснати доставките на руски природен газ, тъй като най-голямата ѝ енергийна компания отказва да плаща за него в рубли.

Компанията "Орстед" (Ørsted) предупреди в понеделник, че има риск "Газпром експорт" да спре да ѝ доставя газ, защото ще продължи да плаща в евро, като крайният срок за плащане е вторник, съобщава "Файненшъл таймс".

"Нямаме законово задължение по договора да плащаме в рубли и многократно сме информирали "Газпром експорт", че няма да го направим“, добавиха от "Орстед".

В този случай Дания ще се присъедини към Финландия, Полша и България в прекратяването на доставките на газ от Русия.

"Орстед" каза, че всяко подобно действие би било нарушение на договора, добавяйки, че тъй като нито един газопровод не свързва пряко Русия с Дания, все пак ще е възможно скандинавската страна да получава газ, но че той "в по-голяма степен"“ ще трябва да бъде закупен на открития пазар.

"Очакваме това да бъде възможно", добавиха от датската компания.

Датската компания, по-известна като най-големият разработчик на офшорни вятърни паркове в света, купува по-голямата част от датския газ от "Газпром" чрез договор, който трябва да продължи до края на настоящото десетилетие. От Ørsted добавиха, че нейни газови хранилища в Дания и Германия за запълнени.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна