Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Песков определи като "глупави" обвиненията, че Русия е атакувала "Северен поток"

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че твърденията, че Русия по някакъв начин стои зад евентуална атака срещу газопроводите "Северен поток", са глупави, добавяйки, че САЩ са се противопоставяли на тръбопроводите и че техните компании са направили големи печалби, доставяйки газ за Европа, предаде Ройтерс.

Говорейки по време на ежедневен брифинг пред репортери, Песков каза, че е много вероятно някой да обвини Русия в причиняването на щети по газопровода, но той нарече подобни твърдения "предвидимо глупави" и в същото време призова международната общност първо да помисли кой ще реализира печалба от саботажа на газопровода.

Той отбеляза, че Кремъл вижда, че САЩ печелят от факта, че техните компании доставят на Европа газ след спирането на тръбопровода "Северен поток" по-рано този месец.

Запитан за твърденията, че Русия може да стои зад евентуалната атака, Песков каза: "Това е доста предсказуемо и също предвидимо глупаво".

"Това е голям проблем за нас, защото, първо, и двете линии на "Северен поток 2" са пълни с газ – цялата система е готова да изпомпва газ, а газът е много скъп... Сега газът излита във въздуха. Заинтересувани ли сме от това? Не, не сме заинтересувани, ние загубихме маршрут за доставки на газ за Европа", каза Песков.

Ситуацията изисква диалог, който според говорителя на Кремъл липсва в момента, и Москва ще настоява представители на "Газпром" да участват в разследването на газовите течове в Балтийско море. Освен това Песков подчерта, че наблюдателните екипи от Швеция и Дания трябва да са видели кой се е приближил до газопровода, тъй като това не би могло да се случи по друг начин.

Ройтерс отбелязва, че Европа разследва това, което Германия, Дания и Швеция определиха като актове на "саботажи", които са причинили големи изтичания на природен газ в Балтийско море от двата руски газопровода "Северен поток 1 и 2", които са в центъра на енергийния конфликт.

"Виждаме огромните печалби на американските доставчици на втечнен природен газ, които многократно увеличиха доставките си за европейския континент. Те са много, много заинтересовани да получат своите супер, супер печалби", отбеляза пред репортерите Дмитрий Песков.

Съединените щати планират да доставят най-малко 15 милиарда кубически метра втечнен природен газ (LNG) на пазарите на Европейския съюз тази година, докато Европа се опитва да се откаже от доставките на руски газ.

Русия, която намали доставките на синьото гиров за Европа, след като Западът ѝ наложи санкции заради военната операция на Москва в Украйна, посочи, че е възможен саботаж и че изтичането подкопава енергийната сигурност на континента.

"Преди да отправим каквито и да било претенции, трябва да изчакаме разследването на тези разкъсвания на газопроводите, дали е имало взрив или не“, каза Песков. Информация за инцидента може да се очаква от Дания и Швеция, каза той.

Във вторник операторът на газовата мрежа "Северен поток" - Nord Stream AG заяви, че три от четирите офшорни линии на газопроводната система са претърпели "безпрецедентни" щети само в рамките на един ден. Трябва да се има предвид, че всички тръбопроводи на "Северен поток" не доставяха газ за Европа до момента на инцидента. "Северен поток 1" съобщи за значителен спад на налягането, причинен от изтичането на газ по двете линии на газопровода, докато "Северен поток 2" съобщи, че в понеделник е регистриран рязък спад на налягането в линия А.

Русия планира да свика заседание на Съвета за сигурност на ООН, след като Москва отхвърли обвиненията, че стои зад течовете по тръбопроводите "Северен поток" между Русия и Германия. Това обяви говорителят на външното министерство в Москва Мария Захарова.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна