Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Газът в Европа вече поскъпна с 20% над 290 евро за мегаватчас

Снимка: balkangashub.bg

Природният газ в Европа продължава да поскъпва бясно в понеделник по обед на фона на ограничените руски доставки и нарастващо търсене с оглед на постоянните горещи вълни, заливащи Европа.

Историческа суша, предизвикана от сухото лято, което постави топлинни рекорди в цяла Европа, на практика спря енергийните доставки по река Рейн, като същевременно ограничи производството на водноелектрическа и ядрена енергия.

Руският енергиен гигант "Газпром" пък обяви преди дни, че отново ще спре изцяло доставките на руски газ по "Северен поток 1"  от 31-ви август до 2-ри септември поради ремонта на единствения останал в експлоатация газопомпен агрегат.

Днес германският икономически министър Роберт Хабенк пък не изключи вероятността Владимир Путин да намали допълнително и без това вече оскъдните доставки за Европа на руски природен газ.

Всичко това доведе до рязко поскъпване на синьото гориво в Европа след старта на търговията в понеделник, като към 12.00 часа българско време цената на газ на нидерландския хъб TTF скочи с над 20% в рамките на деня до нива около 293 евро за мегаватчас, преди да върне слабо назад към 280 евро за MWh.

Това отговаря на поскъпване на газа над 3000 долара за 1000 кубически метра, според данни на лондонската борса ICE.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за барел)


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна