Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срив на британската лира до рекордно дъно от 1,0350 долара

Британската лира поевтиня рязко по време на азиатска търговия в понеделник към рекордно историческо дъно от 1,0350 щатски долара, след като финансовият министър на Обединеното кралство Куази Куартенг обеща да намали допълнително данъците, което би обтегнало държавните финанси до краен предел.

В петък Куартенг представи дългово-финансиран пакет на стойност 45 млрд. паунда, съдържащ най-големия набор от данъчни облекчения за последните 50 години. Планът включва отмяна на планираното увеличение на корпоративния данък до 25%, запазването му на 19% и отказ от неотдавнашното увеличение с 1,25% на вноските за национално осигуряване. Правителството изчислява, че намаляването на данъците ще достигне размер от общо 45 млрд. паунда до 2026/2027 г., но инвеститорите се притесняват, че нивата на публичния дълг ще скочат в момент, когато икономиката вече е под голям натиск надолу.

Представеният от финансови министър план причини агресивни разпродажби на британските държавни облигации и ръст на тяхната доходност.

Данъчните намаления идват в момент, когато се очаква Обединеното кралство се да похарчи 150 млрд. британски лири за субсидиране на разходите за енергия за потребителите и бизнеса на острова. Голяма част от този заем се очаква да бъде финансиран от емитирането на нови държавни облигации.

За разлика от големите намаления на данъците през 80-те години на миналия век,  Куази Куартенг ще вземе заеми за десетки милиарди лири (най-голямо увеличение на заемите от далечната 1972 г.), за да финансира плановете си на етап, когато Английската централна банка повишава лихвените проценти в опит да постави инфлацията под контрол. През миналата седмица Централната банка на Англия повиши лихвените проценти с нови 0,5 процентни пункта.

Всичко това провокира драматично обезценяване на британската валута, като по време на днешната азиатска търговия паундът падна за кратко с близо 5% към 1,0327 долара след петъчно поевтиняване с 3%, достигайки историческо дъно.

Последва известна стабилизация на британската лира около 1,0600 американски долара - точно около бившите рекордни дъна към 1,0550 долара.

Междувременно индексът на щатски долар спрямо кошницата от останали водещи валути, включително британската лира, еврото и йената, достигна 114,58 пункта за първи път от май 2002 г. насам, преди да върне леко назад към 114, 00 пункта или с 0,78% по-високо от края на миналата работна седмица.

Графика британска лира / щатски долар


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна