Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна получи 2 млрд. евро макрофинансова помощ от ЕС

Снимка: Алами/Ройтерс

Украинското правителство обяви във вторник, че е получило 2 милиарда евро макрофинансова помощ от Европейския съюз. Средствата представляват част от пакет за подкрепа на икономиката на Украйна, докато войната с Русия продължава, заяви украинският премиер Денис Шмихал.

"Допълнителният финансов ресурс ще помогне за покриване на неотложни бюджетни разходи, по-специално за социалната и хуманитарната сфера“, написа Шмихал в приложението за съобщения Telegram.

Украинският президент Володимир Зеленски изрази своята благодарност към председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и заяви, че Киев разчита на изпълнението на останалата част от програмата "възможно най-скоро", тъй като това е от "решаващ принос" за финансовата стабилност на Украйна и продължаващата усилия във войната с Русия.

Макрофинансовата помощ е част от общ пакет от 9 млрд., който Комисията обяви в средата на май. Еврокомисията вече изплати 1 млрд. евро в началото на август, а преди това -  1,2 млрд. Така общата изплатена сума по пакета до този момента възлиза до 4,2 млрд. евро.

Средствата се отпускат под формата на изключително изгодни заеми, с дългосрочен падеж и при изключително благоприятни условия. 


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени