Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради завишено съдържание на пестициди БАБХ отхвърля по 22 т храни на ден на "Капитан Андреево"

| обновено на 10.07.22 в 16:19
Иван Христанов и Христо Даскалов (вдясно), шеф на БАБХ, дадоха пресконференция в БТА.
Снимка: БГНЕС

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) сезира прокуратурата и ГДБОП заради установените драстични нарушения при контрола на граничния пункт "Капитан Андреево", извършван в последните 10 години от частна форма. Това обявиха директорът на БAБХ Христо Даскалов и зам.-министърът на земеделието Иван Христанов. 

БАБХ настоява Граничната полиция да отнеме достъпа до пункт "Капитан Андреево" на служителите на частната фирма, която доскоро контролираше вноса на храните на граничния пункт. Според  Иван Христанов фирмата саботира  контрола, като последният случай е отпреди дни, когато адвокати на частната фирма са се опитвали да се намесят в проверката на Европейската комисия: 

"Постоянно продължават тези саботажи. И ние затова отправихме няколко писма и миналата седмица, в които настояваме най-накрая Гранична полиция да заеме по-непримирима позиция, защото имаме остро противоречие със законодателството и те имат всички основания да отнемат пропуските към граничния пункт на 90% от персонала, който тези фирми за момента са регистрирали. Ще отправим поредно писмои  в понеделник, в което ще настояваме да се изпълни законодателството и да им бъде отнет допускът", заяви зам.-министърът на земеделието.

През миналата година от частната фирма, оперирала там през последните 10 г., средно на ден е отхвърляла 6 тона храни, в момента Българската агенция по безопасност на храните отхвърля заради завишено съдържание на пестициди 22 тона храни на ден, което е 246 процента повече, съобщи по-рано днес на пресконференция в БТА Иван Христанов, който представи актуална информация за резултатите от проверките на фитосанитарния, здравния и ветеринарния контрол на ГКПП "Капитан Андреево".

Има съмнения, че храните с пестициди са влизали в България, а не са били унищожавани, каза още Христанов.

В края на годината ще бъде готов одитният доклад на Еврокомисията за проверката, направена през последните дни на граничния пункт. Според Христо Даскалов одиторите са видели разрушени сгради, сгради с променено от частната фирма предназначение, което говори, че контрол не е правен. Трима от инспекторите на агенцията са излезли във внезапен болничен в навечерието на европейската проверка. Има данни, че семействата им са били заплашвани, за да не се явят на работа.

Според Христанов това е опит да бъде саботирана проверката. 

През последните години вътрешният одит на БАБХ не е направил нито една проверка на "Капитан Андреево", което говори за вероятен "чадър" над дейността на частната фирма. Според заместник-министърът местните хора в Свиленград са предупреждавани да не съдействат на сегашното управление, защото с падането им от власт статуквото от последните 10 г. щяло да се върне.

Има съмнение, че чадър над частната фирма, контролирала границата, е разпъван и от ръководствата на агенцията. Сегашният ѝ директор проф. Даскалов съобщи, че е уволнил директора на звеното за вътрешен одит.

"Представяте ли си, от 2013 година до днешна дата не е правен одит от тази дирекция на колегите в "Капитан Андреево" и когато въпросът е защо ние правим одит, те почват да навеждат глава, защото някой е забранил".

Част от сигналите вече са подадени към ГДБОП. Утре ще бъдат допълнени с още данни:

"Има предостатъчно данни ГДБОП да почне да търси обвързаности между конкретни лица от висшето управление на БАБХ за последните 10 години и фирмите, които са управлявали имотите и конкретни функции на границата".

Христанов предостави информация за фитосанитарния контрол в периода 13 април – 19 май 2022 г. - 35 дни преди БАБХ да започне лабораторна дейност и за периода 20 май – 25 юни – 35 дни, след като започва дейност.

Партидите със завишено съдържание на пестициди преди БАБХ да започне лабораторна дейност са 0,36 процента, а след това са 0,63 процента. Общият обем, който минава контрол за предходния период, е 32 000 тона, от които са отхвърлени 223 тона. В периода, в който БАБХ започва своята дейност на пункта, са преминали за контрол 21 хил. тона храни, като са отхвърлени 806 тона, съобщи Христанов. Сравнихме и същия период на миналата година спрямо тази година, каза зам.-министърът. В онзи период на миналата година са отхвърлени заради пестициди 97 тона храни, за тази година БАБХ отхвърля 806 тона храни. Това е увеличение със 727 процента на количеството отхвърлена заради пестициди храна.

От януари 2020 г. до ноември 2021 г. в 15 от общо 23 месеца частната лаборатория е регистрирала повече изследвания, отколкото технически е способна да извърши, съобщи зам.-министърът.

Друг интересен резултат от проверката, по думите на Христанов е, че за юли 2021 г. няма нито една отхвърлена партида, нито един отхвърлен килограм стока, не е върната от границата и не е предложена за унищожаване.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна