Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Газът в Европа поскъпна към 228 евро за мегаватчас

2
Снимка: Алами/Ройтерс

В началото на търговията в сряда газът в Европа се настани трайно над прага от 200 евро за мегаватчас, поскъпвайки с нови близо 12% към 222 евро за MWh поради засилващите се притеснения относно затягането на европейските доставки.

Руският "Газпром" заяви в понеделник, че ще намали потоците през газопровода "Северен поток", позовавайки се на проблеми с турбините, и от утре (27 юли) ще доставя само 33 милиона кубически метра дневно, което представлява едва около 20% от капацитета на този ключов за европейските потребители на руски газ тръбопровод.

Днес това вече е факт, след като физическите потоци и заявките за потоци на руски природен газ през "Северен поток 1" към Германия намаляха рязко тази сутрин.

Данните на уебсайта на оператора на ключовия газопровод - Nord Stream AG показват, че номинациите са намалели почти наполовина от 08.00 часа централно европейско време (CET) и възлизат на 14,7 млн. киловатчаса на час (kWh/h), като това представлява спад с повече от 50% спрямо нива над 27 млн. kWh/h преди това.

Газовите потоци на изток през тръбопровода "Ямал-Европа" към Полша от Германия също са намалели в сряда сутринта, показват данни от оператора на тръбопровод Gascade. Изходящите потоци в измервателната точка Mallnow на германската граница възлизат на 1,9 млн. kWh/h спрямо нива от около 3,2 млн. kWh/h през предходния ден.

Номинациите за руски газови потоци в Словакия от Украйна през граничния пункт Велке Капушани остават стабилни на 36,7 милиона кубични метра  на ден, без промяна спрямо вторник, показват данни от украинския оператор на преносна система.

Газпром заяви, че доставките на газ за Европа през Украйна през входната точка Суджа се очаква да бъдат 42,2 милиона кубични метра в сряда срещу 41,9 милиона кубически метра във вторник.

С решението за по-нататъшно ограничаване на доставките на газ за Европа, руският енергиен "Газпром" все по-вече застрашава целите на ЕС да бъдат запълнени поне на 80% газовите хранилища преди зимата.

Тези опасения за газовите доставки накарах вчера членовете на ЕС да се споразумеят за доброволно намаляване на потреблението на газ с 15% от 1-ви август 2022 г. до 31-ви март 2023 г.

Използването на природния газ като оръжие от страна на руския президент Путин пък води до засилващ се интерес за доставки на втечнен природен газ и от други основни купувачи на LNG, включително Япония и Южна Корея, които осъществяват плановете си да закупят повече LNG товари за зимата, опасявайки се, че Европа ще натрупа запаси по подобен начин, но с по-бързи темпове.

Всичко това провокира поредно рязко поскъпване на газа в Европа и в началото на днешната търговия.

Към 11,20 часа българско време газовите фючърси на нидерландския хъб TTF нарастват в рамките на деня с близо 12% към 223 евро за мегаватчас, като малко по-рано беше достигнат ценови връх от 228 евро.  Това са най-високите цени на европейския газ от началните дни на руската инвазия в Украйна, като на 8-и март бяха тествани нивата около 300 евро за MWh, след като ден по-рано (7-и март) газовите фючърси удариха за кратко рекорден ценови връх към 345 евро за мегаватчас, преди пазарът да затвори в рекордни нива около 227 евро.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна