Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Газпром" намалява доставките на газ за френската Engie от 30 август

"Газпром" информира френската Engie, че намалява доставките на руски газ, считано от този вторник (30-ви октомври), поради несъгласие между страните относно прилагането на някои договори, което засилва опасенията, свързани с енергийните доставки, заявиха от голямата френска комунална компания, предаде Ройтерс.

"Както беше обявено по-рано, Engie вече осигури необходимите обеми, за да изпълни ангажиментите си към своите клиенти и собствените си изисквания, и въведе няколко мерки за значително намаляване на всякакви преки финансови и физически въздействия, които биха могли да възникнат в резултат на прекъсване на доставките на газ от "Газпром"“, се казва в изявлението на френската компания.

Доставките за Engie от "Газпром" вече бяха намалели значително от началото на руската инвазия в Украйна, като последните месечни доставки бяха за 1,5 тераватчаса (TWh) в сравнение с общите годишни доставки на Engie в Европа за над 400 TWh.

В понеделник френският премиер Елизабет Борн призова компаниите в страната да изготвят планове до следващия месец за енергийни спестявания, предупреждавайки, че те ще бъдат ударени първи (ще бъде въведем режим на газа), ако в даден момент Франция не остане друг избор, освен да започне да нормира доставките на газ и електричество.

Франция е по-малко зависима от някои съседи от вноса на газ от Русия, който представлява едва около 17% от нейното потребление на синьо гориво. Но въпреки това остават в сила опасенията относно нарушаване на руските доставки.

Вчера Engie потвърди, че преговаря с алжирската Sonatrach за увеличаване на вноса от северноафриканската страна, която е един от основните износител на петрол и газ.

Новината за намаляването на руските газови доставки за Engie може да ограничи започналото вчера рязко поевтиняване на цената на синьото гориво в Европа от рекордните върхове около 342 евро за мегаватчас, достигнати в края на миналата работна седмица.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна