Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Газът в Европа поскъпва с 10%, след като доставките през "Сeверен поток" намаляват до едва 20% от капацитета

Снимка: balkangashub.bg

Газът в Европа поскъпва с над 10% в рамките на търговията в понеделник, след като "Газпром" обяви, че планира отново да намали транспортирането на руски газ по "Северен поток 1" от 27 юли поради дейности по "поддръжка" на друга турбина на Siemens.

В резултат на това дневните доставки на газ към Германия и голяма част от останалия ЕС ще възлизат на не повече от 33 милиона кубически метра на ден, което ще представлява на едва около 20% от планирания капацитет на ключовия газопровод, обясниха от компанията.

По-рано през деня руският газов и петролен гигант заяви, че доставките му на газ за Китай през газопровода "Силата на Сибир" отново са достигнали рекордно високо ниво в неделя, 24 юли, след като предишни две рекордни по размер доставки бяха осъществени на 17 и 19 юли.

От средната на юни насам "Северен поток 1 “ вече работеше с 40% от своя капаците (или около 67 млн. куб. метра на ден), като от 11 до 21-ви юли дори беше напълно спряна порадди т.нар. от Русия "годишна профилактика".

През миналата седмица руският президент Владимир Путин предупреди, че може да има допълнително намаляване на доставките на газ за Европа пред "Северен поток 1".

"Там (на "Северен поток 1") има две работещи машини, те изпомпват 60 милиона кубически метра на ден. Ако едната не бъде върната, ще остане само една, която е с капаците от 30 милиона кубически метра. "Газпром" има ли нещо общо с това?", посочи тогава Путин и добави, че още една газова турбина трябва да бъде изпратена за ремонт на 26 юли.

Към 18,30 часа българско време газовите фючърси на нидерландския хъб TTF поскъпват с над 10% към 177 евро за мегаватчас, отправяйки поглед към 4-месечените върхове около 187-185 евро за MWh, достигнати на 13 и 17 юли 2022 г.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


В началото на днешната търговия се понижиха за кратко до 159 евро като първоначална реакция на сутрешната новина, че "Сименс" е изпратила на "Газпром" експортното разрешение от Канада за връщане на прословутата през последните седмици газова турбина.

Малко по-късно пък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че ремонтирана от Siemes газова турбина ще бъде монтирана в компресорна станция на газопровода "Северен поток 1", след като бъде върната от поддръжка в Канада. Според него "Русия е отговорен доставчик на газ и каквото и да казва някой в Европейската комисия, в европейските столици или в САЩ, Русия беше, е и си остава държава, която до голяма степен гарантира енергийната сигурност на Европа. Не декларативно, а де факто я гарантира“.

Песков обаче допълни, че "ако Европа продължи своя курс на абсолютно безразсъдно налагане на санкции и ограничения, които я засягат самата нея, ситуацията може да се промени" - нещо, което само няколко часа сякаш се потвърди от решението на "Газпром" да сведе от 27 юли подаването на руски газ през "Северен поток 1" до едва 20% от капацитета.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени