Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Продължаваме промяната" са втори. Лидерите ѝ коментират изборните резултати

Кирил Петков: Няма да правим коалиция с ГЕРБ и ДПС

Кирил Петков и Асен Василев
Снимка: Ани Петрова

"Продължаваме промяната" призна поражението си от ГЕРБ. Съпредседателите на формацията Кирил Петков и Асен Василев заявиха, че за страната е важно да има стабилно правителство, но отхвърлиха възможността да  се коалират с победителите ГЕРБ, както и с ДПС.

Извадката на 100% на изборните протоколи на "Галъп интернешънъл болкан" сочи, че ПП получава 19,5 на сто подкрепа, докато на първото място е ГЕРБ-СДС с 23,5 на сто от гласовете.

Признание за загуба и очакване от победителя да осъзнае отговорността си и да формира стабилно правителство, в което ПП отказва да участва. Това заявиха съпредседателите на формацията Асен Василев и Кирил Петков два часа след края на изборния ден.  Асен Василев:

"Ясно казваме, че сме загубили изборите – с 3%, както миналия път ги спечелихме с 3% като се отчете вота от чужбина. Оттук нататък – чака ни една нелека зима, искам да пожелая на ГЕРБ успех в сформирането на правителството, защото техният успех е успех на всички българи".

Другият съпредседател Кирил Петков припомни, че е отговорност на победителя от вота да сформира правителство и потвърди, че "Продължаваме промяната" запазва позициите си спрямо ГЕРБ и ДПС.

"Ние обещахме на нашите избиратели, че коалиция с ДПС и ГЕРБ няма да бъде направена от "Продължаваме промяната"… Ще си изпълним обещанията."

Асен Василев допълни:

"Ние имаме дълбоки фундаментални различия за това как България трябва да се управлява с политическа партия ГЕРБ".

"Първо, искам да благодаря на всички избиратели, които гласуваха за ПП, но и на всички хора, които гласуваха. Тези хора, подкрепиха демокрацията в България и подкрепиха дългия път, който заедно ще извървим, докато наистина успеем да променим България. Това, което се случи днес, всъщност показва, че огромен брой хора продължават да вярват, както ние вярваме, че България може да бъде по-различна, да бъде успешна да бъде просперираща, да не бъде изяждана от корупция", каза още  Кирил Петков.

От "Продължаваме промяната" заявиха, че ще се съобразят с волята на избирателя и са готови да бъдат опозиция в следващия парламент.

Ето какво казаха съпредседателите на ПП – Кирил Петков и Асен Василев:


По публикацията работи: Екип БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна